• bloomberg

    Financial Times

    Gucci: Νέο deal με ακίνητα – Η Kering αγοράζει «χρυσό» κτίριο στο Μιλάνο έναντι 1,3 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Ο Φρανσουά Ανρί Πινό, CEO του ομίλου Kering, με τη σύζυγο του Σάλμα Χάγιεκ

    Ο Φρανσουά Ανρί Πινό, CEO του ομίλου Kering, με τη σύζυγο του Σάλμα Χάγιεκ


    Η μητρική της Gucci, Kering, αγόρασε ένα κτίριο στον κορυφαίο εμπορικό δρόμο του Μιλάνου από την Blackstone έναντι 1,3 δισ. ευρώ, σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες ακινήτων στην Ευρώπη εδώ και δύο χρόνια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη ζήτηση από τους οίκους πολυτελείας σε ακίνητα υψηλής ποιότητας, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη, παρά τη γενική ύφεση στον κλάδο του real estate.

    Η πώληση της Via Monte Napoleone 8, ενός κτιρίου που στεγάζει το κατάστημα Saint Laurent της Kering, καθώς και την Prada και το Cafe Cova που ανήκει στην LVMH, αποτελεί τη μεγαλύτερη πώληση ακίνητης περιουσίας από την Blackstone στην Ευρώπη.

    Μάχη για τα ακίνητα

    Είναι επίσης η τελευταία σε μια σειρά μεγάλων αγορών ακινήτων από πολυτελείς οίκους μόδας που επιδιώκουν να εδραιωθούν σε κομβικές τοποθεσίες των μεγάλων πόλεων που φημίζονται στην αγορά της πολυτέλειας.

    Η μάχη για τον έλεγχο αυτών των κτιρίων έχει καταστήσει τα πολυτελή ακίνητα λιανικής πώλησης μία από τις αγορές που  εξακολουθούν να καταγράφονται μεγάλες συμφωνίες, σε μια εποχή που το υψηλό κόστος δανεισμού και η αβεβαιότητα για την οικονομία έχουν οδηγήσει τον κλάδο των συμφωνιών, και ειδικότερα στην αγορά των ακινήτων σε ύφεση.

    Η Kering έκανε λόγο για μία «στρατηγική επένδυση στον τομέα των ακινήτων, με στόχο την εξασφάλιση βασικών και ιδιαίτερα ελκυστικών τοποθεσιών για τα brand της».

    Ο πολυτελής όμιλος ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την αγορά ενός κτιρίου αξίας 963 εκατ. δολαρίων στη συμβολή της 5th Avenue και της 65th Street στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ένα ακόμα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο που χτίζει με εμβληματικά ακίνητα σε πόλεις όπως –μεταξύ άλλων-  το Παρίσι και το Τόκιο.

    Η Kering και ο μεγαλύτερος αντίπαλός της LVMH ήταν οι αγοραστές σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες πωλήσεις ακινήτων στην Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με την MSCI, με την αγορά ύψους 1 δισ. ευρώ της LVMH από την επενδυτική εταιρεία Brookfield στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

    Η Prada συμφώνησε τον Δεκέμβριο την αγορά ενός κτιρίου στη Νέα Υόρκη ύψους 425 εκατ. δολαρίων.

    Ισχυρή η αγορά ακινήτων

    Η συμφωνία του Μιλάνου είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη πώληση ακινήτων στην Ευρώπη από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με την MSCI. Η Via Monte Napoleone διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο ενοίκιο από οποιονδήποτε εμπορικό δρόμο στον κόσμο, μετά την %th Avenue στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους συμβούλους Cushman & Wakefield.

    Η Blackstone αγόρασε το ακίνητο στο Μιλάνο στο πλαίσιο της εξαγοράς της Reale Compagnia Italiana το 2021, μιας ιδιωτικής ιταλικής εταιρείας που κατείχε επίσης γραφεία, ξενοδοχεία και κατοικίες στην πόλη.

    Η αμερικανική εταιρεία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, πλήρωσε περίπου 1,1 δισ. ευρώ και διαχειρίστηκε το ακίνητο μαζί με τον συνεργάτη της Kryalos, μια ιταλική εταιρεία ακινήτων.

    Ο James Seppala, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων της Blackstone, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή «υπογραμμίζει την εξαιρετική ζήτηση των επενδυτών για ακίνητα υψηλής ποιότητας σε ισχυρές αγορές».

    Όλοι οι πολυτελείς όμιλοι «βρίσκονται στην κούρσα για να αποκτήσουν τις καλύτερες τοποθεσίες», δήλωσε ένας τραπεζίτης στο Μιλάνο. «Θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο το παιχνίδι μεταξύ των μεγάλων αγοριών, επειδή πρέπει να έχεις ισχύ για να αγοράσεις. Αυτό θα συνεχιστεί … και θα καταστήσει ακόμη πιο σαφές ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να επικρατήσουν».

    Η Blackstone προχώρησε επίσης πρόσφατα σε προσθήκες στις δικές της συμμετοχές και βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά ενός ακινήτου αξίας 230 εκατ. λιρών στη New Bond Street του Λονδίνου.

    Τα προβλήματα της Kering

    Η Kering εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση για τα κέρδη της, πράγμα σπάνιο στον τομέα της πολυτέλειας, λέγοντας ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις της Gucci – η οποία αντιπροσωπεύει το ήμισυ των πωλήσεων του ομίλου και τα δύο τρίτα των κερδών – θα μειωθούν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης στην Κίνα, τη βασική αγορά της.

    Οι προσπάθειες της Gucci να ανατρέψει τις δραστηριότητές της υπό τον νέο σχεδιαστή Sabato de Sarno καθώς και τη νέα διοίκηση μετά από αρκετά χρόνια σταθερής μείωσης των πωλήσεων δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.

    Ωστόσο, η εταιρεία είχε πέρυσι ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 2 δισ. ευρώ από τις δραστηριότητές της και ο όμιλος θεωρεί την αγορά βασικών ακινήτων ως μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του.

    «Αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος του 2023 στην πραγματοποίηση επενδύσεων – είτε μέσω των δαπανών, είτε μέσω των επενδύσεών μας σε καταστήματα και σε ακίνητα – για να ενισχύσουμε την αποκλειστικότητα και την ανάδειξη των εμπορικών σημάτων μας», δήλωσε νωρίτερα φέτος ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Kering, Jean-Marc Duplaix.

    «Θα συνεχίσουμε αυτές τις επενδύσεις, παρά τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα αποτελέσματά μας, για να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εμπορικών σημάτων μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Μεταγραφή από τη Gucci, ο νέος δημιουργικός διευθυντής της Valentino

    Kering: Το sell off των 6,3 δισ. ευρώ και η ξεθωριασμένη λάμψη της Gucci

    Prada, Gucci, LVMH: Πόλεμος για το φιλέτο στην 5η λεωφόρο


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ