• First Top Stories

    Παρασκήνιο από G7: To κλίμα συμφωνίας που επικρατεί στο Μπάρι και οι εκκρεμότητες για το χρέος που δείχνουν Ιούνιο

    • NewsRoom
    G7


    Μπορεί στο «πρωινό» μενού των G7 που γίνεται στο Μπάρι της Ιταλίας να βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα ωστόσο οι πρώτες δηλώσεις δε δείχνουν την εξεύρεση λύσης πριν το Eurogroup της 22ης Μαΐου, μιας και η απόσταση στις θέσεις βασικών προσώπων παραμένει… μεγάλη.

    Πιο συγκεκριμένα Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε μπορεί να εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για λύση στο χρέος όμως ο καθένας παρέμεινε στη δική του θέση. Από την μια η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να γίνουν πιο σαφείς ως προς τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών   επανέλαβε ότι βάση στις συνομιλίες είναι οι συμφωνίες του Eurorgroup της 26ης Μαΐου, η οποία προβλέπει ότι οι όποιες αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν το 2018, και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο.

    Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε κλείνοντας έκανε λόγο για πολιτική λύση.

    Τι είπε ο Σόιμπλε

    «Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σήμερα στο Μπάρι, πριν από την έναρξη των συζητήσεων με τους ομολόγους του και τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των G-7, δηλαδή των πλέον ανεπτυγμένων δυτικών βιομηχανικών χωρών.

    G7

    «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του eurogroup του Μαΐου 2016» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις» διευκρίνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

    «Γίνετε σαφείς για το θέμα του χρέους» λέει στους Ευρωπαίους η Λαγκάρντ

    «H θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα, και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

    G7

    Αισιόδοξος δηλώνει ο Μοσκοβισί

    Την… εύλογη αισιοδοξία του ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου εξέφρασε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    «Από τότε που η αποστολή (των θεσμών) έφυγε από την Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, μετά την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και λόγω του κλίματος στις συνομιλίες, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, και μάλιστα μια ικανοποιητική συμφωνία, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», δήλωσε ο Μοσκοβισί στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Ομάδας των 7 (G7).

    G7

    «Εργαζόμαστε επ΄ αυτού. Η Κομισιόν είναι θετική. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές τώρα εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και γίνεται η απαραίτητη προσαρμογή», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Το κλίμα είναι αρκετά θετικό. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί, αλλά ναι, υπάρχει πρόοδος».

    Σε ερώτηση για το εάν είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία έως τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 22 Μαΐου, ο Μοσκοβισί δήλωσε: «Αυτός είναι ο προφανής και ξεκάθαρος στόχος. Όχι μόνο για την Κομισιόν, αλλά για όλους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: G7: Σήμερα η έναρξη της Συνόδου – Πρώτο θέμα συζήτησης το ελληνικό χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκδότης La Repubblica: Ο Μακρόν θα επιλέξει για πρωθυπουργό την Λαγκάρντ



    ΣΧΟΛΙΑ