• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Διεύρυνση ζημιών για τη Hyundai Merchant Marine. Συνεχίζονται οι συμφωνίες μείωσης ναύλων με μεγάλες ναυτιλιακές (και ελληνικές)


    Θετικά καθαρά έσοδα εμφάνισε το κορεατικό ναυπηγείο Hyundai Merchant Marine (ΗΜΜ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο οι λειτουργικές του ζημιές αυξήθηκαν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ναυπηγείο, που προς το παρόν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πιστωτών του, κατέγραψε καθαρά έσοδα 215,7 δισ. γουόν Ν. Κορέας, δηλαδή 195,3 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών 168,6 δισ. γουόν το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

    Ωστόσο, το ίδιο χρονικό διάστημα οι λειτουργικές ζημιές αυξήθηκαν στα 254,3 δισ. γουόν έναντι 63,1 δισ. γουόν πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 1,52 τρισ. γουόν έναντι 1,02 τρισ. γουόν το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

    Σημειώνεται ότι η HMM έχει παρουσιάσει πρόοδο στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει πλήξει τον κλάδο λόγω της δραματικής μείωσης των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons, οι παραγγελίες πλοίων στα τρία μεγαλύτερα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

    Έτσι, η διοίκηση της προκειμένου να πάρει μια βαθιά «ανάσα» από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις  με πλοιοκτήτες -μεταξύ των οποίων και αρκετοί Έλληνες- για τη μείωση των τιμών των ναύλων στα πλοία που τους ναυλώνει.

    Ήδη έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τις εταιρίες Zodiac, Capital Product Partners του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, Danaos Shipping του Ιωάννη Κούστα και Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλες.

    Στα μέσα Ιουλίου, ο εφοπλιστής Ι. Κούστας προχώρησε σε συμφωνία μείωσης κατά 20% των ναύλων των 13 πλοίων που έχει ναυλώσει στη Hyundai Merchant Marine (HMM) για μια περίοδο διάρκειας 3,5 ετών. Ως αντάλλαγμα η ναυτιλιακή του Danaos Shipping θα λάβει 39 εκ. δολάρια σε γραμμάτια που λήγουν το 2024 και 4,6 εκ. μετοχές της HMM που θα μπορούν να διαπραγματευτούν ελεύθερα στο Χρηματιστήριο της Κορέας.

    Παράλληλα, η Navios Partners ανακοίνωσε και ότι προχώρησε σε συμφωνία με την κορεάτικη εταιρία που αφορά τη μείωση των τιμών των ναύλων για τα 5 φορτηγά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει ναυλώσει σε αυτήν, μείωση που ανήλθε σε ποσοστό της τάξεως του 20%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/angeliki-fragkou-miosi-ton-esodon-kata-205-gia-ti-navios-partners-v-trimino-parallila-ti-simfonia-tin-hmm/67129



    ΣΧΟΛΙΑ