• First Top Stories

    Σόιμπλε: «Υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα» – Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τσακαλώτου-Δανειστών

    Τσακαλώτος Σόιμπλε


    Με μειωμένες προσδοκίες για την Ελλάδα πραγματοποιείται η συζήτηση των υπουργών της Ευρωζώνης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να επιτύχει την άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ωστόσο, η πρόοδος που έχει καταγραφεί, μετά και από την συνάντηση των κκ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους δανειστές (που προηγήθηκε της έναρξης του Eurogroup) δεν θεωρείται επαρκής για να καταφέρει να επιτευχθεί μια τέτοια προσδοκία.

    Όπως μάλιστα αναφέρουν οι πληροφορίες από την πλευρά της ΕΕ, υπάρχουν ακόμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να καταστεί εφικτή η επιστροφή των θεσμών. Και ανάμεσά τους είναι και το θέμα της ΔΕΗ.

    Soiblε Σόιμπλε Σοιμπλε Schäuble
    Wolfgang Schäuble, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας

    Σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, λίγο πριν την εκκίνηση του Eurogroup,  υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. «Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος».

    Ο κ. Σόιμπλε συμπλήρωσε πως: «Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυση. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα».

    Και όπως είχε κάνει σαφές πριν από την συνάντηση αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν “ισχυρές δεσμεύσεις” από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Μάλιστα άλλες πηγές ανάφεραν ότι ουσιαστικά το αίτημα για “δεσμεύσεις” που θα αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο μίας πρώτης συμφωνίας έως τις 7/4 είναι κοινό μεταξύ των θεσμών αλλά και των ΥΠΟΙΚ.

    Μοσκοβισί
    ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί

    Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα οικονομικά θέματα, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε πως έχει καλυφθεί πολύ έδαφος από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα και πρόσθεσε: «Δεν θα υποδείξω στους Έλληνες ποιον πρέπει να επιλέξουν να τους κυβερνήσει. Αυτή η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, όπως συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις ή αγορά εργασίας. Και τώρα ξεκινά μια διαδικασία που θεωρείται success story, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγούν σε ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, εφαρμογή του προγράμματος, αποδέσμευση δόσεων, βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αργότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος»

    Όπως επεσήμανε, ωστόσο, ότι τώρα πρέπει να γίνει νέα προσπάθεια να ενισχυθεί εκ νέου η εφαρμογή του προγράμματος. «Συζητάμε με αυτή την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα θα γίνουν εκλογές, θα έρθει άλλη κυβέρνηση. Εγώ σέβομαι όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, αλλά ας μην μπλέκουμε την πολιτική σε αυτά. Το ζήτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις και εχθρός είναι η αβεβαιότητα.»

    Για το ΔΝΤ, ο κ Μοσκοβισί επανέλαβε πως επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και πως αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω σε μία συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Brexit: Η Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Ντάισελμπλουμ: O ESM πρέπει να γίνει ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» – Τι λέει για τη διαπραγμάτευση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπροστά η ΝΔ σε δημοσκόπηση της Pulse: Στο 32% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ