• Business

    Πέθανε ο Τζέικομπ Ρότσιλντ: Ποιος ήταν ο διάσημος τραπεζίτης και φιλάνθρωπος της ισχυρής δυναστείας

    • Bloomberg

    Jacob Rothschild (δεξιά)


    Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ εγκατέλειψε από νωρίς την οικογενειακή τραπεζική αυτοκρατορία για να ασχοληθεί με ένα παράρτημα της τράπεζας  στο Σίτι του Λονδίνου. Ξεχώρισε όχι μόνο για την επιτυχημένη πορεία του αλλά και για την φιλανθρωπική του δράση.

    Τη Δευτέρα ο Τζέικομπ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών. Η οικογένεια του επιβεβαίωσε την είδηση αλλά δεν αναφέρθηκε στα αίτια του θανάτου του.

    «Ο πατέρας μας Τζέικομπ ήταν μία επιβλητική παρουσία στην ζωή πολλών ανθρώπων: ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επενδυτής, υπέρμαχος των τεχνών και του πολιτισμού, αφοσιωμένος υπάλληλος, παθιασμένος υποστηρικτής των φιλανθρωπικών σκοπών για το Ισραήλ και τον εβραϊκό πολιτισμό, ένθερμος οικονομολόγος και πολυαγαπημένος φίλος, πατέρας κα παππούς», ανάφερε η οικογένεια του στην ανακοίνωσή της.

    Επιδέξιος τραπεζίτης και λάτρης της τέχνης

    Λίγο μετά τα 40 του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την N.M. Rothschild & Sons Ltd., το 1989 για να επικεντρωθεί στην Rothschild Investment Trust, ένα παρακλάδι της εταιρείας το οποίος πέτυχε να εξελίξει σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά καταπιστεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστό πλέον ως RIT Capital Partners Plc. Νωρίτερα είχε έρθει σε ρήξη με τα μέλη της οικογένειάς του για τον τρόπο διαχείρισης της οικογενειακής αυτοκρατορίας.

    Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ δεν περιορίστηκε μόνο στο οικογενειακό παράρτημα, καθώς υπήρξε συνιδρυτής του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων St. James’s Place, η οποία στο παρελθόν αποπειράθηκε να εξαγοράσει την British American Tobacco έναντι 21 δισ. δολαρίων.

    Ξεχώρισε όμως και για την αγάπη του στην τέχνη αλλά και για την εντυπωσιακή συλλογή έργω που είχε. Διετέλεσε πρόεδρος στα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου και του National Heritage Lottery Fund, ενώ αναπαλαίωσε το το Spencer House στο Λονδίνο και διεύθυνε την πενταετή αποκατάσταση του Waddesdon Manor, της εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα που χτίστηκε από έναν από τους πολλούς πλούσιους προγόνους του, από το 1990 έως το 1995.

    Η ισχυρή δυναστεία

    Ο Ναθάνιελ Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1936. Σπούδασε στο Eton College και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια έγινε συνέταιρος της N.M. Rothschild & Sons τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή του στην οικογενειακή τράπεζα, όπου διηύθυνε το τμήμα εταιρικών οικονομικών της.

    Η δυναστεία Ρότσιλντ, η οποία έχτισε μία τραπεζική αυτοκρατορία με παρακλάδια στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προέρχεται από τον Μάγιερ Άμσκελ Ρότσιλντ, έναν έμπορο σπάνιων νομισμάτων που γεννήθηκε το 1744 και συμβούλευε Γερμανούς αριστοκράτες στα οικονομικά τους. Έστειλε τους πέντε γιους του σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις για να κάνουν δουλειές με κυβερνήσεις που είχαν προβλήματα ρευστότητας με τον ίδιο να ιδρύει την ομώνυμη τράπεζα το 1810. Έγινε γνωστός για την χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Βρετανίας στους Ναπολεόντειους Πολέμους.

    Διαβάστε επίσης:

    Δυναστεία Rothchild: O πολυετής εμφύλιος για το όνομα, την εξουσία και τους πλούσιους πελάτες

    Ξαβιέ Νιελ: Αποκτά μερίδιο $1,3 δισ. στη σουηδική Tele2 – Συνεχίζει το επενδυτικό «σαφάρι»

    Kάθι Γουντ: Γιατί πουλά μετοχές της Nvidia και της TSMC



    ΣΧΟΛΙΑ