Οικονομία & Επιχειρήσεις

Γεωργιάδης: Γιατί δεν ανακοινώσαμε νωρίτερα το κλείσιμο των μαγαζιών

  • NewsRoom
Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης


Την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα μαγαζιά με το νέο lockdown που ανακοινώθηκε χθες, Σάββατο και ισχύει από σήμερα σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός σχολίασε την λειτουργία του click away, το μέλλον της εστίασης, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το νέο lockdown, αλλά και γενικότερα τι πρέπει να περιμένουμε από δω και στο εξής.

«Με το click away, κάποια καταστήματα πήγαν πολύ καλά, όπως τα παιχνίδια, αυτά που είχαν ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και είδη δώρων. Τα συνοικιακά καταστήματα ρούχων πήγαν αρκετά καλά. Οι παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι δεν δούλεψαν, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στα καταστήματα της γειτονιάς τους. Οι μεγάλες αλυσίδες ρούχων δεν έκαναν παράδοση εκτός. Το click away έσωσε τη χριστουγεννιάτικη αγορά, παρά την γκρίνια. Έχουμε και σχέδιο και πρόγραμμα και γνώση του πώς πηγαίνουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν γινόταν να ανακοινώσουμε νωρίτερα το lockdown»

«Εγώ, όταν ρωτήθηκα χθες, είπα ότι πρώτο μας μέλημα είναι να μην έρθει στην Ελλάδα το τρίτο κύμα της πανδημίας. Αφού αποφύγουμε το τρίτο κύμα, θα δούμε όλα τα άλλα θέματα και το άνοιγμα σε ζώνες είναι ένα πιθανό σενάριο. Ήξερα από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά. Δεν γινόταν να το ανακοινώσουμε νωρίτερα. Διότι, εάν το ανακοινώναμε την παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα γινόταν αυτό που έγινε σε σε όλες τις χώρες όταν έγινε αυτόματα σκληρότερο lockdown: Βγήκαν όλοι στους δρόμους. Το Λονδίνο καταστράφηκε από αυτό το πράγμα. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Τα έχουμε πάει πολύ καλά σε πρωτοφανείς συνθήκες», συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του τρίτου κύματος στην Ευρώπη, που είναι φρικτή. Έχει υψηλό ρυθμό μεταδοτικότητας. Όποιος δεν προσέξει και κινηθεί γρηγορότερα από ό,τι πρέπει, θα το πληρώσει με νεκρούς. Άρα, εμείς, σε συνεργασία με τους ειδικούς, είπαμε ότι πρέπει να πάμε σε περαιτέρω μείωση του ιού. Αν πέσει ο ιός παρακάτω, θα έχουμε τον χρόνο να ανοίξουμε με πιο φυσιολογικό τρόπο τη ζωή μας μέσα στον χειμώνα. Σε μία εβδομάδα που ο τζίρος είναι παραδοσιακά χαμηλός, με ήδη μέσα αργία, πάμε να κλείσουμε για να μειώσουμε τον ιό και να πάμε παρακάτω», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας την απόφαση για το νέο lockdown.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Για το νέο lockdown έχουμε ορίζοντα μιας εβδομάδας, εφόσον η πανδημία εξελιχθεί έτσι όπως θέλουμε. Τηρήθηκαν τα μέτρα στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς; Θα το δούμε από την εξέλιξη των κρουσμάτων. Αυτοί που γύρισαν από Ντουμπάι θα ελεγχθούν όλοι. Ο ιός για να αντιμετωπιστεί θέλει συνεργασία των πολιτών στα μέτρα. Το μέτρο που πήραμε κρίθηκε ως απαραίτητο, όχι γιατί κινδυνεύουμε τώρα, αλλά επειδή πρέπει να έχουμε περιθώριο ασφαλείας πριν αρχίσουμε να ανοίγουμε την οικονομία μας», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και το πότε θα είναι εφικτό κάτι τέτοιο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Στις 11 Ιανουαρίου, εφόσον όλα πάνε καλά και συμπιέσουμε την πανδημία προς τα κάτω, θα επιστρέψουμε σε αυτό που ήμασταν χθες, δηλαδή με click away κ.λπ. Θα συζητήσουμε μες στην εβδομάδα με τους ειδικούς για το αν θα μπορέσουμε να πάμε σε πιο χαλαρά μέτρα. Όπως τις ζώνες που ανέφερα, ή να δούμε πώς θα μπορούμε να δουλέψουμε με ραντεβού σε κάποια καταστήματα. Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να βάλουμε λίγο πλάτη αυτή την εβδομάδα. Όλα τα καταστήματα που κλείσαμε δεν θα πληρώσουν ενοίκιο τον Ιανουάριο».

«Τα εστιατόρια είναι ένα δύσκολο πεδίο για τον κορονοϊό. Βγάλαμε πρόγραμμα για τις θερμάστρες εξωτερικού χώρου, σε λίγες μέρες θα βγει και το πρόγραμμα για τα e-shops. Θα συζητήσουμε μήπως μπορούμε να φτιάξουμε και ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις περιοχές που βρίσκονται σε παρατεταμένο lockdown», είπε, τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με την εστίαση.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ