• bloomberg

    Financial Times

    FT: Πίεση σε Ελλάδα και Ισπανία για παροχή περισσότερων αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πέδρο Σάντσεζ


    Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονες πιέσεις από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να ζητήσει επιπλέον βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, τη Δευτέρα.

    Αυτόν τον μήνα, το Κίεβο απηύθυνε επείγον αίτημα στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικά S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της κατά των πόλεων και των υποδομών ηλεκτροδότησης της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε την Κυριακή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Τα Patriot μπορούν να χαρακτηριστούν αντιαεροπορικά συστήματα μόνο εάν λειτουργούν και σώζουν ζωές, παρά αν βρίσκονται ακίνητα κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».

    Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός συστήματος Patriot.

    Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να πιέσουν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας, Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη, να δωρίσουν μερικά από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

    Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν συνολικά περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot συν άλλα όπως τα S-300, είπαν ότι η ανάγκη τους δεν είναι τόσο μεγάλη όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο. «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», δήλωσε μία από τις πηγές.

    Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ασκείται λιγότερη πίεση σε Πολωνία και Ρουμανία, που επίσης διαθέτουν Patriot, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής τους στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, πριν από την ανακοίνωση του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα.

    Το Κίεβο διαθέτει επίσης πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 και S-200. Μια βελτιωμένη έκδοση του τελευταίου χρησιμοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού μακράς εμβέλειας Tu-22M3 πάνω από την περιοχή Stavropol Krai της Ρωσίας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

    Είναι πιθανό να συμπεριληφθούν αεροπορικοί αμυντικοί πύραυλοι στο νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο.

    Η πίεση για την παροχή των συστημάτων θα ενταθεί κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των 27 κρατών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Το Κίεβο φέρεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλαιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στη διάθεσή τους και διαθέτουν εμπειρία στη χρήση τους.

    «Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη για τα συστήματα αεροπορικής άμυνάς τους, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στις προετοιμασίες της συνάντησης. «Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να διαθέσει».

    Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν επικοινώνησε μαζί τους η Financial Times.

    Ο Σάντσεθ είπε μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι τον περασμένο μήνα ότι η Ισπανία «θα προσφέρει νέες δυνατότητες το 2024 για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει «να ανακοινωθούν σύντομα» νέες δεσμεύσεις για προμήθειες αεροπορικής άμυνας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις χώρες ή τα οπλικά συστήματα που εμπλέκονται.

    Το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει έλεγχο των δυνατοτήτων αεροπορικής άμυνας που διαθέτουν τα κράτη μέλη του και των περιοχών όπου είναι αναπτυγμένα, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «αυτή η χαρτογράφηση επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Patriot, τα οποία μπορούν να παρασχεθούν στην Ουκρανία».

    Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε μετά από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και του Ζελένσκι, που συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις ελλείψεις στην αεροπορική άμυνα.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα συζητήσουν επίσης την κρίση στη Μέση Ανατολή και το Σουδάν, αλλά η Ουκρανία παραμένει το πιο κρίσιμο ζήτημα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα, και ο υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, θα συμμετάσχουν στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η πιο σημαντική συζήτηση θα είναι να προσδιοριστεί τι μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη για να υποστηρίξουν την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    FT: Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές τράπεζες

    Gucci: Νέο deal με ακίνητα – Η Kering αγοράζει «χρυσό» κτίριο στο Μιλάνο έναντι 1,3 δισ. ευρώ

    Jefferies για Τράπεζα Πειραιώς: Το momentum για τη μετοχή συνεχίζεται


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ