• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    «Έκλεισε» στο 24% από 28% η μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις

    • NewsRoom


    Σε συμφωνία με τους θεσμούς για την μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων το 2019 έχει καταλήξει η κυβέρνηση.

    Όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Le Figaro τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019.

    Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%. Με αυτό τον τρόπο, μετά την εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης κάνει πράξη με απολύτως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μια ακόμη από τις βασικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

    Θεωρία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι οι χαµηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

    O εταιρικός φορολογικός συντελεστής µειώνεται από το 28% στο 24% από τα φετινά κέρδη και ο συντελεστής φορολόγησης των µερισµάτων µειώνεται, επίσης, από τα φετινά κέρδη, δηλαδή µερίσµατα που θα διανεµηθούν το 2020, από το 10% στο 5%.

    Για τα κέρδη του 2020 και των επόµενων ετών έρχεται νέα µείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%.

    Με τις παραπάνω παρεµβάσεις ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηµατικών κερδών που διανέµονται περιορίζεται από το 35,2% στο 24%. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η µείωση αυτή δεν ωφελεί µόνο τις µεγάλες επιχειρήσεις αλλά κατά κύριο λόγο τις µικροµεσαίες.

    Το κόστος του πακέτου των μέτρων υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ ενώ το τοπίο θα «ξεκαθαρίσει» στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά την έλευση των θεσμών στις 23 του μήνα στην Αθήνα.

    Στη συνέχεια θα μπουν στο «τραπέζι» οι υπόλοιπες προεκλογικές υποσχέσεις, που έχουν να κάνουν με το αφορολόγητο, τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων στο 9% με παράλληλη μείωση του ανώτατου συντελεστή τουλάχιστον στο 40% (από 45%), τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, όπως και την περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ