• First Top Stories

    Παρασκήνιο στην Εθνική: Ο Δημόπουλος φεύγει, η Κερασίνα και ο Κοτόφωλος έρχονται 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Το θαύμα του Σαράντη:  Σε νέα υψηλά εννέα ετών έκλεισε την Πέμπτη 30 Μαρτίου η μετοχή της Σαράντης.  Την Πέμπτη η μετοχή έκλεισε στα 11,20 ευρώ, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις αρχές Ιουλίου 2008! Στις 24 Μαΐου του 2012 άξιζε 1,25 ευρώ!   Τι δείχνει αυτό; Ότι το management της εισηγμένης διαθέτει επιχειρηματική συνέπεια και εξωστρέφεια. Η εταιρία είναι διεθνοποιημένη και εμπλουτίζει διαρκώς το χαρτοφυλάκιο της. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Σαράντης το 2016 ανήλθαν σε 329,02 εκατ. ευρώ έναντι 278,76 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση 18,03%. Η Ελλάδα, παρουσίασε άνοδο πωλήσεων 16,77% στα 119,76 εκατ. ευρώ, απόδοση εντυπωσιακή συγκριτικά με την τάση του δείκτη του λιανικού εμπορίου.

    Προ ημερών στην Ένωση Θεσμικών, ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος της Σαράντης κ. Κώστας  Ροζακέας για τις προσδοκίες του 2017. Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις φτάνουν στα 353 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 7,3%. Τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 39,59 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,2%.

    Ο κ. Ροζακέας σημείωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα κριθεί η θετική κατάληξη μιας ενδεχόμενης ιδιαίτερα σημαντικής συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την πορτογαλική εταιρεία Sanae, για να βάλει κωδικούς του ομίλου Σαράντη στα ράφια της. Η πορτογαλική εταιρεία σημειώνεται ότι ελέγχει το 52% της αγοράς.

    Ανακατατάξεις στην Εθνική

    Φραγκιαδάκης Εθνική
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

    Σημαντικές ανακατατάξεις σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμάζει στην Εθνική ο ισχυρός (πανίσχυρος θα έλεγα) άνδρας της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Να σημειωθεί ότι χθες επεσήμανε σε ομιλία του ότι «Για εμάς λοιπόν η κορυφή είναι μονόδρομος. Οι στόχοι του στρατηγικού μας σχεδίου είναι φιλόδοξοι αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα τους πιάσουμε”)

       Καταρχήν αποχωρεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος και έρχεται η Κερασίνα Ραυτοπούλου που εγκαταλείπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πηγαίνει στην Εθνική στην διαχείριση των κόκκινων δανείων.  Η αγορά θα αναμένει το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Δημόπουλο.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην θέση του ο πρόεδρος της Τράπεζας Τάκης Θωμόπουλος. Να σημειωθεί ότι πρόβλημα δεν έχει ούτε ο (έτερος) αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς ο οποίος παραμένει στην θέση του.

    Όμως άλλο ένα πρόσωπο ξεκινάει τον εργασιακό του βιο στην Εθνική. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Γιάννη Κοτόφωλο. Ο κ. Κοτόφωλος για πάνω από 20 χρόνια εργαζόταν στην Τράπεζα Πειραιώς δίπλα στον κ. Μιχάλη Σάλλα. Ήταν Σύμβουλος Τύπου και τα πάντα περνούσαν από αυτόν.

    BREXIT: Ευκαιρίες και απειλές 

     Ημερίδα για τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους για τις ελληνικές επιχειρήσεις τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Μ. Βρετανίας και Ε.Ε για το BREXIT, αλλά και κατά την «επόμενη μέρα»,  μετά την ολοκλήρωσή τους, διοργανώνει το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την υποστήριξη της INTEREL, εξειδικευμένης, πολυεθνικής εταιρείας public affairs.

    Η πρωτοβουλία διοργανώνεται με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και του Συλλόγου Αποφοίτων Ελλήνων Φοιτητών του London School of Economics.

    Η ημερίδα φιλοξενείται από τη Eurobank και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου (ώρα προσέλευσης 9 π.μ.) στο  Mέγαρο Μποδοσάκη, Λεωφ. Αμαλίας 20. Αποτελεί την πρώτη εκδήλωση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης για τη μελέτη, τη συζήτηση και την προώθηση προτάσεων γύρω από το Brexit που συντονίζει το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.

    Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος με την πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας: http://www.bhcc.gr/latest-news/99-latest-news/260-brexit-uk-leaving-the-eu-5th-april-2017.

    Λιβανέζοι Βενεζουέλας

    Κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει και τον λιβανέζο επιχειρηματία της… Διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή το ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου” για το ταξίδι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, τον Αύγουστο του 2013, και το γεγονός πως ταξίδευσε με ιδιωτικό αεροπλάνο του Λιβανέζου επιχειρηματία Majed Khalil Majzoud. Ο εν λόγω επιχειρηματίας διατηρεί στενότατες σχέσεις με το καθεστώς Τσάβες και (σήμερα) με το καθεστώς Μαδούρο ενώ το όνομά του είχε εμπλακεί, μεταξύ άλλων, και σε μια πρόσφατη, περίεργη, υπόθεση.

    Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία σύλληψης δύο ανιψιών του Νίκολας Μαδούρο, στις 10 Νοεμβρίου 2015, από την αμερικανική DEA στο αεροδρόμιο του Port-au-Prince στην Αϊτή. Τα δύο ανίψια του Μαδούρο ταξίδευαν με ένα αεροσκάφος Cessna Citation 500, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν τα αδέλφια Majed και Khaled Khalil Majzoun.

    Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως Narcosobrinos και οδήγησε, στα τέλη Νοεμβρίου 2016, στην καταδίκη των δύο ανιψιών σε πολυετή φυλάκιση. Οσο για τον κ. Majed Khalil Majzoud, γεννήθηκε το 1970 και από το τίποτα είναι σήμερα ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Βενεζουέλας με τηλεοπτικά κανάλια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενέργεια και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας.

    Δεν θάβουν τα τσεκούρια του πολέμου

    Δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση την Παρασκευή, μεταξύ των βασικών μετόχων, ώστε να προχωρήσει η Alpha Bank στην πώληση του 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έχει βγάλει σε πλειστηριασμό. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ φαίνεται πως συνεχίζουν τη μάχη για το ποιος θα πάρει το ποσοστό που κατείχε ο γνωστός επενδυτής Γιάννης Τζιβέλης ώστε να αποκτήσουν το πάνω χέρι στον κατασκευαστικό όμιλο. Όπως φαίνεται, η υπόθεση έχει ψωμί

    Στο ψυγείο

    Σε βαθιά κατάψυξη έχει μπει το σχέδιο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. Πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως ένας από τους λόγους που η ιεραρχία έχει βάλει στον πάγο το σχέδιο είναι και τα πρόσωπα που στελεχώνουν το Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας ως εκπρόσωποι του δημοσίου.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και θα ξεκινούσε από την περιουσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών η οποία περιλαμβάνει κτίρια και οικόπεδα όπως το γνωστό «φιλέτο» των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη (γειτνιάζει με το ακίνητο του Αστέρα και στο παρελθόν είχε εξεταστεί η από κοινού αξιοποίησή τους), το κτίριο στην οδό Μητροπόλεως που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας και τώρα είναι ξενοδοχείο “Ηλέκτρα”,  τα 25.000 στρέμματα στην Πεντέλη (που στο παρελθόν είχε εξεταστεί η αξιοποίηση τμήματος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών), περί τα 250 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη (όπως έκταση 1.200 στρεμμάτων μεταξύ λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας), κ.α.

    Νέα δομή στον τομέα ακινήτων της Βιοχάλκο

    Σε απορρόφηση τεσσάρων θυγατρικών εταιρειών προχώρησε η Noval, η θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στον τομέα διαχείρισης ακινήτων που πάει καλά μετά και την πρόσφατη λειτουργία του ξενοδοχείου  «Wyndham Grand Athens» στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

    Η Noval απορρόφησε τις “Εμπορικό Πάρκο Κορίνθου” που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο Mare West στην Κόρινθο, ΞΕΝΚΑ ΑΕ, ιδιοκτήτρια του κτιρίου στην Πλατεία Καραϊσκάκη, Sanitas ΑΕ και Sanitas Αντιπροσωπείες. Ο όμιλος διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία και σε Οινόφυτα, Ασπρόπυργο, γραφεία στην Ακτή Μιαούλη, κλπ.

    Ιδιωτικοποιήσεις με το στανιό

    Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, την Παρασκευή, περί έναρξης διαδικασιών πρόσληψης συμβούλων για να προχωρήσουν ευαίσθητες ιδιωτικοποιήσεις όπως ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Αερολιμήν Αθηνών, κλπ, δείχνει το εύρος των προαπαιτούμενων που καλείται να καλύψει η κυβέρνηση στο παρά ένα της διαπραγμάτευσης. Βέβαια, όλα αυτά φαντάζουν με παρωνυχίδα μπροστά στη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στη λειτουργία του υπερταμείου, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ ΑΕ). Προχθές καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το πρακτικό του Δ.Σ της ΕΕΣΥΠ για την καταβολή της πρώτης δόσης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ.

    Κάλλιο αργά

    Χρειάστηκαν λίγες ημέρες, αλλά στην αγορά ενέργειας κατάλαβαν πως όσα διαλαλούσε η κυβέρνηση περί πώλησης μόνο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν αέρας κοπανιστός. Κάποιοι θυμήθηκαν πως όταν πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης επιχείρησε να πλασάρει σε ευρωπαϊκούς ομίλους (Edison, κλπ) λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο έφαγε πόρτα με το επιχείρημα πως αγοραστής θα βρεθεί μόνο αν μπουν στο πακέτο και υδροηλεκτρικές μονάδες.

    Τώρα η κυβέρνηση, μέσω της “Αυγής”, ρίχνει το νέο παραμύθι σύμφωνα με το οποίο θα πωληθούν μόνο λιγνιτικές μονάδες γιατί πρέπει “να σεβαστούμε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου”! Με λίγη καθυστέρηση, βέβαια, γιατί η απόφαση είναι πολύ παλιά, αλλά είχαμε υποσχεθεί πως θα ανοίξει η αγορά λιγνίτη με άλλο τρόπο. Με το γνωστό μαγικό ραβδάκι δηλαδή.



    ΣΧΟΛΙΑ