• First Top Stories

    Τέλη κυκλοφορίας: Νέα παράταση, διπλάσια πρόστιμα – Ποια οχήματα εξαιρούνται

    • NewsRoom
    ανασφάλιστα οχήματα


    Νέα παράταση τεσσάρων ημερών, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή των οφειλών στα τέλη κυκλοφορίας. 

    Σε ανακοίνωσή του μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε σχετικά “Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν ανά την Επικράτεια ύστερα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, προχωρά στην παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για τέσσερις ακόμα ημέρες μέχρι και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017. Διευκρινίζεται ότι η παράταση αφορά αποκλειστικά στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και όχι στην κατάθεση πινακίδων”.

    Σημειώνεται ότι άν δεν πληρώσει κάποιος εντός της νέας προθεσμίας τα πρόστιμα αναμένεται να είναι διπλάσια, ενώ πλέον δρομολογείται ως “ποινή” από το υπουργείο και η απαγόρευση της μεταβίβασης του οχήματός.

    Ωστόσο, ακόμα και αν τα οχήματα δεν κινούνται, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να πληρώσουν τα τέλη, εφόσον δεν έχουν φροντίσει να καταθέσουν πινακίδες ή να δηλώσουν διακοπή της κυκλοφορίας τους πχ λόγω κλοπής ή για άλλους λόγους.

    Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι από την Τρίτη 10 Ιανουαρίου τα τέλη θα κοστίζουν διπλάσιο ποσό. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θα έπρεπε να είχε πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 240 ευρώ έως σήμερα, από αύριο θα πρέπει να πληρώσει 480 ευρώ.

    Αλλά και αν κάποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν σκοπό να εκδώσουν και να πληρώσουν τα νέα τέλη, η εφορία θα τα αναζητήσει αυτόματα, μετά από διασταύρωση που γίνεται κάθε χρόνο, για οχήματα που ενώ δεν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες τους, δεν έχουν πληρωθεί τα αναλογούντα τέλη.

    Αναλυτικότερα, εάν δεν πληρώσει κάποιος εντός της νέας προθεσμίας – έως δηλαδή και τις 9 Ιανουαρίου- τα πρόστιμα αναμένεται να είναι διπλάσια, ενώ πλέον δρομολογείται ως “ποινή” από το υπουργείο και η απαγόρευση της μεταβίβασης του οχήματός.

    Πληρωμή με το μήνα αλλά όχι για όλους

    Το υπουργείο προχωρά επίσης και στην εφαρμογή της περσινής “πατέντας” για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία αντί ετήσιας βάσης. Υπενθυμίζεται δε, ότι πέρυσι που είχε εφαρμοστεί το μέτρο για τα τέλη κυκλοφορίας είχε δοθεί η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους Ι.Χ. οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, και εξαιρετικά για το περσινό έτος , να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής:

    • Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

    • Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

    • Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2016 καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

    Στην ίδια εκπομπή, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου μίλησε και για το αφορολόγητο διευκρινίζοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσμετρώνται στο χτίσιμο του αφορολογήτου, οι λογαριασμοί του νερού και του ηλεκτρικού που θα πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες και web banking). Ωστόσο δε δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες.

    Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

    Ωστόσο υπάρχουν και νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας. Η ακινησία είναι ο ένας τρόπος να μην πληρώσει κάποιος τέλη κυκλοφορίας. Ο άλλος είναι να αντικαταστήσει το παλιό αυτοκίνητο με ένα νέο, χαμηλών εκπομπών ρύπων. Θυμίζουμε ότι μέχρι 90 γραμμάρια Co2 έχει μηδενικά τέλη.

    teli-2

    Αναφορικά με την ακινησία, σημειώστε πως αυτό το δικαίωμα το έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες, στη χρονική διάρκεια που παράλληλα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας., δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, αυτομάτως δίδεται και για την κατάθεση των πινακίδων.

    Τι χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για να καταθέσει της πινακίδες του στην εφορία;

    Τα εξής δικαιολογητικά:
    1) Άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
    2) Τις πινακίδες
    3) Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ (και ένα εκκαθαριστικό).
    4) Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9, ώστε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητο που θα τεθεί σε ακινησία.
    Αν δεν υπάρχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης πρέπει να προσκομιστεί στην εφορία μισθωτήριο συμβόλαιο για θέση πάρκινγκ ή βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί από κάποιον άλλο (συγγενή, φίλο κλπ).
    5)Αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

    Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κ.λπ., τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία.

    Τα 49 μοντέλα που δεν πληρώνουν τέλη

    Παρά την κοινή αντίληψη πολλών, δεν είναι μόνο τα ηλεκτρικά ή υβριδικά μοντέλα αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα, στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα, από όλες σχεδόν τις κατηγορίες, που δεν πληρώνουν.

    Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα εξής:

    Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDM-2 90 g/km
    Audi A3 g-tron 1.4 TFSI 89 g/km
    Αudi A3 e-tron 1,4 TFSI 35 g/km
    BMW i3 REX 13 g/km
    BMW i3 0 g/km
    BMW i8 49 g/km
    BMW 116d EfficientDynamics 89 g/km
    BMW 740Le 48 g/km
    Citroen C1 1,0 VTi 68 S/S 88 g/km
    Citroen C3 1,6 BlueHDI 75 PS S&S 83 g/km
    Citroen C4 1,6 BlueHDI 100 S/S 86 g/km
    Citroen C4 Cactus 1,6 BlueHDi 100 SST 87 g/km
    DS 3 1.6 BlueHDi 87 g/km
    DS 5 2,0 HYBRID4 90 g/km
    Fiat 500 1,3 MTJ 89 g/km
    Fiat 500 0,9 TwinAir
    Fiat Panda 0.9 TwinAir Natural Power 86 g/km
    Fiat Punto 1,3 MTJ 95ps 89 gr/km
    Ford Fiesta 1.5 diesel ECOnetic 82 g/km
    Ford Focus 1,5 ECOnetic 105 PS 88 g/km
    Lexus CT 200h 82 g/km
    Mercedes B 250e 0 g/km
    Mercedes C 350e 48-54 g/km
    Mercedes E 350e 49 g/km
    Mercedes GLE- 500e 4MATIC 80 g/km
    Mercedes S500e Long 65 g/km
    MINI One D 89 g/km
    Opel Astra 1,6 CDTi 110 PS 90 g/km
    Opel Corsa 1,3 CDTi 87 g/km
    Peugoet 108 1,0 VTi 68 PS 88 g/km
    Peugeot 2008 1,6 BlueHDI 100 S&S 90 g/km
    Peugeot 208 1,6 BlueHDI 100 PS 79 g/km
    Peugeot 208 1,6 BlueHDI 75 PS 90 g/km
    Renault Clio 1,5 dCi 75 & 90 PS 85 g/km
    Renault Clio 1,5 dCi 110 PS 90 g/km
    Renault Clio Sport Tourer 1,5 dCi 90 Ps 90 g/km
    Skoda Citigo CNG 82 g/km
    Toyota Auris 1,4 D-4D 89 g/km
    Toyota Auris HSD 79 g/km
    Toyota Corolla 1,4 D-4D 89 g/km
    Toyota Prius 89 g/km
    Toyota Yaris HSD 75 g/km
    VW Polo 1,4 TDI BlueMotion 82 g/km
    VW e-Golf 0 g/km
    VW Golf GTE 35 g/km
    VW eco up! 82 g/km
    VW e-up! 0 g/km
    Volvo V60 Hybrid 48 g/km
    Volvo XC 90 T8 Hybrid 59 g/km.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα επέλαση του χιονιά- Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – Αναλυτικές προβλέψεις για τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα λευκά και με ισχυρό παγετό η Αθήνα- Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φώτης Μπόμπολας: Θέλει να πάρει τζάμπα τον ΔΟΛ

     



    ΣΧΟΛΙΑ