• First Top Stories

    Λεπτές ισορροπίες στα κόμματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για την ταυτότητα φύλου

    • NewsRoom


    Σε μια δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία για όλες τις πτέρυγες της Βουλής εξελίσσεται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Σε λεπτές ισορροπίες προσπαθούν να κινηθούν τα κόμματα τόσο της συμπολίτευσης όσο και τους αντιπολίτευσης προκειμένου να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο… σκόπελο.

    Σε μήλον της έριδος εξελίσσεται το άρθρο 3 που εισήγαγε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για την διόρθωση φύλου από το 15ο έτος της ηλικίας, που προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές του να δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν.

    Μέχρι στιγμής οι Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης έχουν διαμηνύσει ότι δεν συμφωνούν με το άρθρο 3 και πρόκειται να το καταψηφίσουν.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr ο αριθμός αυτός στη σημερινή ψηφοφορία μπορεί να φτάσει τους οκτώ βουλευτές καθώς υπάρχουν και άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που αν και δεν έχουν πάρει θέση με δήλωσή τους για το τι θα κάνουν, φέρονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους να προσανατολίζονται προς την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

    Στον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά θα καταψηφίσουν το άρθρο για την ταυτότητα φύλου των ανηλίκων. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει συνολικά το νομοσχέδιο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστεί στο σύνολό του.

    Στα κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχει ανάλογη εικόνα.

    Η ΝΔ ξεκαθάρισε χθες ότι καταψηφίζει καταθέτοντας δικό της σχέδιο νόμου, και όχι τροπολογία. Πρόκειται για μια… τρίπλα της ΝΔ από τη στιγμή που κατάλαβε ότι το μεγαλύτερο μέρος της “γαλαζιας” κοινοβουλευτική τασσόταν κατά του νομοσχεδίου. Προτιμήθηκε έτσι η κατάθεση του σχεδίου νόμου καθώς αν η ΝΔ είχε καταθέσει τροπολογία με τα τέσσερα σημεία που ζητά να αλλάξουν, ενδεχομένως να τα έκανε δεκτά η κυβέρνηση και τότε θα υπήρχε πρόβλημα συνοχής και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι με τη μορφή σχεδίου νόμου, θα πρέπει αν θέλει η κυβέρνηση να αποσύρει ολόκληρο το δικό της νομοσχέδιο και να εισάγει εκ νέου αυτό της ΝΔ, με ότι συνεπάγεται (ξανά επιτροπές, συζήτηση κλπ).

    Αλλαγή στάσης υπάρχει και στη ΔΗΣΥ μετά τις έντονες τις διαφωνίες του Δ. Κρεμαστινού και Γ. Γρηγοράκου και όλα θα αποφασιστούν αύριο το πρωί σε συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου στις 09.30 το πρωί.

    Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αντιρρήσεις για τη ψήφιση του άρθρου 3 έχει ο Γρ. Ψαριανός.

    Όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα οδηγούν στη στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι Κουκούτσης και Μίχος (πρώην Χ.Α) από τους ανεξάρτητους δεν φαίνεται να ψηφίζουν ενώ το ίδιο θα κάνει και ο Ν. Νικολόπουλος.

    Απομένουν οι Χ. Θεοχάρης, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Στ. Παναγούλης, Δ. Καρράς και Κατ. Μάρκου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χάος στη βουλή – Χάνεται η πλειοψηφία των 153 για το νομοσχέδιο της αλλαγής φύλου από τα 15;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης αντίθετος με την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15



    ΣΧΟΛΙΑ