• bloomberg

    Financial Times

    Ariane de Rothschild: Η πανίσχυρη τραπεζίτισσα που περπατάει ξυπόλητη και βγάζει γλώσσα στον συντηρητισμό των Ελβετών

    • Financial Times


    Της Harriet Agnew

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ariane de Rothschild και ο σύζυγός της, Benjamin, παρέθεσαν ένα τεράστιο πάρτι στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης για περισσότερους από 1.000 πελάτες, εργαζομένους και φίλους του ομίλου Edmond de Rothschild Group. Το θέμα της βραδιάς στη βίλα «Rive Bleue» (ΣτΜ: όπου, όπως έχει γραφτεί, είχε μέχρι και… drag queen!) ήταν το «τόλμα να είσαι διαφορετικός». Κάτι που ταιριάζει γάντι στην χαρισματική οικοδέσποινα της βραδιάς, η οποία έλαμπε μέσα σε ένα λευκό φόρεμα σχεδιασμένο από τον αείμνηστο σχεδιαστή και φίλο της Azzedine Alaïa. Η ίδια σήμανε την έναρξη του πάρτι λέγοντας: «Σήμερα θα βάλουμε φωτιά στη Γενεύη!».

    Αυτήν την εβδομάδα, η βαρόνη de Rothschild έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομική αυτοκρατορία της ένδοξης οικογενείας της ανακοινώνοντας ότι ο όμιλος Edmond de Rothschild θα συγχωνεύσει όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες υπό τη σκέπη της ελβετικής τράπεζας και, στη συνέχεια, θα βγει από το χρηματιστήριο.

    Η ίδια είναι Rothschild εξ αγχιστείας και ουχί εξ αίματος, αφού μπήκε στη δυναστεία ως σύζυγος του Benjamin de Rothschild. Μεγάλωσε, επίσης, σαν… νομάς, αφού γεννήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ, μεγάλωσε στο Ζαΐρ, μιλά πέντε γλώσσες και σπούδασε στη Νέα Υόρκη πριν εγκατασταθεί στο Παρίσι για δουλειά. Εκεί όπου γνώρισε τον Benjamin, ενώ εργαζόταν στο trading desk της αμερικανικής ασφαλιστικής AIG.

    Γεμάτη ζωντάνια, στιλάτη και υπερδραστήρια, η κ. de Rothschild θα αναλάβει τώρα, από διευθύνουσα σύμβουλος που ήταν, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Edmond de Rothschild, της private bank και εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, αξίας 170 δισ. ελβετικών φράγκων, που ίδρυσε ο πεθερός της, Edmond de Rothschild, το 1953. Πρακτικά, όμως, η καθημερινότητά της είναι απίθανο να αλλάξει.

    Καθημερινά, η πανίσχυρη αυτή τραπεζίτισσα καταφέρνει να τα βγάζει πέρα αριστοτεχνικά με τέσσερις δουλειές: ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών, ηλικίας 16 έως 23 ετών, με τη διοίκηση της τράπεζας, ενώ έχει την εποπτεία του φιλανθρωπικού έργου της οικογενείας και των υπολοίπων δραστηριοτήτων της, που περιλαμβάνουν από το Four Seasons Hotel στη Megève της Γαλλίας και τον στόλο αγωνιστικών σκαφών Gitana μέχρι τους διάσημους αμπελώνες της που εκτείνονται από την Αργεντινή μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.

    «Δεν ήταν στόχος μου να γίνω διευθύνουσα σύμβουλος της Edmond de Rothschild — και εξακολουθεί να μην είναι», δήλωσε στους Financial Times η κ. de Rothschild την εβδομάδα που πέρασε. Επέμεινε, μάλιστα, πως συμφώνησε να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, το 2015, μόνο και μόνο για να αποδείξει τη δέσμευση της οικογένειάς της στην αναδιάρθρωση του αναπτυσσόμενου ομίλου.

    «Αυτό που κινητοποιεί την Ariane είναι ένα ισχυρό αίσθημα καθήκοντος απέναντι στην οικογενειακή δυναστεία να αναπτύξει την οικογενειακή επιχείρηση και να την παραδώσει στα τέσσερα κορίτσια της», λέει σύμβουλός της.

    Παρά τους απλούς τρόπους της -όταν επισκέπτεται τους αμπελώνες περιφέρεται ξυπόλυτη και μερικές φορές φέρνει στις συσκέψεις το γαλλικό μπουλντόγκ της, ενώ το χαρακτηριστικό γέλιο της διαπερνά τους τοίχους των γραφείων- στις προσλήψεις και τις απολύσεις είναι αμείλικτη.

    Η κ. de Rothschild έχει ταράξει πολλές φορές τα νερά με τη συμπεριφορά της σε έναν όμιλο που αριθμεί 2.700 εργαζομένους, ενώ το στιλ με το οποίο διοικεί έχει προκαλέσει επανειλημμένα τον συντηρητισμό και τις πατριαρχικές απόψεις των Ελβετών για τους ρόλους των δύο φύλων.

    «Δεν ταιριάζει στον μικρό συντηρητικό θύλακα της Γενεύης, είναι σαν φυλακή γι’ αυτήν», λέει άτομο του φιλικού της περιβάλλοντος. «Για αυτούς είναι ένα UFO», προσθέτει.

    Καθώς λειτουργεί περισσότερο ενστικτωδώς παρά στρατηγικά, ακόμη και εκείνοι που θαυμάζουν το… τσαγανό της λένε ότι η κ. de Rothschild δεν ακούει κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό της. Άλλωστε το παραδέχεται και η ίδια πως η διπλωματία δεν είναι το… φόρτε της.

    Η καλύτερη απόδειξη, όμως, της αφοσίωσής της στην οικογενειακή δυναστεία ήταν, μακράν, η πρώτη μεγάλη κίνηση που έκανε όταν ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος: Κατέθεσε αγωγή κατά του David de Rothschild, του εξαδέλφου του συζύγου της που «τρέχει» την επενδυτική τράπεζα Rothschild & Co στη Γαλλία, αμφισβητώντας το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί το όνομα της οικογένειας. Και μετά από μια πικρή δικαστική αντιπαράθεση που κράτησε τρία χρόνια, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία που απαγορεύει και στις δύο πλευρές να χρησιμοποιούν σκέτο το όνομα των Rothschild στις εταιρικές επωνυμίες τους, ενώ προχώρησαν και στον διαχωρισμό των πολύπλοκων μετοχικών συμμετοχών τους.

    «Ήταν μια στιγμή απίστευτης ευτυχίας για την Ariane που άφησε το σημάδι της στη δυναστεία των Rothschild», λέει σύμβουλός της.

    Με τον σύζυγό της

    «Η Ariane είναι ένα πολύ αποφασιστικό άτομο και ενσαρκώνει ιδανικά τον οικογενειακό τύπο των Rothschild», λέει ο 38χρονος Alexandre de Rothschild, που πρόσφατα διαδέχθηκε τον πατέρα του, David de Rothschild, στην προεδρία της Rothschild & Co στο Παρίσι.

    Τώρα που η αναδιάρθρωση της Edmond de Rothschild έχει πλέον ολοκληρωθεί, ο όμιλος έχει ως στόχο να επεκταθεί μέσω εξαγορών για να αντέξει στις προκλήσεις των καιρών, αφού ακόμη και αυτό, το δαφνοστεφανωμένο όνομα των Rothschild, δεν μένει ανεπηρέαστο από τις ευρύτερες πιέσεις: Η Ελβετία έχασε το πολύτιμο τραπεζικό της απόρρητο, ενώ οι αυστηρότεροι κανονισμοί και τα χαμηλά επιτόκια συμπιέζουν τις προμήθειες.

    Σε ό,τι αφορά την επόμενη γενιά της οικογένειάς της, η κ. de Rothschild έχει πλήρη συνείδηση του πόσο δύσκολο είναι για τις κόρες της να μεγαλώνουν υπό το βάρος ενός τόσο μεγάλου ονόματος. Η ίδια τις ενθαρρύνει να βρουν τι τους αρέσει και να το κάνουν έξω από τον οικογενειακό όμιλο. Για την ώρα τουλάχιστον… Γιατί πιο μακροπρόθεσμα, είναι σαφές ποιες είναι οι προσθέσεις της. Όταν ανέλαβε CEO, το 2015 -η πρώτη γυναίκα στη διοίκηση μιας εταιρείας των Rothschild στα 200 χρόνια της ιστορίας τους- είπε στους εργαζομένους του ομίλου: «Καλά θα κάνετε να συνηθίσετε να βλέπετε μία γυναίκα στη διοίκηση της εταιρείας, γιατί μια μέρα θα έχετε τέσσερις γυναίκες μετόχους. Θα είναι για τα καλά γυναικοκρατούμενη».

    [ft_copy]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μεγάλη… έξοδος από τη Rothschild: Γιατί η Anne-Laure Kiechel εγκατέλειψε την τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Rothschild πωλούν το τελευταίο κομμάτι της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων μετά από 200 χρόνια


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ