• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Οι τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας σταματούν τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα του Κατάρ

    Κατάρ


    Κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.

    Οι πηγές αυτές επεσήμαναν ότι οι τράπεζες, τις οποίες αρνήθηκαν να κατονομάσουν, καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

    Επίσης η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

    Πώς σχολιάζουν οι ειδικοί τις εξελίξεις στο Κατάρ

    Jean-Marc Rickli, επικεφαλής του Geneve Centre For Security Policy, στον Reuters: «Υπάρχει τώρα μια αλλαγή στη ισορροπία ισχύος στον Κόλπο λόγω του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αντιτίθεται σφοδρά στο πολιτικό Ισλάμ και το Ιράν. Είναι απολύτως ευθυγραμμισμένος με το Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ, που επίσης δεν επιθυμούν κανέναν συμβιβασμό ούτε με το Ιράν, ούτε με το πολιτικό Ισλάμ που προωθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα».

    Kristian Ulrichsen, ειδικός στις χώρες του Κόλπου και αναλυτής στο Baker Institute: «Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο εναέριος χώρος ή τα σύνορα του Κατάρ κλείσουν για κάποιο διάστημα, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στο εάν θα μπορέσει να αντεπεξέλει στις υποχρεώσεις της που αφορούν τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλου το 2022. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένιωσαν ενδυμαμωμένοι με την ευθυγράμμιση των συμφερόντων τους στην περιοχή -εκείνων που αφορούν το Ιράν και τον Ισλαμισμό- με τη διοίκηση του Τραμπ.

    Απόστολος Μπάντης από την Commerzbank του Ντουμπάι, στο Bloomberg: «Η παρούσα κρίση μοιάζει να είναι πολύ πιο σοβαρή αφού συνοδεύεται από κυρώσεις που σχετίζονται με τις μεταφορές και το εμπόριο. Είναι πολύ πιθανόν να διαρκέσει και πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες φορές που είχαμε παρόμοιες καταστάσεις. Το γεγονός όμως ότι το Κατάρ απομονώθηκε και στο παρελθόν από τους γείτονές τους δίνει την αίσθηη ότι τελικώς η κρίση θα περιοριστεί».

    Victor Szabo, οικονομικός αναλυτής στο Aberdeen Asset Management Plc: «Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν διπλωματικά προβλήματα. Παρότι πρόκειται για μια κακή εξέλιξη για την οικονομία, τα πράγματα δεν είναι τραγικά. Το Κατάρ δεν είναι άλλωστε τόσο ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός όσο ένα οικονομικό κέντρο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε πανικό οι πολίτες στο Κατάρ αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάρ: Οι αεροπορικές εταιρείες Etihad, Emirates, flydubai, Saudia διακόπτουν τις πτήσεις τους προς τη χώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: FT: Έτσι δημιουργήθηκε η κρίση του Κατάρ – Πώς χρηματοδοτούσε τους τζιχαντιστές



    ΣΧΟΛΙΑ