• First Top Stories

    Αντικαταστάθηκαν 5 στους 6 συνεργάτες της Ελένης Ράικου – Ποιοι θα είναι οι επίκουροι της νέας εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη


    Σαρωτικές αλλαγές στο γραφείο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς έφερε η αλλαγή σκυτάλης από την (παραιτηθείσα) Ελένη Ράικου στην (νεοεκλεγείσα) Ελένη Τουλουπάκη. Μόνο ένας από τους έξι συνεργάτες της πρώην εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς παραμένει στη θέση του και όλοι οι υπόλοιποι επίκουροι εισαγγελείς ήδη αντικαταστάθηκαν ή θα αντικατασταθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Τρεις από τους νέους επίκουρους εισαγγελείς είναι παλιοί, στενοί συνεργάτες της κυρίας Τουλουπάκη στο Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και προσωπική επιλογή της για να στελεχώσουν την κομβική για την πάταξη της κρατικής διαφθοράς υπηρεσία. Άλλοι δύο επίκουροι, είναι επιλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, λόγω των άριστων γνώσεων τους σε οικονομικά θέματα ενώ ο μόνο «παλιός» της ομάδας Ράικου που παραμένει στην ομάδα Τουλουπάκη, επίσης συνεργαζόταν στενά μαζί της, στη μέχρι πρόσφατα κοινή θητεία τους ως επίκουροι του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

    Κανένας από τους ήδη πρώην ή απερχόμενους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς δεν ζήτησε την αντικατάσταση του. Η ανάκληση της πράξης τοποθέτησής τους στο συγκεκριμένο γραφείο αποφασίστηκε μεσούσης της δικαστικής περιόδου. Αποχωρούν, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες “βαριές” δικογραφίες που χειρίζονταν τους τελευταίους μήνες (ή και χρόνια για υποθέσεις εξοπλιστικών συμβάσεων ή τραπεζικών δανειοδοτήσεων), αρκετές εξ αυτών, στο τελευταίο στάδιο πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων.

    Ποιοι είναι οι νέοι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς

    Ο Χρήστος Ντζούρας, η Χριστιάνα Φραγκιά, ο Στυλιανός Μανώλης και ο Κωνσταντίνος Κούντριας είναι τα νέα πρόσωπα που θα συνδράμουν στο δύσκολο και πολύπλοκο έργο της Ελένης Τουλουπάκη, ως επίκουροί της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Ο Ιωάννης Δραγάτσης είναι ο μόνος παλιός επίκουρος της Ελένης Ράικου που παραμένει στην υπηρεσία.
    Μόνο ένα όνομα, του 6ου επίκουρου εισαγγελέα, δεν έχει, μέχρι αυτή την ώρα, «κλειδώσει». Το όνομα αυτό, η Ελένη Τουλουπάκη θα ήθελε να είναι του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Καλούδη. Ηταν ο ένας εκ των δύο “εξ απορρήτων της” και στενότατος συνεργάτης της τα τελευταία χρόνια, στις μεγάλες έρευνες που χειρίστηκε η νέα εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς. Η απάντηση του κ.Καλούδη είναι ζήτημα ωρών για να κλείσει η ομάδα των “αδιάφθορων” που θα πλαισιώσει την κ.Τουλουπάκη.

    Ο άλλος, πιο στενός συνεργάτης της νέας “σιδηράς” κυρίας της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, είναι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρήστος Ντζούρας. Ήταν η πρώτη της επιλογή για να γίνει το δεξί της χέρι και στη νέα της υπηρεσία. Ο κ.Ντζούρας υπηρετούσε μέχρι τώρα στο Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη) και, παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου (όπως και η κα Τουλουπάκη). Οι δυο τους (με τον κ.Ζαγοραίο και τον κ.Καλούδη) πήραν κατάθεση από τον Μπόργιανς, ταξίδεψαν σε ευρωπαϊκές χώρες και συναντήθηκαν με κομβικά για τις έρευνές τους πρόσωπα. Ο κ. Ντζούρας είναι ο εισαγγελέας που έχει περάσει αμέτρητες ώρες μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μελετήσει και να αποκωδικοποιήσει τα στοιχεία από τις περίφημες λίστες των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας, του Παναμά και της Γερμανίας. Θα συνεχίσει να το κάνει και μετά την τοποθέτησή του στη νέα του υπηρεσία αφού παράλληλα θα συνδράμει και το έργο του Οικονομικού Εισαγγελέα. Πρόκειται για έναν εισαγγελέα χαμηλών τόνων και υψηλών στόχων.

    Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Χριστιάνα Φραγκιά ακόμα δεν έχει παραλάβει επίσημα το έγγραφο της τοποθέτησής της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι θέμα χρόνου καθώς η απόφαση του προϊσταμένου της Ηλία Ζαγοραίου είναι ήδη ειλημμένη και σε αυτό μέτρησε η άριστη συνεργασία που είχε η κα Φραγκιά με την κα Τουλουπάκη στο Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών όπου υπηρετούσε.

    Ο μέχρι τώρα εισαγγελέας Γνωμοδοτήσεων των ανακριτών κατά της Διαφθοράς Στυλιανός Μανώλης έχει ήδη παραλάβει την πράξη τοποθέτησής του στη νέα του υπηρεσία. Διετέλεσε επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας επί θητείας Γρηγόρη Πεπόνη και η προϋπηρεσία του σε εξειδικευμένες οικονομικές υποθέσεις ήταν το ατού του για να επιλεγεί από τον προϊστάμενο του για αυτή τη θέση.

    Ο κ.Μανώλης, μέχρι τώρα, δεν είχε καμία συνεργασία με την κυρία Τουλουπάκη. Ομοίως και ο Κωνσταντίνος Κούντριας. Λέγεται ότι η κυρία Τουλουπάκη δεν τον γνώριζε ούτε εξ όψεως, όμως συμφώνησε με την επιλογή του κ.Ζαγοραίου καθώς ο κ.Κούντριας έχει εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις και πρόσφατο μεταπτυχιακό στο Τραπεζικό Δίκαιο. Μέχρι τώρα ο κ.Κούντριας υπηρετούσε στην Εισαγγελία της Αθήνας, ανεβαίνοντας κυρίως σε έδρες για να δικάσει. Κι εκείνος είναι μεταξύ των τριών πρώτων που ήδη έχει υπογραφεί η τοποθέτησή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ως επίκουρος της κας Τουλουπάκη.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Δραγάτσης είναι ο πλέον πολύπειρος της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς. Η παράλληλη θητεία του τα προηγούμενα χρόνια σε Διαφθορά και Οικονομική Εισαγγελία (θα συνεχίσει και στη δεύτερη) και κυρίως, οι μεταπτυχιακές σπουδές του στα Οικονομικά τον καθιστούν ένα γερό “χαρτί” στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Είναι ο μοναδικός επίκουρος της πρώην εισαγγελέως Ελένης Ράικου που μπαίνει στην ομάδα της νέας εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη.

    Η ανάκληση των παλιών επίκουρων εισαγγελέων
    Ακόμα πιο αιφνιδιαστική και από την παραίτηση της κυρίας Ράικου χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους η απόφαση αντικατάστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εισαγγελέων που στελέχωναν την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς. Για κάποιους άλλους, η σχεδόν ολοκληρωτική διάλυση του γραφείου που συνέστησε η κα Ράικου και η επανασύστασή του ήταν αναμενόμενη.

    Οι πρώτες τοποθετήσεις επίκουρων που ανακλήθηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ήταν του Ιωάννη Σέβη, της Αγγελικής Τριανταφύλλου και της Μαρίας Δάλλα. Μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε κοινοποιηθεί παρόμοια πράξη ανάκλησης στον Αντώνη Ελευθεριάνο και την Συμέλα Σαπίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος είναι μάλλον τυπικός και έχει να κάνει με κάποιες τελευταίες, σημαντικές εκκρεμότητές τους. Αμέσως μετά θα αντικατασταθούν κι εκείνοι.

    Συνάδελφοί τους που τους ρωτούν για την πρόωρη αντικατάσταση τους (η “θητεία” τους ολοκληρωνόταν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και υπήρχε δυνατότητα ανανέωσής της), παίρνουν μία και μόνη απάντηση: “Είμαστε εισαγγελείς και θα υπηρετούμε πάντα εκεί που θα μας στέλνει η Υπηρεσία μας. Κάναμε τη δουλειά μας, ουδείς αναντικατάστατος. Όμως, περάσαμε δύσκολες στιγμές και μια πικρή γεύση μένει…”.

    Οι απερχόμενοι εισαγγελείς χειρίστηκαν -άλλος για πολλά και άλλος για λιγότερα χρόνια- τις πιο καυτές δικογραφίες που απασχόλησαν το δημόσιο και πολιτικό βίο. Επονομαζόμενα σκάνδαλα διαφθοράς, με χιλιάδες σελίδες αποδεικτικού υλικού, αμέτρητες ώρες μελέτης για εξειδικευμένα οικονομικά θέματα, αιτήματα και απαντήσεις δικαστικών συνδρομών από δεκάδες χώρες. Η ομάδα της Ελένης Ράικου αφήνει πίσω της υποθέσεις καλά διαβασμένες, με πλούσιο αποδεικτικό υλικό. Κάποιες βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο. Είτε οι εμπλεκόμενοι είχαν κληθεί σε ανωμοτί εξηγήσεις, είτε είχαν ληφθεί και οι εξηγήσεις και οι εισαγγελείς συνέτασσαν το πόρισμά τους για την άσκηση ή όχι ποινικών διώξεων.

    Οι νέοι επίκουροι εισαγγελείς, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, καλούνται να μελετήσουν από την αρχή όλες τις δικογραφίες: συμβάσεις εξοπλιστικών, δάνεια Τραπεζών, διαφημίσεις και διαγωνισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενδεχόμενες δωροδοκίες από φαρμακευτικές εταιρείες σε κρατικούς αξιωματούχους.

    “Θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, έπρεπε να παραμείνουν κι άλλοι εισαγγελείς που είχαν άριστη γνώση δύσκολων υποθέσεων”, σχολιάζουν κάποιοι. “Μια ομάδα λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης”, αντιτείνουν κάποιοι άλλοι, αιτιολογώντας την απόφαση, το νέο γραφείο της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς να απαρτίζεται από πρόσωπα που θα έχουν επιλεγεί ή θα έχουν εγκριθεί από τη νέα επικεφαλής του. Και το πρώτο στοίχημα που η Ελένη Τουλουπάκη λέει στους συνεργάτες της ότι θέλει να κερδιθεί, είναι αυτό της πιο στενής και άμεσης συνεργασίας μεταξύ της δικής της Εισαγγελίας, της Οικονομικής και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μόνο αν οι τρεις Υπηρεσίες γίνουν συγκοινωνούντα δοχεία πληροφοριών και συνεργασίας -λέει- ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων θα ελαχιστοποιηθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άρθρο-παρέμβαση: Οι τραπεζίτες να στείλουν τώρα τις υποθέσεις Λεμονή και Γκρίσιν στην Εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαράλαμπος Γκότσης: Ένα βήμα πριν το έλεγχο της Alpha Grissin για κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Τσαπρούνης (WIND ΕΛΛΑΣ): Έτσι δίνουμε κίνητρα σε νέα ταλαντούχα παιδιά να εργαστούν στη χώρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ