• First Top Stories

    The Wise Man: Θα κατεβει ο Μαρινάκης στον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τα 110 χρόνια ιστορίας του ΣΕΒ: ”Την διαπαιδαγώγησιν [του βιομηχάνου] αναλαμβάνουν εις όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη δύο παραμάνες, ήτοι αφ΄ενός μεν το κράτος […] αφ΄ετέρου δε […] οι προϋπάρχουσαι βιομηχανίαι. Σε εμάς εδώ, η μεν μία παραμάνα, η βιομηχανία μας, είναι ακόμη πολύ νέα και αδύνατη, [περιέχουσα] και πολλά άλλα σπέρματα ελληνικής ιδιοσυγκρασίας, ή καλύτερον, ιδιοσυγκρασίας μικράς και πτωχής και απολιτίστου χώρας, οποίον κυρίως το του ατομικού κέρδους. Αλλά και η άλλη παραμάνα, η σπουδαιοτέρα, το κράτος, είναι ακόμη κατ’ ανάγκην χωριάτισσα. Βλέπει τα φορέματα και τις μόδες που φορούν στας πόλεις και προσπαθεί να τα μιμηθή, της λείπει, όμως, το γούστο, η απαιτούμενη καλαισθησία δια να διαλέξη εκείνο που της πάγει…”.

    Αυτά έγραφε ο δημοσιογράφος Βλάσσης Γαβριηλίδης το 1918, 11 χρόνια μετά την ίδρυση του ΣΕΒ, ο οποίος την Τετάρτη, στην ετήσια συνέλευση, γιορτάζει τα 110 χρόνια ζωής. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (ΣΕΒΒ), όπως ονομάζονταν τότε, ιδρύθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1907 με πρώτο πρόεδρο τον Μιχαήλ. Ι. Πολίτη, εκ των ιδρυτών της Ανώνυμης Υφαντουργικής Εταιρείας “Το Φάληρον” και μέλος της διοίκησης της Εθνικής Ατμοπλοϊας της Ελλάδος.

    Σήμερα ο ΣΕΒ δεν είναι σύνδεσμος βιομηχάνων, όπως πριν από 110 χρόνια. Είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με εννέα από τα 20 μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ελέγχουν ή να διοικούν βιομηχανικές επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλους τομείς που ξεκινούν από τις κατασκευές και φτάνουν μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τις ασφάλειες. Αλλά και στο πρώτο Δ.Σ. του ΣΕΒΒ, το 1907, δύο μέλη ήταν έμποροι: Ο Θεόδωρος Φακόπουλος και ο Φώτης Παπαφώτης.

    Prem Watsa
    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax

    Ο Prem Watsa, οι φήμες για Τσίπρα…

    Κεντρικός ομιλητής της φετινής συνέλευσης του ΣΕΒ θα είναι ένας διαχειριστής κεφαλαίων που έχει επενδύσει πολλά στη χώρα μας, ο Prem Watsa της Fairfax. Όμως νωρίτερα ο Ινδοκαναδος manager θα παραβρεθεί άλλο γεύμα, όπου και θα μιλήσει. Την εκδήλωση στο Ζάππειο διοργανώνει η ασφαλιστική Εurolife που αποτελεί την τελευταία εξαγορά της Fairfax.

    Την ευθύνη της εκδήλωσης έχει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, που ηγείται της ασφαλιστικής εταιρείας. Not BAd για τον ίδιο καθώς λέγεται ότι ο Watsa του έχει απολυτη εμπιστοσύνη στις business.

    Όσο για τις φήμες περί υπόγειας διαμάχης με την κυβέρνηση που οδήγησε αρχικά στην απόφαση (που ανετράπη) για μη συμμετοχή του πρωθυπουργού, ο ταπεινός αρθρογράφος δυσκολεύτηκε να τις διασταυρώσει.

    Ειδικά όταν είναι εμφανής η αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα απέναντι στις επιχειρήσεις. Το δυστύχημα είναι πως μόνο η δική του στάση έχει αλλάξει και όχι πολλών στελεχών του κόμματός του!

    …και οι άλλοι Καναδοί της PSP

    O Prem Watsa έρχεται στην Αθήνα και θα συναντηθεί με κυβερνητικά στελέχη εν μέσω διαφόρων σεναρίων για την καθυστέρηση που καταγράφεται στην υπογραφή της συμφωνίας για 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών” (ΔΑΑ) που ελέγχει το καναδικό fund PSP.

    Η PSP κατέχει περί το 40% και τη διαχείριση του αεροδρομίου, η συμφωνία είναι έτοιμη εδώ και μήνες, χωρίς να υπογράφεται. Τώρα φαίνεται πως έχει σκαλώσει στη συμφωνία με τους δανειστές.

    Αυτό είναι το ένα σενάριο γιατί κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση ζητά ανταλλάγματα που συνδέονται με την πώληση του 30% της ΔΑΑ την οποία προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

    O ΔΟΛ

    Διάφοροι κακοί λένε ότι ο Watsa ήλθε στην Αθήνα την ώρα που γίνεται ο διαγωνισμός για τον ΔΟΛ. Φυσικά ο έμπειρος manager δεν έχει καμία σχέση ούτε με ΔΟΛ ούτε με media γενικότερα . Η στήλη θα έχει μπόλικο παρασκήνιο αύριο για το τι θα γίνει στον διαγωνισμό που λήγει την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 12,00 το μεσημέρι. Είναι βέβαιο πλέον ότι θα κατέβει ο Ιβάν Σαββίδης και ίσως (λέμε ίσως) ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Σε κάθε περίπτωση άνθρωποι από το περιβάλλον του εφοπλιστή λένε ότι ίσως να μην κατέβει στο διαγωνισμό με δεδομένο ότι το 20% του MEGA ανήκει πλέον στον Ιβάν Σαββίδη…Ιδωμεν …

    Τα μαζεύουν για Ναυπηγεία

    Στέργιος Πιτσιόρλας
    Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

    Έπειτα από αρκετές εβδομάδες βαρύγδουπων εξαγγελιών και διαρροών η κυβέρνηση τα μαζεύει για το σχέδιο ενοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας με ταυτόχρονη είσοδο Κινέζων επενδυτών. Φαίνεται πως διαπίστωσαν πως τέτοια σχέδια δεν επιβάλλονται με …εγκυκλίους!

    Ειδικά όταν εκκρεμούν αποφάσεις διεθνούς διαιτησίας, απαιτούνται ρυθμίσεις δανείων, κλπ. Γι’ αυτό και χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ήταν συγκρατημένος.

    Σε σχετική ερώτηση περιορίστηκε να απαντήσει πως “είμαστε σε μια λεπτή φάση χειρισμών για να επιλύσουμε μεγάλα προβλήματα στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής”. Προέβλεπε, πάντως πως “πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Ως αποτελέσματα πια κι όχι ως σχέδια και προοπτικές”.

    Ο Κ. Πελετίδης ξαναχτυπά

    illustrate the wise manΤον μπελά τους έχουν βρει στο ΤΑΙΠΕΔ με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη ο οποίος αποφάσισε πως έκταση περίπου 130 στρεμμάτων, η πρώην χωματερή στο Ριγανόκαμπο που ανήκει στο Tαμείο, θα γίνει ένα μεγάλο “υπερτοπικής  εμβέλειας  χώρος πρασίνου, με  εγκαταστάσεις  αναψυχής,  πολιτισμού  και  αθλητισμού”. Προ ημερών από το ΤΑΙΠΕΔ έστειλαν νέο έγγραφο στο δήμαρχο για να σταματήσει κάποιες εργασίες στο χώρο, χωρίς να εισακουστούν. Ο εκλεγείς με την υποστήριξη του ΚΚΕ δήμαρχος έχει ήδη ακυρώσει το διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Αχαΐας.



    ΣΧΟΛΙΑ