ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο αντίστοιχα.
Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθούν ζητήματα με ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία, καθώς αφορούν την ενίσχυση των επενδύσεων, την ανταγωνιστικότητα και τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του ECOFIN, θα συζητηθούν:
• η δημιουργία της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (Savings and Investment Union – SIU), που στοχεύει στην κινητοποίηση αποταμιεύσεων προς επενδύσεις και στην ευρύτερη συμμετοχή πολιτών και επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές,
• η απλούστευση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους για τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, θα εξεταστούν:
• η τροποποίηση του Συστήματος Ίδιων Πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
• η αναθεώρηση της Οδηγίας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καπνό,
• το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2025, με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών,
• καθώς και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η στήριξη μέσω του Ukraine Facility.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εγκριθούν τα συμπεράσματα της Συνόδου G20 και οι θέσεις της ΕΕ ενόψει της COP30, με έμφαση στη χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τη μακροοικονομική και δημοσιονομική πορεία των κρατών-μελών, ενώ σε διευρυμένη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για:
• την απόδοση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών,
• την πρόοδο της Ενοποίησης Κεφαλαιαγορών,
• και τις τελευταίες εξελίξεις στα stablecoins και τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Πιερρακάκης θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους και αξιωματούχους, ενώ θα συμμετάσχει και στο άτυπο γεύμα εργασίας του Competitiveness Lab — μια πρωτοβουλία Υπουργών Οικονομικών που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσα από δράσεις για την Ενοποίηση Κεφαλαιαγορών, την απλούστευση κανονισμών και την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων.
Διαβάστε επίσης:
Όλες οι αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης – «Κούρεμα» για ακίνητα, αυτοκίνητα και σκάφη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Seajets: Μαζί με την Wallbid φέρνουν την πρώτη Εγγύηση Ακύρωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στην Ελλάδα
- Μητσοτάκης: Χαιρετίζω τη συμφωνία για τη Γάζα – Ένα βήμα προς την ελπίδα και τη σταθερότητα
- Kεραμέως: 1,8 εκατ. περισσότερες υπερωρίες στο 8μηνο του 2025 σε σχέση με πέρσι – Τι είπε για 13ωρο και ανεργία
- Κικίλιας: Η συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη ναυτιλία και τα ναυπηγεία θα λάβει στρατηγικές διαστάσεις
