• First Top Stories

    Α. Κεφαλάς:πως ο Στουρνάρας έβαλε τέλος στα όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ με την Τρ.Αττικής

    Αντώνης Κεφαλἀς

    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος


    Τράπεζα Αττικής. Η καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οφείλει να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα –και μαζί την κεντρική τράπεζα—αναπόφευκτα τον οδηγεί σε συγκρουσιακούς δρόμους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Τράπεζας Αττικής, τα πράγματα είναι πιο μπλεγμένα. Για να κατανοήσουμε, όμως, τι πραγματικά έχει γίνει απαιτείται μία σύντομη αναφορά στο παρελθόν.

    Το ΠΑΣΟΚ έκτισε τις πελατειακές σχέσεις του και το κομματικό κράτος του χρησιμοποιώντας τον πακτωλό των χρημάτων που άρχισαν να ρέουν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. ήδη από το 1980. Κι όταν οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν έφταναν μπορούσε και να δανειστεί.

    Η Ν.Δ. άργησε μεν να καταλάβει το κόλπο αλλά όταν το αφομοίωσε αποδείχτηκε άριστος μαθητής. Και επειδή οι έλεγχοι με τους κοινοτικούς πόρους είχαν κάπως σφίξει, το κόμμα δεν δίστασε να δανειστεί αβέρτα.

    Και τα δύο κόμματα είχαν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους: το ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα. Όχι και τόσο ελεγχόμενο, όμως, που να μην μπορούν οι τραπεζίτες να παίξουν και τα δικά τους παιγνίδια. Ο δανεισμός με κομματικά κριτήρια γνώρισε την αποθέωση του –μαζί με τον καπιταλισμό-καζίνο στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

    Με την κρίση τα πράγματα άλλαξαν. Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια, μειώθηκε η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να δανείζει, άρχισαν να μπαίνουν κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, έγιναν ανακεφαλαιοποιήσεις και εισήχθη η εποπτεία της Φρανκφούρτης. Βλέποντας, όμως, ότι πολλές κακές συνήθειες των ελληνικών τραπεζών δεν άλλαζαν παρά την κρίση και την πίεση της ΕΚΤ, με το 3ο μνημόνιο οι δανειστές μας έφτασαν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Έτσι, σήμερα, ελέγχουν σχεδόν απόλυτα και τις 4 λεγόμενες συστημικές τράπεζες. Η εποχή όπου ο διοικητής –π.χ. της ΑΤΕ – έκανε ότι ήθελε πέρασε ανεπιστρεπτί.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε λοιπόν στην εξουσία ασκώντας περιορισμένη επιρροή στη χρήση των κοινοτικών πόρων, με τις κάνουλες του δανεισμού κλειστές και χωρίς το αποκούμπι του τραπεζικού συστήματος. Αναζήτησε λύση. Κι αυτή βρέθηκε στην Αττική Τράπεζα. Το κύκλωμα κυβέρνηση-ΤΣΕΔΜΕ – Τράπεζα Αττικής καλά κρατούσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρευόταν πως θα είχε τουλάχιστον μία τράπεζα για το κόμμα και τους φίλους του.

    Εδώ είναι που τους χάλασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. ΟΙ ανεγκέφαλοι που φτιάχνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι έξυπνοι που πήγαν να παίξουν παιγνίδι με την Αττικής, ξέχασαν ότι μπορεί μεν η Αττικής να είναι υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και η Τράπεζα ελέγχεται από την ΕΚΤ.

    Με το εισαγγελικό πόρισμα στα χέρια, με την αύξηση κεφαλαίου που δεν ολοκληρώθηκε και με τις εντολές της να πετιούνται στα …σκουπίδια, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είχε επιλογή: όφειλε να αποκαταστήσει την τάξη –κι αυτό σήμαινε μεταξύ άλλων ότι όφειλε να βάλει τέλος στην αμαρτωλή γραμμή Κυβέρνηση- ΤΣΕΔΜΕ- Αττικής.

    Πολύ απλά, ο κεντρικός τραπεζίτης ορμώμενος όχι από πολιτικά ή κομματικά κριτήρια αλλά σεβόμενος την ακεραιότητας της θέσης του και της σχέσης του με την ΕΚΤ έβαλε τέλος στις ονειρώξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορούσε να ελέγξει έστω –τουλάχιστον – μία τράπεζα. Κι ας μην ήταν συστημική.

    Παραμένουν τρία ερωτήματα:

    Πρώτο, πως μία κατά γενική ομολογία έντιμη και ικανότατη δικαστική λειτουργός ενεπλάκη σ’ αυτήν την ιστορία;

    Δεύτερο, ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΚΤ—και όχι μόνο;

    Τρίτο, γιατί η εμμονή με τον παντός καιρού κ. Ρουμελιώτη και τι θα καταφέρει ο κ. Παντελάκης στην Αττικής που δεν κατάφερε στην ΑΤΕ;

    Οψόμεθα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η μεγαλύτερη ήττα της κυβέρνησης ήλθε από τον Στουρνάρα. Θύματα η Τράπεζα Αττικής και ο Χρ. Καλογρίτσας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) παίρνει το όπλο του για την «τρύπα» στην Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ