• ESG Today

    Nordea Bank: Το 90% των εισροών στο β τρίμηνο ήταν για ESG επενδυτικά κεφάλαια

    • ESG Team

    Snorre Storset, Επικεφαλής του τομέα επενδύσεων χαρτοφυλακίου της Nordea


    Σχεδόν όλα τα νέα κεφάλαια που εισέρρευσαν στo τμήμα διαχείρισης χαρτοφυλακίου  της Nordea Bank στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 κατευθύνθηκαν σε ESG επενδύσεις.

    Ειδικότερα, οι επενδύσεις με κριτήρια ESG αντιπροσώπευαν το 90% των καθαρών εισροών του δεύτερου τριμήνου ή 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια),  κάτι που οδήγησε τα υπό διαχείριση κεφάλαια σε ένα υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με τη Nordea.

    Ο Snorre Storset,  Επικεφαλής του τμήματος Asset and Wealth Management της Nordea Bank, σημειώνει ότι η τράπεζα προσλαμβάνει στελέχη που καταλαβαίνουν καλά την επιστήμη πίσω από την κλιματική αλλαγή για να είναι  η τράπεζα ισχυρότερη του ανταγωνισμού. «Προσλαμβάνουμε περισσότερους εμπειρογνώμονες και ενισχύουμε περαιτέρω τις ομάδες μας σε αυτόν τον τομέα με εμπειρογνώμονες στα ESG στη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και ούτω καθεξής», είπε.

    Η ζήτηση για φιλικά προς το περιβάλλον και την κοινωνία funds  αναγκάζει τους διαχειριστές  σε όλο τον κόσμο να μετατοπίσουν τις δραστηριότητές τους για να μη χάσουν τρισεκατομμύρια στις επενδυτικές ροές.

    Τα ESG funds θα ξεπεράσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025

    Το Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι τα επενδεδυμένα κεφάλαια με κριτήρια ESG θα ξεπεράσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, και θα αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων υπό διαχείριση κεφαλαίων. Τον περασμένο μήνα, η Nordea αναγκάστηκε να φρενάρει τις εισροές σε ένα  ESG  fund ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή η αύξηση της ζήτησης αυξήθηκε ανεξέλεγκτα.

    Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι πολλά από τα επενδυτικά κεφάλαια που χαρακτηρίζονται βιώσιμα δεν ανταποκρίνονται πραγματικά στο όνομά τους. Στην Ευρώπη, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το όνομα ESG από κεφάλαια ύψους  περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια   μεταξύ 2018 και 2020, μετά την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών.

    Ο κ. Storset αναφέρει ότι η Nordea κάνει σημαντικές αναθεωρήσεις για να επικεντρωθεί στις βιώσιμες επενδύσεις και διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα  πραγματικά  είναι κατά του green washing, αλλά τονίζει ότι άλλοι στον κλάδο «έχουν πολύ περισσότερη δουλειά» πριν φτάσουν σε ένα «ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας».

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Ευρώπη στο μέγεθος της αγοράς ESG, αν και αυτό συνδέεται με την πιο ήπια ρύθμιση που δίνει στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων περισσότερη ελευθερία στην κατηγοριοποίηση. Ο κ. Storset ωστόσο εκτιμά ότι   η πρωτοπορία της Ευρώπης στο σχεδιασμό κανόνων για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα της δίνει το προβάσιμα.

    «Νομίζω ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Ευρώπη έχουν ένα πλεονέκτημα», είπε. «Ήταν ένα θέμα για πολύ περισσότερο χρόνο στην Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις Σκανδιναβικές χώρες».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ