• Business

    Έντονο παρασκήνιο με τους θεσμούς: Ποιοι ζητούν αύξηση του ΕΝΦΙΑ;

    ΕΝΦΙΑ


    Μπορεί όλοι στην κυβέρνηση να παρουσίαζαν την τρίτη αξιολόγηση σαν… παιχνιδάκι, διαμηνύοντας ότι θα κλείσει εγκαίρως και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές, όμως (όπως συνήθως) μάλλον έκαναν λάθος. Ήδη από τις επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα προκύπτει ότι τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έχουν αυξηθεί από 95 σε 110, ενώ τα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις είναι πολλά και… πολύ μυτερά. Και ο στόχος της τεχνικής συμφωνίας μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, πριν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup, μοιάζει αρκετά δύσκολος.

    Ουσιαστικά, μέσα σε τρεις μέρες οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε μία σειρά από “ζόρικα” ζητήματα. Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι η απαίτηση που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προβάλει οι δανειστές για την υιοθέτηση ρήτρας αναφορικά με τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Δημόσιο θα εισπράξει τα προβλεπόμενα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων, αν χρειαστεί, είτε αυξάνοντας τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, είτε “κόβοντας” κάποιες απαλλαγές. Σημειωτέον ότι ο επόμενος ΕΝΦΙΑ θα βασίζεται στις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να είναι έτοιμες έως το τέλος του 2017, όμως παίρνουν οριστικά αναβολή για τον Μάρτιο του 2018.

    Επιπλέον, οι δανειστές πιέζουν για την επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, από την οποία είναι πολύ πιθανό να προκύψουν αλλαγές για τα επιδόματα που λαμβάνουν ανάπηροι, πολύτεκνοι και άλλες κατηγορίες πολιτών. Παράλληλα, το ΔΝΤ φέρεται να επιθυμεί η τελική αξιολόγηση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, να γίνει πριν το καλοκαίρι, πιθανόν και μέσα στον Απρίλιο, ώστε να διαπιστωθεί αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται ή πρέπει να επισπευσθούν οι μειώσεις του αφορολογήτου που προγραμματίζονται για το 2020, καθώς και αν θα χρειαστούν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ειδικά η απογευματινή που αφορά στα δημοσιονομικά, η οποία θα επικεντρωθεί κυρίως στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποσπάσει κάτι θετικό για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

    Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί νωρίτερα, στο πλαίσιο των ζητημάτων που αφορούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι αυτό των διώξεων σε βάρος του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο οι θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία και ασκούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λοταρία αποδείξεων: Κληρώνει σήμερα για 1.000 τυχερούς-Πώς κερδίζεις, πώς πληρώνεσαι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καυτός Δεκέμβριος για τους τραπεζίτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωδικός Πλειστηριασμοί: Το 70% των ακινήτων στα χέρια των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ