• First Top Stories

    Βόμβα Σόιμπλε στη διαπραγμάτευση: «Ή θα παραμείνει το ΔΝΤ ή θα πάμε σε νέο μνημόνιο»

    Σόιμπλε


    Στα άκρα φέρνει ξανά τη διαπραγμάτευση Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο μνημόνιο, αν το ΔΝΤ δεν παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμούν πολλοί στην ελληνική κυβέρνηση.

    Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στη Süddeutsche Zeitung, εάν το ΔΝΤ δεν πάρει τελικά μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, η λύση θα πρέπει να βρεθεί από την Ευρώπη και τον ESM. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν νέες διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα νέο σχέδιο που θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Γερμανικής Βουλής.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος και πρόσθεσε ότι η αλλαγή πολιτικής αυτή θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση.

    Υπενθυμίζεται πως η εισαγωγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχει κλείσει θετικά η διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η εισαγωγή στο πρόγραμμα αναμένεται πως θα οδηγήσει και στην άρση των capital controls, όπως εκτιμά και η τελευταία μελέτη τράπεζα της Ελλάδας.

    Επιπλέον, επισημαίνει πως είναι «απαραίτητο» και «εφικτό» να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, το ζήτημα-κλειδί για αρκετές χώρες της ευρωζώνης ότι δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όπως θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των άλλων χωρών, όχι η ισχύς της Γερμανίας», υποστήριξε ο ίδιος. Μάλιστα κρίνει πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Γερμανοί ότι το ευρώ έφερε περισσότερη απασχόληση, κοινωνικά οφέλη και βοήθησε τις επιχειρήσεις, και δεν προκαλεί απλώς οικονομικούς κινδύνους ούτε έχει μόνο αρνητικές συνέπειες.

    Για να βοηθήσουν τη Γερμανία να προβάλλει με πειστικό τρόπο το επιχείρημα αυτό, ο Σόιμπλε κάλεσε την Ιταλία και άλλα κράτη να τηρούν τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Στουρνάρας : Η αξιολόγηση και το QE θα φέρουν την άρση των capital controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ: Β. Σόιμπλε προς ΕΚΤ: «Τερματίστε από φέτος την ποσοτική χαλάρωση»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζέρι Ράις: Αν το πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% έρχονται κι άλλα μέτρα για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ