• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Metavallon VC: Έτοιμοι για επενδύσεις σε τεχνολογικές startups με 32 εκατ. ευρώ αρχικό κεφάλαιο


    Έτοιμο για δράση είναι το Metavallon Venture Capital, το πρώτο fund χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund, που δημοσιοποιεί τον σχεδιασμό του.

    Σύμφωνα με τους διαχειριστές – εταίρους του, Αλεξάνδρα Χολή, Μυρτώ Παπαθάνου, Γιώργο Μούσμουλα και Γιώργο Καραντώνη το αρχικό κεφάλαιο του Metavallon VC είναι 32 εκατ. ευρώ και προέρχεται από το Equifund (συμμετοχή περίπου 75%) την Εθνική Τράπεζα και περίπου 15 άλλους ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες (το υπόλοιπο 25%).

    Ο στόχος είναι να τοποθετηθεί σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας με έντονο το στοιχείο της καινοτομίας και σε κλάδους όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, η κυβερνοασφάλεια, η ενέργεια, η υγεία, η ναυτιλία και το fintech (χρήση των νέων τεχνολογιών στο χρηματοπιστωτικό κλάδο). Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχει καταφέρει να χρηματοδοτήσει 7 με 8 εταιρείες, με τις σχετικές αναγνωριστικές επαφές να βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Σημειώνεται ότι το Equifund είναι η επενδυτική πλατφόρμα η οποία ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).\

    Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε δύο αρχικά στάδια, pre-seed και seed χρηματοδότησης (κεφάλαια προ-σποράς και σποράς, δηλαδή εταιρείες σε πολύ αρχικό στάδιο και εταιρείες που κάπως έχουν προχωρήσει) και οι πρώτες τοποθετήσεις είναι έως 400.000 ευρώ. Οι εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να έχουν και δεύτερη ευκαιρία στη συνέχεια (με χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ) με το πλάνο για τη διάθεση των 32 εκατ. ευρώ να είναι δεκαετές.

    Σημαντικό στοιχείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών προτάσεων είναι να βασίζονται σε κάποιο ολοκληρωμένο πρωτότυπο με ισχυρό IP (intellectual property – πνευματική ιδιοκτησία) και οι ιδρυτές να σχηματίζουν μια αφοσιωμένη και συμπληρωματική ομάδα. Στην περίπτωση των pre-seed επενδύσεων, οι εταιρείες συμμετέχουν παράλληλα στο market accelerator της Metavallon VC, ένα δομημένο πρόγραμμα 12 εβδομάδων προσανατολισμένο στην αγορά, με τις τελευταίες 3 εβδομάδες να λαμβάνουν χώρα στο San Franscisco. Η υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων για pre-seed επενδύσεις, με παράλληλη συμμετοχή στο market accelerator της Metavallon VC, θα ξεκινήσει την 1​η​ Μαρτίου 2018.

    Η Metavallon VC προκειμένου να υποστηρίξει περαιτέρω τις εταιρείες στις οποίες επενδύει, αναπτύσσει στενές συνεργασίες με την αγορά και την βιομηχανία, συνεργάζεται με σειρά επενδυτικών funds στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, καθώς και με άλλους εγχώριους και διεθνείς υποστηρικτές του οικοσυστήματος της καινοτομίας.

    «Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε νέες επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τόσο με κεφάλαια όσο και με καθοδήγηση στα κρίσιμα αρχικά στάδια και στοχευμένη δικτύωση στην αγορά και σε επενδυτές. Πιστεύουμε ότι με κατάλληλη χρηματοδότηση και υποστήριξη, το συσσωρευμένο ταλέντο και το υψηλό γνωσιακό επίπεδο στην χώρα, μπορεί γρήγορα να προσφέρει εμπορική αξία με λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας», ανέφερε σχετικά χθες κατά την ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης η κα. Χολή και πρόσθεσε: «Οι εταιρείες στις οποίες τοποθετούμαστε έχουν έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και δημιουργούν λύσεις που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά».

    H Metavallon VC αποτελεί τη μετεξέλιξη της Metavallon, η οποία ξεκίνησε τη δράση της πριν 6 χρόνια ως επιταχυντής (accelerator) τεχνολογικών start ups στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οκτώ καινοτόμες startups αναμετρώνται στον διαγωνισμό «The Squeeze»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ποιες ναυτιλιακές μετοχές επενδύουν μαζικά τα hedge funds

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε ποιες ναυτιλιακές μετοχές επενδύουν μαζικά τα hedge funds



    ΣΧΟΛΙΑ