• First Top Stories

    Διαπραγμάτευση: Στην… εντατική η χώρα μετά τη στυγνή ομολογία Τσακαλώτου – 4 δισ. ευρώ τα μέτρα που έρχονται

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Εδώ που τα λέμε, δε μας είπε και κάτι που δεν ξέραμε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες – είναι όμως τόσο κυνικός ο τρόπος που παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως ναι, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί για πρόσθετα μέτρα από το 2018 και μετά, που προκαλεί σοκ.

    Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ανέφερε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλούμενος δε τον Ζορμπά του Ν. Καζαντζάκη επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο, γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

    Η αναφορά αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου καταδεικνύει το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκονται τα εργασιακά, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να δεχθεί καμία υποχώρηση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις (το είπε μάλιστα χθες και ο Αλέξης Τσίπρας στον αρμόδιο επίτροπο Pierre Moscovici, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές).

    Το κεντρικό πρόβλημα όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι όχι η σύγκρουση της Αθήνας με τους δανειστές, αλλά ο… εμφύλιος μεταξύ των δανειστών, και ειδικότερα των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, περιμένοντας να δει τι θα γίνει στο μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους, και οι Ευρωπαίοι μολονότι θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέσα στο πρόγραμμα, εντούτοις είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς το θέμα του χρέους. Ακόμα, το Ταμείο ζητά επιπλέον μέτρα (σύμφωνα με πληροφορίες αυτά ανέρχονται σε περίπου 4 δις ευρώ), υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν είναι εφικτός, δεν θα επιτευχθεί και πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό που θα προκύψει, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν πως με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί οι στόχοι θα επιτευχθούν.

    Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπλεγμένη μέσα σε αυτήν τη διαμάχη Βρυξελλών-Ουασινγκτον και θα έλεγε κανείς ότι παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις, περιμένοντας να συνεννοηθούν οι δανειστές για να καθοριστεί και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και πιέζοντας από την πλευρά της για μία πολιτική συμφωνία, αν όχι μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου (που πλέον φαίνεται σχεδόν απίθανο να υπάρξει), έστω μέχρι το τέλος του χρόνου…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ.Στουρνάρας: Κλείστε την αξιολόγηση τώρα!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Αχτσιόγλου-Μοσκοβισί – «Να είναι το τελευταίο πρόγραμμα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Capital Controls: Στα 2.000 ευρώ το όριο ανάληψης – Τι αλλάζει



    ΣΧΟΛΙΑ