• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Κλινική έρευνα: Από τα 35 δις της Ευρώπης, μόνο τα 40 εκατ. στην Ελλάδα


    Το σπουδαίο ρόλο της κλινικής έρευνας στην κατάκτηση του αγαθού της καλής δημόσιας υγείας αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων τονίζει, για μια ακόμη φορά, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου).

    Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία η σπουδαιότητα της Κλινικής Έρευνας επικυρώνεται, με την τεράστια προσπάθεια που εξελίσσεται παγκοσμίως με τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού κλινικών δοκιμών (πάνω από 1.000) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου για τη νόσο COVID-19.

    Στην κλινική έρευνα στηρίζει τις ελπίδες της η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της τωρινής πανδημίας, αλλά και την προφύλαξη από τις πιθανές μελλοντικές. Ο ΣΦΕΕ, έχοντας κατανοήσει πλήρως την προστιθέμενη αξία της, αγωνίζεται διαχρονικά, με τον πλέον δυναμικό τρόπο, για την ανάπτυξη της στην Ελλάδα.

    Και σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τους ασθενείς και καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απρόσκοπτη συνέχιση των κλινικών μελετών παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση του COVID-19.

    Τα οφέλη των κλινικών μελετών είναι πολλαπλά, πρώτιστα για τους ασθενείς. Ταυτόχρονα, η κλινική έρευνα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), εισάγει ερευνητική τεχνογνωσία, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, με εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, εξοικονομεί πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.

    Οι Κλινικές Μελέτες αποτελούν για την Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €35 δις και η Ελλάδα δυστυχώς απορροφά μόνο €40 εκατομμύρια! Η χώρα μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και να πολλαπλασιάσει την επένδυση σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα €250 εκ. το χρόνο. Στρατηγικός στόχος του ΣΦΕΕ και των εταιριών μελών του είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση, τόσο στη Δημόσια Υγεία, όσο και στην Εθνική Οικονομία.

    Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε σχετικά: «Σε μια εποχή που οι Παγκόσμιες Υγειονομικές προκλήσεις μπορούν να απαντηθούν μόνο με την πρόσθετη καινοτομία που φέρνει η αδιάλειπτη φαρμακευτική έρευνα, η ενίσχυση της Κλινικής Έρευνας στη χώρα μας θα πρέπει να θεωρείται από την πολιτεία βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Ο κλάδος μας το γνωρίζει καλά – περιμένουμε από την πολιτεία να το κατανοήσει κάνοντάς το πράξη. Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, είσοδος των νέων επαναστατικών θεραπειών στη χώρα, ενίσχυση των δραστηριοτήτων κλινικής έρευνας και ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών είναι τα απαιτούμενα στοιχεία για την διασφάλιση καλής δημόσιας υγείας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

    Το μήνυμα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

    Το μήνυμά της έστειλε στην Πολιτεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.  Όπως αναφέρει, μέσω των κλινικών μελετών, οι συμμετέχοντες ασθενείς απολαμβάνουν ταχεία πρόσβαση σε νέες και καινοτόμες θεραπείες με δωρεάν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εξασφαλίζουν χωρίς κόστος τη φαρμακευτική τους αγωγή, καθώς και εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση για τον ίδιο τον ασθενή ή το ασφαλιστικό ταμείο.

    Ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του Ε.Ο.Φ. για τις κλινικές μελέτες, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει υποβάλει δημόσια τις προτάσεις της και δηλώνει παρούσα στο διάλογο για την επόμενη ημέρα, στους παρακάτω άξονες:

    • Παρά την κατάργηση της έγκρισης των Επιστημονικών Επιτροπών των νοσοκομείων, απαιτείται περαιτέρω επιτάχυνση των χρόνων και απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης σε όλα τα στάδια (ΕΟΦ, ΕΕΔ, υπογραφή της σύμβασης από τα νοσοκομεία, πρόσληψη συμμετεχόντων).
    • Λογοδοσία για περιπτώσεις παρακώλησης της διαδικασίας έγκρισης ή της διεξαγωγής τους (μη σύγκληση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, διοικητικές αποφάσεις που δυσχεραίνουν τις διαδικασίες, αδιαφορία ή άρνηση της διοίκησης για την κλινική έρευνα).
    • Συμμετοχή των ασθενών στο σχεδιασμό των κλινικών μελετών από τα πρώτα στάδια, όπως γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ κ.λπ.
    • Διασφάλιση της διαφάνειας των αποτελεσμάτων και της πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία μετά το τέλος της έρευνας.
    • Αυστηρή τήρηση του ιατρικού απορρήτου και διαφύλαξη των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των συμμετεχόντων.
    • Διασφάλιση της εύκολης και με κατανοητό τρόπο πρόσβασης των ασθενών σε πληροφορίες για τις κλινικές μελέτες και τα δικαιώματά τους

    «H χώρα μας έχει τις απαιτούμενες βάσεις για να πραγματοποιήσει το άλμα και να βρεθεί στο επίκεντρο των κλινικών μελετών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Διαθέτει εξαιρετικό επίπεδο τεχνογνωσίας και εγκαταστάσεων, μεγάλο αριθμό διαγνωστικών κέντρων και άρτια καταρτισμένο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η πολιτική βούληση  και η συνεργασία όλων των εταίρων συνιστούν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων προς όφελος της υγείας των πολιτών», αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ