• ESG Today

    Rune Olav Pedersen (PGS): Η σύμβαση για σεισμικά CCS με την BP σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας νέας αγοράς

    Rune Olav Pedersen, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PGS


    Σύμβαση για 3D σεισμικές έρευνες εξασφάλισε η PGS από την BP, για το έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (“CCS”)  στο Endurance, στη Βρετανία, που βρίσκεται περίπου 145 χιλιόμετρα από το Teesside και περίπου 85 χιλιόμετρα από την ακτή Humber. Η έρευνα σεισμικών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022 και να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

    «Η PGS έχει μια ιστορία πρωτοπορίας στην αγορά θαλάσσιων 3D σεισμικών και η έρευνα στο Endurance είναι ένα από τα πρώτα συμβόλαια στον νέο κλάδο των CCS (δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα) στη Βόρεια Θάλασσα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ανακοινώσαμε  πώληση δεδομένων MultiClient για σκοπούς CCS και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ανάθεση μιας σύμβασης. Αυτό ενισχύει περαιτέρω την ηγετική μας θέση στην αγορά και είναι ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση της συμβολής μας στη μετάβαση στο καθαρό μηδέν.

    Πολυάριθμες ερευνητικές εκθέσεις εκτιμούν μια σημαντική ανάγκη για αποθήκευση CCS στο μέλλον. Ακόμη και στις πιο συντηρητικές προβλέψεις, η σεισμική έρευνα για σκοπούς CCS είναι πιθανό να αποτελέσει μια σημαντική νέα αγορά για τον κλάδο μας», λέει ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PGS, Rune Olav Pedersen.

    To Northern Endurance Partnership

    Η bp, η Eni, η Equinor, η National Grid, η Shell και η Total έχουν συγκροτήσει από κοινού την Northern Endurance Partnership (NEP), για την ανάπτυξη υπεράκτιων CCS υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Στο πλαίσιο της ανάπτυξης, την οποία θα λειτουργήσει η bp, η υποδομή θα εξυπηρετεί τα προτεινόμενα έργα Net Zero Teesside (NZT) και Zero Carbon Humber (ZCH) που στοχεύουν στη δημιουργία βιομηχανικών συγκροτημάτων μηδενικού άνθρακα στο Teesside και στο Humberside στις ακτές της βορειοανατολικής Αγγλίας.

    Και τα δύο έργα θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία έως το 2026, με στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές δυνητικά έως το 2030 μέσω ενός συνδυασμού δέσμευσης άνθρακα, υδρογόνου και αλλαγής καυσίμου.



    ΣΧΟΛΙΑ