• First Top Stories

    Big Business στην ενέργεια και η “Πτολεμαΐδα 5”. Ο Περιστέρης, ο Παναγιωτάκης, ο Μπάκουλης και ο λαβύρινθος των συμφερόντων

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Το μεγάλο παιχνίδι στην ενέργεια και η “Πτολεμαϊδα 5”:  Αν την Παρασκευή κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές για την ενέργεια, όπως προέβλεψε ο Γιώργος Σταθάκης (είναι γνωστό πως γενικά κάνει αισιόδοξες προβλέψεις με κάτι μήνες διαφορά από το τελικό χρονοδιάγραμμα!), τότε θα αρχίσει το πραγματικά χοντρό παιχνίδι στην ενέργεια. Ποιες λιγνιτικές μονάδες θα πωληθούν; Θα υπάρξουν και πακέτα με υδροηλεκτρικούς σταθμούς, όπως προβλέπουν ορισμένοι; Πως θα αντιμετωπιστούν οι τοπικές αντιδράσεις καθώς οι κρατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής προσφέρουν …παντεσπάνι σε ολόκληρες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας;

    Γιώργος Περιστέρης. Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γιώργος Περιστέρης. Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Τι θα γίνει με την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ (Γιώργος Περιστέρης) , συνολικού κόστους περί το 1,5 δις. ευρώ;

    Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει πληρώσει περί το μισό δισ. ευρώ για τη συγκεκριμένη μονάδα, αλλά κάποιοι προτείνουν να την πωλήσει (πριν καν κατασκευαστεί!) αρκεί να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει βάλει μέχρι σήμερα καθώς και κάποιο πρόσθετο “μπόνους” για το κόστος “ωρίμανσης” και τα άλλα πλεονεκτήματα όπως η περιορισμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση, κλπ.

    Θα εισακουστούν άραγε αυτές οι προτάσεις;

    Τι θα γίνει με τις άλλες τεχνολογικά σύγχρονες μονάδες λιγνίτη όπως η “Μελίτης Ι” που θέλει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης να εντάξει στη συμφωνία με την κινεζική CMEC ώστε να κατασκευαστεί η νέα μονάδα “Μελίτης ΙΙ”;

    ΔΕΗ
    Μ. Παναγιωτάκης. Επικεφαλής ΔΕΗ

    Θα στεναχωρήσουν τον αγαπημένο της στήλης Νίκο Μπάκουλη, πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ και σημερινό συνεργάτη των Κινέζων της CMEC;

    Αν προστεθεί και η νέα απαίτηση των δανειστών για πώληση του ποσοστού που κατέχει η ΔΕΠΑ στις εταιρείες διαχείρισης των δικτύων λιανικής και πώλησης φυσικού αερίου (τις γνωστές ΕΠΑ και ΕΔΑ), μιλάμε για λαβύρινθο συμφερόντων. Πολλές αγκωνιές προβλέπουν κάποιοι.

    Φεύγουν, ερχόμενοι

    Η ΔΕΗ έχει και άλλους πονοκεφάλους όπως η μείωση του μισθολογικού κόστους. Πρόσφατα διαβάσαμε ότι «μισθολογική ανάσα στα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΔΕΗ θα δώσει η αποχώρηση δεκάδων εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια υπηρεσίας και έχουν συμπληρώσει και το ανάλογο όριο ηλικίας (ορισμένοι έχουν ξεπεράσει και το 65ο έτος) βάση των εργασιακών και ασφαλιστικών νόμων που ισχύουν αλλά παραμένουν στην εργασία τους».

    Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη προχωρήσει αφού έχουν σταλεί τα σχετικά «ειδοποιητήρια» στους προς αποχώρηση εργαζόμενους.

    Ο ταπεινός σχολιογράφος σας πληροφορείται πως μεταξύ των πιο πάνω εργαζομένων υπάρχει και ένας προϊστάμενος ο οποίος αντί να συνταξιοδοτηθεί αναβαθμίστηκε και μάλιστα σε θέση υποδιευθυντή στη Διεύθυνση Ακινήτων της ΔΕΗ. 

    Δηλαδή είναι τόσο απαραίτητος για την ΔΕΗ ή υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρουμε; Τόσα χρόνια στην προηγούμενη διεύθυνσή του δεν ήθελε να ανέβει στην ιεραρχία; Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις δεν τον είχαν ανακαλύψει; Ή μήπως έχει σχέση με άλλα κριτήρια η διάσωση / επιλογή του;

    Βέβαια, για να μην αδικήσουμε τον άνθρωπο, επισημαίνουμε πως η απόφαση της ΔΕΗ αναφέρει πως «εάν μεταξύ των υπό αποχώρηση 200 εργαζομένων υπάρχουν κάποιοι που είναι απολύτως απαραίτητοι, η Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα εξαίρεσης ενός ποσοστού 5% – 7% από τις προβλέψεις του συγκεκριμένου σχεδίου».

    Όμως, πότε θα δοθεί μια  ευκαιρία σε νέους και με τα κατάλληλα προσόντα να διεκδικήσουν μία θέση στην εταιρεία; Μετά την κατάρρευση υποθέτουμε…

    Να μην έχουν την τύχη του Mezvinsky

    trump_051Οι δηλώσεις του προέδρου Donald Trump για το ΔΝΤ και την Ελλάδα καθώς και διάφορες σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες αμερικανικών ομίλων δείχνουν πως κάτι κινείται προς το θετικότερο στις σχέσεις μας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Αρκεί, βέβαια, οι νέοι επενδυτές να μην έχουν την τύχη εκείνου του ταλαίπωρου του γαμπρού του Bill Clinton, του Marc Mezvinsky ο οποίος πρόσφατα έκλεισε το hedge fund που δημιούργησε με δύο πρώην στελέχη της Goldman Sachs.

    Προ 12μηνου είχε ανακοινώσει πως έχασε το στοίχημα για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Τότε ο Mezvinsky είχε ενημερώσει τους επενδυτές πως το Eaglevale Hellenic Opportunity Fund, που είχε στοιχηματίσει στην ταχεία ανάκαμψη της Ελλάδας, έχασε ένα κάρο λεφτά, κοντά στο 50%!

    Οι Αμερικανοί τα τελευταία χρόνια έβαλαν λεφτά κυρίως μέσω hedge funds στις τράπεζες και στήριξαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

    Όμως οι απώλειες είναι μεγάλες αφού έχασαν τα χρήματα της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης. Ένας από αυτούς είναι και ο Wilbur Ross, ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ. ο οποίος ήταν και στην προχθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Ο Ross πάντως είναι από τους άτυχους-τυχερούς γιατί ξαναέβαλε χρήματα στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση κι έχει κάποιες πιθανότητες να βγάλει τα σπασμένα.

    Aς ελπίσουμε να γίνει γιατί μόνο έτσι θα πάρει μπρος η χώρα.

    Από Ιούλιο και βλέπουμε

    the wise man
    the wise man

    Πολλά ακούγονται, με αφορμή και τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους θεσμούς, για το χρόνο ενεργοποίησης του “Υπερταμείου” κρατικής περιουσίας, της γνωστής ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Το πιθανότερο είναι πως τα διάφορα γραφειοκρατικά (κανονισμοί, ίδρυση θυγατρικής ΕΔΗΣ ΑΕ που θα ελέγχει τις ΔΕΚΟ, κλπ) θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο ώστε τον Ιούλιο, όταν φύγουν για διακοπές οι συνδικαλιστές, να λειτουργήσει πλήρως. Τότε θα μεταφερθούν και οι συμμετοχές του δημοσίου σε δεκάδες ΔΕΚΟ.



    ΣΧΟΛΙΑ