• First Top Stories

    Κυβέρνηση: Λέμε στους θεσμούς ναι σχεδόν σε όλα, αλλά υπάρχουν και πολλοί αστερίσκοι

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Η κυβέρνηση που υποσχόταν να καταργήσει τα μνημόνια έχει πλέον στα χέρια της… τέσσερα μνημόνια. Πρόκειται για τα τέσσερα κείμενα, δύο από τους Ευρωπαίους και δύο από το ΔΝΤ, που αποτελούν τα κείμενα συμφωνίας πάνω στα οποία γίνεται αυτές τις μέρες η διαπραγμάτευση στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Η ελληνική πλευρά επρόκειτο το βράδυ της Τρίτης να απαντήσει στους θεσμούς με τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις της, με πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για έναν μακρύ κατάλογο παρατηρήσεων, κι ενώ κατά τις χθεσινές επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξαν διαφωνίες όσον αφορά στα ενεργειακά και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διαφωνίες όμως που, όπως έλεγαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, δεν είναι τέτοιες που να προκαλούν ανησυχία για νέες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.

    Ειδικά όσον αφορά στο υπερταμείο, η Αθήνα επιμένει για την εξαίρεση από τη λίστα των ΔΕΚΟ που θα μεταβιβαστούν σε αυτό της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και ορισμένων ακόμα φορέων, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά ακόμα να καθοριστεί με σαφήνεια ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο των ΔΕΚΟ που θα μεταβιβαστούν στο υπερταμείο, προτείνοντας τη σύσταση ενός γραφείου σχεδιασμού που θα αναλάβει το ρόλο αυτό.

    Οι όποιες διαφωνίες αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην πρώτη συνάντηση που θα έχει, εκτός απροόπτου, σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις με μία συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

    Ο δρόμος αυτός, βέβαια, περνάει από τη… Βουλή, όπου μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα στα οποία θα πει “ναι” η κυβέρνηση (με το Μαξίμου να μην εκφράζει ανησυχίες για πιθανές “διαρροές” από βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας), αλλά και από το Eurogroup, που θα πρέπει στις 22 Μαΐου να δώσει το τελικό “ΟΚ”, επιβεβαιώνοντας την ικανοποίηση όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά.

    Είναι πάντως δεδομένο ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι μία απλή διαδικασία, παρά την “άνεση” που επιδεικνύουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, καθώς μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στα “μνημόνια” των θεσμών περιλαμβάνεται η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και κάποιες “δύσκολες” μεταρρυθμίσεις στα ενεργειακά, με το Μαξίμου να επιδιώκει να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις με τα αντίμετρα που δρομολογεί, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία μίας νέας φορολογικής κλίμακας, της τάξεως του 20% ή και λιγότερο, για όσους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν το νέο, σημαντικά μειωμένο αφορολόγητο των 5.600 ευρώ, αλλά είναι χαμηλότερα από το σημερινό αφορολόγητο των 8.545 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάρτι στο Twitter για τις δηλώσεις Τσίπρα: Τα μέτρα των 151 δισ. και τα σχόλια αλά Survivor που προκάλεσαν αίσθηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάος στον ΕΦΚΑ από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές: Δηλώθηκαν μόνο 12.000 μπλοκάκια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιούνκερ σε Λαγκάρντ: Οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές



    ΣΧΟΛΙΑ