• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Μητσοτάκης: Επιδότηση 25% στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου-Έρχονται επενδύσεις 5 δισ. με την απολιγνιτοποίηση


    Επιδότηση 25% στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας και 40% στα ηλεκτρικά ποδήλατα ανακοίνωσε πριν από λίγο στο Γκάζι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

    Οπως είπε, στόχος είναι ένα στα τρία νέα οχήματα, στην Ελλάδα του 2030, να είναι ηλεκτρικό. Επισήμανε ότι το πρώτο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

    Επισήμανε ότι το πρώτο σκέλος τους σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

    «Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα» είπε ο πρωθυπουργός.

    Επίσης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης λαμβάνονται και πρόσθετα μέτρα, όπως ότι κάθε νέα οικοδομή θα πρέπει να έχει υποδομή για τη φόρτιση.

    Τον Αύγουστο θα υπάρχει ποσόστωση 25% στους στόλους οχημάτων του Δημοσίου.

    «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης. Θα εξαιρούνται, επίσης, από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων» τόνισε και πρόσθεσε: «Από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν και για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης. Αυξάνεται και ο συντελεστής απόσβεσης παγίων σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα».

    Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επενδύσεις 5 δισ. με την απολιγνιτοποίηση.

    «Θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, θεσπίζοντας ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Αρκαδίας όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση» υπογράμμισε.

    «Η ηλεκτροκίνηση είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε. «Το μάστερ πλαν για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 5 δισ. στις περιοχές αυτές.  Στην πρόταση της Επιτροπής για τα ταμείο δίκαιης μετάβασης τετραπλασιάζεται και μαζί και οι πόροι που μπορεί να αντλήσει η χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κίνητρα για τις επενδύσεις ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, ανέφερε: «Τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που θα εγκαθίστανται σε αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν επίσης μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας. Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες για αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένες κατά 15%».

    κείμενο σε εξέλιξη….



    ΣΧΟΛΙΑ