• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ποιες είναι οι 2 καίριες κινήσεις του Σκλαβενίτη για να επαναφέρει τη φήμη της Μαρινόπουλος

    • NewsRoom
    rio

    Η αρσιβαρίστρια Ayesha Shahriyar M. Albalooshi από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


    Λίγες μέρες μετά την υπογραφή του Γεράσιμου Σκλαβενίτη με τις τράπεζες για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, το επιτελείο του επιχειρηματία θέτει σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ήδη είχε καταρτιστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το πρώτο είναι η αποπληρωμή των δεδουλευμένων και το δεύτερο η άμεση τροφοδοσία των καταστημάτων.

    Το σχέδιο Σκλαβενίτη

    Ευχάριστα νέα για τους εργαζόμενους στην πρόσφατα διασωθείσα εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία μετά και την εκταμίευση των 65 εκατ. ευρώ (απόρροια της συμφωνίας με την εταιρεία Σκλαβενίτης) ξεχρέωσε σήμερα τα δεδουλευμένα για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

    Παράλληλα, τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει και η τροφοδοσία των καταστημάτων- σε μικρή κλίμακα αρχικά- δίνοντας νέα πνοή στα μέχρι πρόσφατα άδεια ράφια.

    Η αποπληρωμή των οφειλών στο προσωπικό για τα καταστήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, γίνεται στο πλαίσιο της εκταμίευσης των 65 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, της εταιρείας Σκλαβενίτης και της Μαρινόπουλος.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, ο Σκλαβενίτης θα δώσει συνολικά 125 εκατ. ευρώ ενώ θα θα λάβει δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες, εάν θελήσουν, να ασκήσουν το δικαίωμα να αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας, της οποίας το 75% διαχειρίζεται η εταιρεία Σκλαβενίτης.

    Βέβαια, μπορεί το ποσό των 65 εκατ. ευρώ να μη “σώζει” σε αυτή τη φάση τουλάχιστον την εταιρεία, η αποπληρωμή ωστόσο, των εργαζομένων είναι μία γενναία κίνηση καλής θέλησης, που επιβεβαιώνει τις εγγυήσεις του κ. Σκλαβενίτη, όχι μόνο για ένα ικανοποιητικό σχέδιο εξυγίανσης αλλά και για τη διασφάλιση περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης Λεωνίδας Μαρινόπουλος
    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

    Τα 3 κύρια σημεία, που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης

    Το σχέδιο προβλέπει τη διάσωση της Μαρινόπουλος, μέσω της διαδικασίας του άρθρου 106 του πτωχευτικού νόμου. Οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος, οι πιστώτριες τράπεζες και ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής «Σκλαβενίτης» συμφωνούν να εμφανίσουν στο δικαστήριο το εξής σχέδιο:

    1. Τα 475 εκατ. ευρώ (350 εκατ. δανεισμός και 125 εκατ. που θα βάλει η Σκλαβενίτης) θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα εταιρεία για κεφάλαιο κίνησης και εξόφληση μέρους των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές, που μεταφέρονται αυτούσιες στη νέα εταιρική οντότητα, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων. Στην νέα εταιρία θα περάσουν το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος. Για τους προμηθευτές το κούρεμα το κούρεμα θα είναι της τάξης του 50%.

    2. Το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ ( σ.σ χρήση των διατάξεων του άρθρου 106 ), η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από την Σκλαβενίτης.

    3. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συμφώνησαν να δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα είναι δεκαετές ballon (το μεγαλύτερο μέρος θα εξοφληθεί στη λήξη), με επιτόκιο μόλις 1,5%, καθώς οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/paremvasi-sklaveniti-meso-mononews-gia-tous-15000-ergazomenous-tis-marinopoulos/69339



    ΣΧΟΛΙΑ