• First Top Stories

    Βάλτε 2-3 εκατ. ευρώ να πάρουμε τον ΔΟΛ

    the wise man

    the wise man


    Δύσκολη εξίσωση: Αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά περίπου 20% προβλέπεται στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που ενσωματτώθηκε στο πολυνομοσχέδιο για το συμπληρωματικό  τέταρτο μνημόνιο για την περίοδο 2016 – 2021. Προβλέπεται, επίσης, πως μέχρι το 2021 θα αυξηθούν σωρευτικά τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 13% από άμεσους φόρους και κατά 15% από έμεσσους. Την ίδια στιγμή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα αυξηθεί την περίοδο 2016 – 2021 κατά το τεράστιο ποσοστό 1% με βάση τις πρωτογενείς δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης. Την επιστήμη του Κέινς δεν την κατέχουμε, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει πως θα αυξηθεί κατά 20% το ονομαστικό ΑΕΠ όταν βασίζεται κυρίως (κατά 90%) στην κατανάλωση. Με άλλα λόγια, πως θα αυξηθεί η κατανάλωση όταν έρχονται μειώσεις μισθών και συντάξεων με παράλληλη αύξηση φόρων;

    Τι γίνεται στο ΔΟΛ: 

    Είναι δεδομένο ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για να εξαγορασθεί  ο ΔΟΛ στην δημοπρασία που γίνεται σε λίγες ημέρες. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον ένας πρέπει να είναι ο αγοραστής. Δεν έχει νόημα αυτό που γίνεται καθώς όπως μαθαίνουμε κάποιοι ενδιαφερόμενοι πάνε σε πολλούς  επιχειρηματίες και σε fund managers και τους λένε: βαλτε 2-3 εκατ. ευρώ ο καθένας να αγοράσουμε τους τίτλους. Δουλειές έτσι δεν γίνονται… Όπως όλα δείχνουν η εύλογη αξία των σημάτων ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

    Αρνητικές εξελίξεις στον ΠΗΓΑΣΟ: 

    Εξαφανίστηκε από το προσκήνιο όπως έγραψε το mononews.gr το Σάββατο ο κ. Ιβάν  Σαββίδης. Από ότι φαίνεται όσον αφορά τον Πήγασο δεν είναι διατεθειμένος να φορτωθεί 100 εκατ. ευρώ δάνεια . Τώρα κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι θα δώσει το παρόν στον διαγωνισμό του ΔΟΛ. Η στήλη το θεωρεί απίθανο αλλά είναι βέβαιο ότι ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα. Η διαμάχη Μαρινάκη- Αλαφούζου με τον Ιβαν είναι μεγάλη…Και αυτό θα μετρήσει στις τελικές αποφάσεις του επιχειρηματία. Εάν μπει στα media τότε θα γίνει μεγάλος πόλεμος και δεν αποκλείεται να συσπειρωθούν όλοι οι mediaαρχες εναντίον του. Ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τον ακουμπήσει κανείς.

    Οι Κινέζοι και τα ναυπηγεία

    Εκτός και αν έρθουν τα δισεκατομμύρια που μας υπόσχονται οι Κινέζοι κάθε φορά που πάει ο πρωθυπουργός – και πάει συχνά – στο Πεκίνο. Ομοβροντία εξαγγελιών για “στρατηγικές συνεργασίες” ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες.

    Αποκορύφωμα η διαρροή, από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ μαθαίνουμε, πως η κινεζική Cosco  αποκτά τα υπερχρεωμένα Ναυπηγεία Ελευσίνας έναντι 120 εκατ. ευρώ! Οι Κινέζοι πράγματι έχουν δεχθεί πρόταση για να ενισχύσουν τον ενιαίο κρατικό ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται συναίνεση των τραπεζών και ένταξη τόσο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όσο και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

    Το δημόσιο υποτίθεται πως θα κινήσει τις διαδικασίες για εκκαθάριση, ως πιστωτής, όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη διεθνή διαιτησία στην οποία έχουν προσφύγει οι ιδιώτες μέτοχοι των τελευταίων. Και με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ζητεί η Κομισιόν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

    Μπορεί ο κ. Νίκος Ταβουλάρης των Ναυπηγείων Ελευσίνας να βλέπει με καλό μάτι μια ενοποίηση, αλλά στον Σκαραμαγκά έχουν άλλη άποψη. Αλλά και οι Κινέζοι ετοιμάζονται να φέρουν δική τους δεξαμενή για να ενισχύσουν τον ΟΛΠ στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.

    Αν το κάνουν χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι τότε μια κάποια λύση για τα δύο ελληνικά ναυπηγεία, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ άσχημη. Γι’ αυτό και τρέχει ο Στέργιος Πιτσιόρλας ώστε να προλάβει!

    Ποιοι μετρητές;

    Οι Κινέζοι επιμένουν να αναλάβουν το έργο των “έξυπνων μετρητών” που θα αντικαταστήσουν τα γνωστά ρολόγια της ΔΕΗ με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στους ουραγούς της Ευρώπης στο συγκεκριμένο θέμα.

    Ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για το πιλοτικό έργο “έξυπνων μετρητών” σέρνεται επί χρόνια, οι Κινέζοι της CMEC (που είχαν κατέβει σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Μπάκουλη) είχαν βρεθεί εκτός, αλλά επιμένουν.

    Το Σαββατοκύριακο μαθαίνουμε πως υποσχέθηκαν στον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ακόμα και ολόκληρο εργοστάσιο “έξυπνων μετρητών” στην Ελλάδα, με 400 άτομα προσωπικό, αν πάρουν τη δουλειά (υποθέτουμε). Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει πως στην Ευρώπη, τέτοιες δουλειές, που μπορεί να φτάσουν και το ένα δισ. ευρώ, δίνονται με διαγωνισμούς. Όχι στο μιλητό!

    Οι 946 σελίδες

    Όσοι ψάχνουν να βρουν μαργαριτάρια στις 946 σελίδες του πολυνομοσχεδίου με το οποίο θα εγκριθεί το συμπληρωματικό μνημόνιο ας κάνουν λίγο υπομονή.

    Το μεγάλο πάρτι θα αρχίσει με τις τροπολογίες, ειδικά με τις νυχτερινές, που σίγουρα θα σκάσουν μέσα στον εβδομάδα ώστε να αμβλυνθούν κάποια σημεία του πολυνομοσχεδίου. Από τους ιδιοκτήτες φορτηγών μέχρι τους φαρμακοποιούς, όλοι θα θέλουν μια μικρή αλλαγή. Συνεπώς, υπομονή μέχρι την Πέμπτη όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πραγματικά μαργαριτάρια.

    Αλλος ο Alexander, άλλος ο Leonid

    Elena Perminova.
    Elena Perminova.

    Επειδή κάποιος Lebedev εμφανίζεται εξαιρετικά κινητικός στον ενεργειακό τομέα στα γειτονικά Σκόπια και εσχάτως και στην Ελλάδα καλό είναι να εξηγούμε πως δεν είναι ο πρώην πράκτορας της KGB και σημερινός ολιγάρχης Alexander Lebedev, γνωστότερος ως ο σύζυγος του φωτομοντέλου Elena Perminova.

    Είναι ο Leonid Lebedev, καλός φίλος των αμερικανών, που είχε εμφανιστεί στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ (τότε πωλούνταν πακέτο) το 2012 και είχε καταθέσει προσφορά 1,9 δισ. ευρώ, μέσω του ομίλου Sintez, που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

    Ο συγκεκριμένος Lebedev, παλαιός συνεργάτης των ΗΠΑ, ακόμα και από την περίοδο πριν καταρρεύσει το σιδηρούν παραπέτασμα, κινείται πάλι εντός ελληνικών συνόρων.

    Εκτός από τον αγωγό φυσικού αερίου με τα Σκόπια (που όπως γράψαμε προ ημερών θέλει να φτιάξει) λέτε να ενδιαφερθεί και για τον ΔΕΣΦΑ; Η απαίτηση του διαγωνισμού για ευρωπαϊκό όμιλο δυσκολεύει τη συμμετοχή Leonid Lebedev, αλλά μήπως εμφανιστεί ως μέτοχος μειοψηφίας σε ευρύτερο σχήμα;



    ΣΧΟΛΙΑ