• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Κατεβάζουν ρολά στα καταστήματά τους οι επιχειρηματίες της εστίασης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ

    Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ


    «Λουκέτο» σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ βάζουν για 24 ώρες οι επιχειρηματίες της εστίασης σε ολόκληρη τη χώρα, ζητώντας από την Πολιτεία αντισταθμιστικά μέτρα για τις απώλειες που έχει ο κλάδος λόγω της πανδημίας.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων έχει καλέσει τα μέλη της να προχωρήσουν σε κλείσιμο των καταστημάτων τους σήμερα, Τρίτη, ενώ στις 12 το μεσημέρι εκπρόσωποί της αναμένεται να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, εστίαση η οποία έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα εν μέσω πανδημίας από τα lockdown, μετά την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων με τους ελέγχους των καταναλωτών να επεκτείνονται και στους εξωτερικούς χώρους, εκτιμάται πως καταγράφει πτώση του τζίρου της από 30% έως 50%.

    Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ δείχνουν πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις εστίασης με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα εκτινάχθηκαν. Από 16,5% που ήταν στις αρχές της πανδημικής κρίσης υπερδιπλασιαστηκαν στο 44,1% τον Φεβρουάριο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησαν στο 28,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ωστόσο το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Οι επιχειρηματίες του κλάδου σημειώνουν πως το καλό τετράμηνο που είχε ο κλάδος από την επαναλειτουργία του τον Μάιο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού  δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις απώλειες 16 μηνών που προηγήθηκαν. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με περιοριστικά μέτρα αλλά και τις πιέσεις που δέχεται από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και κόστος ενέργειας.

    Τα αιτήματα για αντισταθμιστικά μέτρα

    Η ΠΟΕΣΕ ζητά από την κυβέρνηση μία σειρά από μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και παράλληλα να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα:

    • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
    • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
    • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
    • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
    • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
    • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
    • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
    • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
    • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

    Ζητούν παράλληλα διαρθωτικά μέτρα όπως τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης, επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου και τη μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων καθώς και εξ΄ ορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.

    Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η ΠΟΕΣΕ συμμετείχε σε συνάντηση  που είχε ο Πρωθυπουργός με φορείς καταθέτοντας τις θέσεις και τα αιτήματά της. «Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο Πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου» είχε επισημάνει στο mononews ο κ. Καββαθάς.

    Τι θα γίνει με τις αλυσίδες εστίασης

    Όσον αφορά στις επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης, εκπρόσωποι της οποίας είχαν χθες συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τα στοχευμένα μέτρα που ζητούν, οι αποφάσεις για συμμετοχή ή όχι στη σημερινή κινητοποίηση θα ληφθούν από την κάθε αλυσίδα ξεχωριστά.

    Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πάντως, πως στην περίπτωση των μεγάλων αλυσίδων τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σύγκριση με ένα μεμονωμένο κατάστημα και εκτιμούν πως δύσκολα θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν, γιατί εφόσον αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κλείσιμο ακόμη και για μία μέρα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες αφού απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και διαθέτουν μεγάλο δίκτυο προμηθευτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Εστίαση: Τι συζήτησαν οι επιχειρηματίες των μεγάλων αλυσίδων με Σκέρτσο – Γεωργιάδη



    ΣΧΟΛΙΑ