• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Διήμερο roadshow της EBRD στην Αθήνα – Τα ραντεβού

    • Ελευθερία Αρλαπάνου

    Odile Renaud-Basso, EBRD


    Σειρά επαφών με την κυβέρνηση, θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και του τραπεζικού τομέα θα έχει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), κ. Odile Renaud-Basso, αύριο και μεθαύριο.

    Κατά την διάρκεια του διήμερου προγράμματος επαφών που θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά σε διαδικτυακή μορφή η Πρόεδρος της EBRD θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τον επικεφαλής Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

    Θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδο Λαμπίρη, καθώς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και του τραπεζικού τομέα.

    Σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 4 δισ. σε 70 έργα στον τομέα των επιχειρήσεων, των τραπεζών, της ενέργειας και των υποδομών της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως δηλώνει η πρόεδρος της κα Renaud-Basso «Είμαι ευτυχής που θα συναντήσω την κυβέρνηση και τους πελάτες μας για πρώτη φορά από τη νέα μου θέση. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να εκφράσω εκ νέου τη δέσμευση της EBRD προς την Ελλάδα και την ισχυρή υποστήριξή μας προς τη χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία επιβεβαιώθηκε και από την αύξηση των επενδύσεών μας στη χώρα το 2020. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περαιτέρω στη δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης».

    Η αντιπροσωπεία

    Η αντιπροσωπεία της EBRD θα περιλαμβάνει επίσης τον Αντιπρόεδρο της EBRD, Alain Pilloux, την περιφερειακή διευθύνοντα σύμβουλο, Charlotte Ruhe, την επικεφαλής της Ελλάδας, Andreea Moraru, και τον αναπληρωτή διευθυντή διακυβέρνησης και πολιτικών υποθέσεων, Oleg Levitin. Αντιμετωπίζοντας τις επείγουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και θέτοντας τα θεμέλια για καλύτερη οικοδόμηση, η EBRD πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ σε 17 έργα το 2020, έναντι 571 εκατομμυρίων ευρώ σε 13 έργα το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων της Τράπεζας για το 2020.

    Μεταξύ των έργων της Τράπεζας για το 2020 ήταν η επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην επιτυχημένη έκδοση Ευρωομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την υποστήριξη ενός νέου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα, η χορήγηση δανείου ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ, μια επένδυση 57,5​​εκατομμυρίων ευρώ στην επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου 500 εκατομμυρίων ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 50 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα.

    Στα τέλη του 2020, η EBRD ένωσε τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα θα αφορούν κυρίως τον τομέα των κοινωνικών υποδομών (εκπαίδευση και υγεία), τις βιώσιμες αστικές υποδομές και τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων.

    Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ