• First Top Stories

    Κόβουν προνοιακά για να βρουν λεφτά για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης


    Την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και την αναδιάρθρωση όσων παραμείνουν με καλύτερη στόχευση έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό των 250 εκατ., που απαιτούνται για την χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

    Μολονότι ο υπουργός εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος έχει υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές ότι το ασφαλιστικό δεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, καθώς «έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, άνοιξε και πάλι το θέμα, με τη μεταρρύθμιση της «κοινωνικής ασφάλισης».

    Ωστόσο, το άμεσο αγκάθι που θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, δε θα είναι οι κύριες συντάξεις, αλλά η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων καθώς οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα.

    Η Ελλάδα, μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, οφείλει να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες. Έπειτα, τον Απρίλιο 2017 θα εξεταστεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων.

    Τα επιδόματα , βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

    Α) σ΄αυτά που θα καταργηθούν καθώς έχουν διαπιστωθεί επικαλύψεις, δηλαδή για την ίδια αιτία χορηγούνται επιδόματα από διαφορετικούς φορείς.  Τα επιδόματα που θα καταργηθούν θα ενσωματωθούν  με το ΚΕΑ.

    Β) σ΄αυτά που θα αναδιαρθρωθούν με κριτήριο την καλύτερη στόχευση. Για παράδειγμα , θα αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια του φοιτητικού επιδόματος των 1000 ευρώ, με αποτέλεσμα να το χάσουν τα υψηλότερα εισοδήματα . Ένα μέρος από το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί στου δικαιούχους φοιτητές ,οι οποίοι λάβουν αυξημένη παροχή και ένα μέρος θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

    Γ) σ΄αυτά που θα μείνουν ανέπαφα. Πρόκειται για το επίδομα αναπηρίας , ανεργίας και θέρμανσης . Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης διευκρινίστηκε ότι  το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.  Τα πολυτεκνικά επιδόματα δε θα καταργηθούν αλλά θα εξεταστεί η βελτίωσή τους .  Οι συναρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι  μια πιθανή περικοπή επιδομάτων θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα καθώς οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα ενταχθούν στο ΚΕΑ.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει βάλει στο στόχαστρο και τα εξής: 

    *κατασκηνωτικά προγράμματα,

    *δωρεάν μεταφορές οικογενειών μέσω ΚΤΕΛ ,

    *φοροαπαλλαγές,

    *επιδόματα ειδικών ομάδων π.χ. φοιτητών,

    *προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

    *επίδομα των μακροχρόνια ανέργων

    *παροχές διακοπών σε ανέργους και καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ

    *προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)

    *προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων και ανέργων του  ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

    *παροχές διακοπών για συνταξιούχους με αναπηρία

    *χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου

    *προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια

    *προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας

    *προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες

    *οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου

    *συμπληρωματικές παροχές μητρότητας

    *διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας

    Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι μισοί από τους φτωχότερους Έλληνες, λαμβάνουν επιδόματα που επικαλύπτονται ή είναι ανεπαρκή. Όμως, τα χρήματα που δαπανώνται  ξεπερνούν το  1,7 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις συντάξεις, στην έκθεση αναφέρεται πως το 43% των νοικοκυριών στην Ελλάδα λαμβάνει τουλάχιστον μία σύνταξη, ενώ υπάρχουν 8 είδη συντάξεων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΒ Βασιλόπουλος: O πόλεμος τιμών κάνει καλό στους πελάτες του (και στον Λεωνίδα Βρεττάκο)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρεις σεισμοί μέσα σε μία ώρα. Οι προειδοποιήσεις Τσελέντη



    ΣΧΟΛΙΑ