• First Top Stories

    Αξιολόγηση: «Έκλεισαν» τα εύκολα, άφησαν για τον Δεκέμβριο τα δύσκολα

    διαπραγμάτευση Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Αν έχετε αυτήν την αίσθηση ότι κάποιον λάκκο κρύβει η φάβα με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση, δεν είστε οι μόνοι. Πράγματι, οι κυβερνητικές διαρροές δίνουν ένα κλίμα αλλληλοκατανόησης και συναίνεσης με τους επικεφαλής των δανειστών, που δεν το έχουμε συνηθίσει σε αντίστοιχες… επιδρομές της τρόικας στην Αθήνα. Τι κρύβεται όμως πίσω από τα χαμόγελα;

    Αυτό που παρατηρεί κανείς αν αναλύσει λίγο παραπάνω το τι έχει συζητηθεί μέχρι τώρα με τους θεσμούς είναι ότι τα θέματα που έχουν κλείσει είναι τα “εύκολα”. Εξωδικαστικός συμβιβασμός, συντάξεις χηρείας, διοικητική μεταρρύθμιση (με αστερίσκους) είναι τα θέματα όπου φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ διαφωνίες διαπιστώνονται ως προς τα προνοιακά επιδόματα.

    Τι γίνεται όμως με τα “δύσκολα”; Τι γίνεται με τις αποκρατικοποιήσεις, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τα εργασιακά, και κυρίως τι γίνεται με τα δημοσιονομικά, όπου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό κενό ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018; Αυτά έχουν μπει στο… ψυγείο, και η κυβέρνηση θα τα βρει μπροστά της τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς φαίνεται πως αποτελεί επιλογή του Μαξίμου να προχωρήσουν πρώτα τα “εύκολα”, ώστε να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας, και μετά να περάσουν τα “δύσκολα”, που θα φέρουν προστριβές με τους δανειστές και αντιδράσεις από την κοινωνία, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

    Πιθανόν στο Μαξίμου ποντάρουν στην καλή διάθεση που φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά των θεσμών, ξεχνώντας όμως ότι αυτή η καλή διάθεση μπορεί πολύ εύκολα να χαλάσει αν αρχίσουν τα… παρατράγουδα. Ήτοι, αν η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δεν επιταχυνθεί, καθώς μέχρι τώρα βρισκόμαστε ακόμα μόλις στο 20%, επίδοση που σίγουρα δεν υπόσχεται και πολλά για την έγκαιρη εφαρμογή τους.

    Θυμόμαστε κυβερνητικά στελέχη να λένε πριν τη δεύτερη αξιολόγηση ότι όλα θα πήγαιναν καλά και τα πιο δύσκολα είχαν περάσει, και θυμόμαστε ότι τελικά η δεύτερη αξιολόγηση αντί για περίπατος στο πάρκο αποδείχθηκε… μαραθώνιος. Παρόμοιες δηλώσεις γίνονται και τώρα, με υπουργούς να δείχνουν πεπεισμένοι ότι η τρίτη αξιολόγηση είναι μία τυπική διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση θα… ξεμπερδέψει άνετα.

    Ως γνωστόν, όποιος δε μαθαίνει από τα λάθη του είναι καταδικασμένος να τα επαναλάβει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Η μεταφορά των διαθεσίμων του δημοσίου στην ΤτΕ και οι φόροι σκουπίζουν τη ρευστότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλείνουν τα τελευταία «μέτωπα»: Στο στόχαστρο δαπάνες και ληξιπρόθεσμες οφειλές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλεί ο Τσιρώνης: Να γίνει νόμιμη η χρήση της ηρωίνης!



    ΣΧΟΛΙΑ