• First Top Stories

    The Wise Man: Όταν ο Σταθάκης έλεγε ότι θα προχωρήσει η υπόθεση της Βεύης

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πολιτική διαπραγμάτευση: Όσοι υπουργοί δεν έχουν ήδη κρυφτεί υποστηρίζουν πως το αδιέξοδο με τους δανειστές θα λυθεί μέσω “πολιτικής διαπραγμάτευσης”. Φαίνεται πως έχουν ξεχάσει που ακριβώς οδήγησε η “πολιτική διαπραγμάτευση” στο πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν στο τέλος υπογράψαμε νύχτα το τρίτο μνημόνιο. Τότε που κάποιοι θυμούνταν την παλαιά αρβανίτικη παροιμία όταν αναφέρονταν στον πρωθυπουργό: “Βάτε με κάλε, έρδε με γκομάρι”! Δηλαδή “πήγε με άλογο, γύρισε με γαϊδούρι”.

    Οι μάγειροι της μιζέριας

    Επειδή ορισμένοι επιμένουν να παρουσιάζουν τη διαπραγμάτευση αποκλειστικά ως ένα παζάρι για τους αριθμούς, κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στους όψιμους αριθμολάτρες της κυβέρνησης πως η αγορά χρειάζεται κάτι περισσότερο από θετικά πρόσημα σε διάφορους δείκτες. Τι χρειάζεται; Πολιτική βούληση για αλλαγές και όχι αλλαγές για να βγαίνουν οι προσθαφαιρέσεις!

    Με το τεφτέρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των συνεργατών του δεν έρχονται επενδύσεις, δεν ανασαίνει η οικονομία. Ούτε είναι αρκετές οι ανακοινώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη πως «είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό ότι εντός 15 ημερών και πάντως πριν από το Πάσχα, θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση” με την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport. Αν κρίνουμε από τη συνέπεια προηγούμενων ανακοινώσεων πάμε για την Κυριακή του Θωμά!

    Όταν ο Σταθάκης έλεγε ότι ο διαγωνισμός της Βεύης  θα προχωρήσει 

    Με τη συνήθη προχειρότητα φαίνεται πως προχωράει κάθε πτυχή του υποτιθέμενου σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ. Λίγες ημέρες μετά την επισημοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών για πώληση μονάδων, επειδή απέτυχε το σχέδιο ανοίγματος της αγοράς μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, διαβάζουμε πως απειλείται με ναυάγιο και το υποτιθέμενο deal με τους Κινέζους της CMEC για την κατασκευή της μονάδας «Μελίτης ΙΙ» στη Φλώρινα.

    Με κάτι τέτοια στενοχωρούν τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Μπάκουλη ο οποίος, όπως είχε γράψει η στήλη, έχει στενή συνεργασία με τον κινεζικό όμιλο.

    Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης φωτογραφίζονταν, σε εκδήλωση για το μνημόνιο συνεργασίας με την CMEC, με τον αντιπρόεδρο της ΑΚΤΩΡ Δημήτρη Κούτρα, ως διαχειριστή του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης.

    Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μας ενημέρωσε πως ο διαγωνισμός ήταν «αδιαφανής» και θα επαναπροκυρυχθεί. Η ελληνική πολιτεία το κατάλαβε έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια…

    Προ εβδομάδων, με τη συνήθη χαλαρότητα, ο ίδιος υπουργός ενημέρωνε, σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, πως η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, που εκκρεμούσε από το 2014, θα προχωρήσει κανονικά! Τι συνέβη και άλλαξε γραμμή πλεύσης ο υπουργός; Περίεργα πράγματα…Το βέβαιο είναι ότι τα αφεντικά της Άκτωρ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΚΤΩΡ χθες το βράδυ υπενθύμισε πως έχει στα χέρια της υπογεγραμμένη σύμβαση και απλώς εκκρεμεί η έγκριση της Βουλής.

    Οι Κινέζοι τρώνε πόρτα

    Εκτός από τη συνεργασία με τη ΔΕΗ, που φαίνεται πως η CMEC έχει προβλήματα εξαιτίας δακτύλου εκ Βρυξελλών, οι ισχυροί ευρωπαϊκοί όμιλοι πιέζουν την Κομισιόν ώστε να μην επιτρέψει στο Πεκίνο να αποκτήσει σοβαρό έλεγχο σε κρίσιμους τομείς της Γηραιάς Ηπείρου. Πρόσφατη είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απευθείας ανάθεση σιδηροδρομικού έργου σε κινεζικούς ομίλους από την Ουγγαρία.

    Στο στόχαστρο είναι και η Fosun που έχει τα δικά της προβλήματα μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά εδώ στην Ελλάδα έχει ανοίξει παρτίδες με τον όμιλο Λάτση.

    Λεπτομέρεια. Ο όμιλος έχει ακόμα επαφές με την Εθνική. Εθνική είπαμε; Λεπτομέρεια με σημασία, η Fosun είναι υποψήφιος επενδυτής για την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, την Εθνική Ασφαλιστική.

    Πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στο Πεκίνο στα μέσα Μαϊου για το διήμερο συνέδριο του νέου “Δρόμου του Μεταξιού” που προωθεί η κινεζική ηγεσία.

    Isla de Margarita

    Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο πρώτος Δυτικός, έφτασε στη Μαργαρίτα, ανοικτά της Βενεζουέλας, το 1498 βρήκε ένα νησί γεμάτο μαργαριτάρια. Από εκεί προέρχονταν σχεδόν το ένα τρίτο των μαργαριταριών που μάζευε για κάποια χρόνια ο ισπανικός θρόνος.

    Βέβαια, αργότερα οι κάτοικοι του νησιού πέρασαν δύσκολα αφού το 1561 τη Μαργαρίτα κατέλαβε ο αδίστακτος Βάσκος κονκισταδόρ Lope de Aguirre, γνωστός με το παρατσούκλι El Loco (ο Τρελός).

    Ο El Loco δεν είχε και τόσο ευχάριστο τέλος καθώς αφού τον έπιασαν και τον εκτέλεσαν οι Ισπανοί, επειδή ήθελε να φτιάξει δικό του κράτος στη Λατινική Αμερική, μοίρασαν τα κομμάτια του σε διάφορες πόλεις για εκφοβισμό.

    Το 1765 το νησί πέρασε σε έναν άλλο πειρατή, τον Σκωτσέζο Red Legs Greaves, που φέρθηκε καλύτερα στους κατοίκους. Στο μεσοδιάστημα είχε περάσει και από τα χέρια του Γάλλου μαρκησίου de Maintenon. Σίγουρα ολόκληρη την ιστορία θα τη γνωρίζει ο κ. Ν. Παππάς αφού επισκέφτηκε τον Αύγουστο του 2013 το πανέμορφο νησί.

    Στον όμιλο Σάλλα

    Αποχώρησε η δημοσιογράφος Ειρήνη Σακελάρη από την Τράπεζα Πειραιώς και ξεκίνησε την συνεργασία της με το group των εταιριών του κ. Μιχάλη Σάλλα.



    ΣΧΟΛΙΑ