• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΔΝΤ: Ανώτατο πλαφόν χρέους 325 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

    • NewsRoom
    ΔΝΤ


    «Πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά με όρους που θα δυσκολεύουν την άμεση επιστροφή της χώρας μας στις αγορές ομολόγων και θα πιέζουν τους Ευρωπαίους να δεχτούν ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

    Το ανώτατο όριο χρέους που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί κατά την αποψινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου, διατηρεί την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους και παράλληλα αποτρέπει την Αθήνα να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «πλαφόν» που έχουν βάλει οι δανειστές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στο ελληνικό χρέος, δηλαδή το ταβάνι που δεν πρέπει να ξεπεραστεί είναι τα 325 δισ. ευρώ στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης.

    Το δημοσίευμα της WSJ έρχεται να επιβεβαιώσει εν μέρει το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ότι η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα καθυστερεί εξαιτίας της «οροφής» που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ύψος του χρέους που η χώρα μπορεί να αντέξει.

    Σύμφωνα με τη WSJ αυτό περιγράφεται αναλυτικά σε έγγραφα που έχουν προετοιμαστεί πριν από την σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου και έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση. Συμφωνία που δίνει σε Αθήνα και Ευρώπη ελάχιστα περιθώρια να ξεφύγουν από τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους.

    Όπως εξηγεί η WSJ το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο υφιστάμενο χρέος της χώρας συν τα κεφάλαια διάσωσης που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Παρότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές για να διαχειριστεί το χρέος της – ανταλλάσσοντας παλαιά ομόλογα με νέα υπό καλύτερους όρους, αν μπορέσει να τους πετύχει – το πλαφόν χρέους θα εμποδίσει την έκδοση νέων ομολόγων για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα.

    Σημειώνεται ότι στο δεύτερο μνημόνιο με το ΔΝΤ που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2012 το ανάλογο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν στα 340 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστολή κυβέρνησης σε ΔΝΤ: Οι 21 δεσμεύσεις του Τσίπρα – Όριο στις προσλήψεις και επανυπολογισμός συντάξεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σιγή ιχθύος από το ΔΝΤ για την Ελλάδα – «Υπομονή μέχρι το βράδυ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σήμερα η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έξοδο της χώρας στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ