• ESG Today

    Μιχάλης Τσαµάζ: Το 2021 ο ΟΤΕ έφτασε στο 88% του στόχου των μηδενικών εκπομπών που έχει τεθεί για το 2025


    “Η βιώσιµη επιχειρηµατικότητα και η κερδοφόρος ανάπτυξη είναι έννοιες συµπληρωµατικές”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Τσαµάζ, Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος Οµίλου ΟΤΕ, στον Απολογισμό Βιωσιμότητας του ΟΤΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Όπως σημειώνει προλογίζοντας τον Απολογισμό οι στόχοι του ΟΤΕ αφορούν τη διάχυση της καινοτομίας σε όλους αλλά και δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την ανάπτυξη ενός ισότιµου ψηφιακού κόσµου για όλους και στη διασφάλιση του ψηφιακού µέλλοντος της Ελλάδας.

    Τόνισε ότι το 2021 ο ΟΤΕ έφτασε   στο 88% του στόχου µηδενικών εκποµπών που έχει τεθεί για το 2025 και ότι ήδη το Πράσινο ∆ίκτυο της COSMOTE τροφοδοτείται µε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται από 100% ανανεώσιµες πηγές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου OTE, Μιχάλης Τσαµάζ, έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία εφαρµογής της Στρατηγικής ESG 2021-2024 της Deutsche Telekom Europe.

    Η DT Europe υλοποιεί πρόγραµµα 9 στρατηγικών προτεραιοτήτων µε όραµα να κερδίσει την αγορά, κατέχοντας τη θέση του πελατοκεντρικού και ψηφιακού ηγέτη στην Ευρώπη.

    Η Βιώσιµη Ανάπτυξη τέθηκε στο επίκεντρο αυτών των 9 στρατηγικών προτεραιοτήτων και επιλέχθηκε ως µία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της DT Europe µε την πεποίθηση ότι η εφαρµογή των αρχών της σε όλα τα επίπεδα (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική ∆ιακυβέρνηση) θα καταστήσει το εµπορικό σήµα της εταιρείας πιο ελκυστικό, όχι µόνο για επενδυτές και εργαζόµενους, αλλά κυρίως για τους πελάτες.

    Ο Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου OTE, Μιχάλης Τσαµάζ, ηγείται της πορείας της DT Europe µε στόχο τη «θετική συµβολή της στην κοινωνία», εστιάζοντας σε δύο βασικούς άξονες: την Ψηφιακή Ένταξη και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Το 2021, τέθηκε ένα κοινό πλαίσιο και καθορίστηκαν συγκεκριµένες δεσµεύσεις, συνοδευόµενες από βασικούς δείκτες επιδόσεων και ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, για το χρονικό διάστηµα 2021-2024, για τους δύο βασικούς άξονες της στρατηγικής ESG της DT Europe.

    Όπως αναφέρει το  2021 ήταν µία ακόµη ξεχωριστή χρονιά, “λόγω των προκλήσεων που αντιµετωπίσαµε, αλλά και των επιτευγµάτων που σηµειώσαµε. Χάρη στους ανθρώπους µας και την ξεκάθαρη στρατηγική του Οµίλου ΟΤΕ, µπορέσαµε, για ακόµη µια φορά, να µετατρέψουµε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Ευκαιρίε για να κάνουµε κάτι σπουδαίο και να εκπληρώσουµε το όραµα και τον σκοπό µας, δηµιουργώντας έναν κόσµο καλύτερο για όλους. Γιατί πιστεύουµε ακράδαντα ότι οι µάρκες που υπηρετούν έναν µεγαλύτερο σκοπό αναπτύσσονται, και οι εταιρείες µε σκοπό διαρκούν στο χρόνο”.

    “Ως εταιρεία τεχνολογίας, αναλαµβάνουµε την ευθύνη να βρούµε λύσεις στις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής µας, µέσω της καινοτοµίας και των βιώσιµων προϊόντων και υπηρεσιών µας. Για εµάς είναι σαφές ότι η βιώσιµη επιχειρηµατικότητα και η κερδοφόρος ανάπτυξη είναι έννοιες συµπληρωµατικές και όχι αντικρουόµενες”, τόνισε.
    Όπως σημείωσε ο κ. Τσαµάζ “για περισσότερο από µία δεκαετία, η βιώσιµη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής µας και διέπει την αλυσίδα αξίας µας. Τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) έχουν ενσωµατωθεί στις δραστηριότητές µας και βοηθούν να µετράµε τις επιδόσεις µας, αλλά και να αξιολογούµαστε από ∆είκτες Βιώσιµης Ανάπτυξης.
    Προχωράµε λοιπόν µπροστά, µε ένα βιώσιµο επιχειρηµατικό µοντέλο για έναν κόσµο βιώσιµο για όλους, εστιάζοντας: στην ανάπτυξη ενός ισότιµου ψηφιακού κόσµου για όλους και στη διασφάλιση του ψηφιακού µέλλοντος της Ελλάδας.

    Συνεχείς επενδύσεις

    Το 2021, ο Όµιλος, τονίζει ο κ. Τσαµάζ, “ο ΟΤΕ συνέχισε να σηµειώνει θετικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας αύξηση εσόδων, ενίσχυση του προσαρµοσµένου EBITDA κατά 6%, και χαµηλό καθαρό δανεισµό. Οι ισχυρές οικονοµικές µας επιδόσεις µας έδωσαν τη δυνατότητα να αυξήσουµε σηµαντικά το επενδυτικό µας πλάνο. ∆εσµευθήκαµε να επενδύσουµε περισσότερα από €3 δισ. έως το 2027, κυρίως για την επέκταση των δικτύων Fiber-to-the-Home (FTTH) και 5G στην Ελλάδα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε υψηλότερες ταχύτητες internet”.

    “Η συγκεκριµένη πρωτοβουλία αναβαθµίζει τη συνδεσιµότητα και εξασφαλίζει το ψηφιακό µέλλον της χώρας µας”.

    Αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος

    Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονοµικές κρίσεις κλιµακώνονται εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής, σημείωσε.

    «Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, όπως αυτές που είδαµε να ξεσπούν στη  χώρα το προηγούµενο καλοκαίρι, θα εµφανίζονται µε όλο και µεγαλύτερη συχνότητα. Ο κόσµος µας έχει ανάγκη από εφευρετικότητα, ριζοσπαστικές ιδέες και συνεργασία µεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και πολιτών, ώστε όλοι µαζί να βοηθήσουµε τον πλανήτη.

    Ο Όµιλος ΟΤΕ έχει αναλάβει το δικό του µερίδιο ευθύνης και έχει δεσµευτεί µαζί µε την Deutsche Telekom, να επιτύχει κλιµατική ουδετερότητα στις δραστηριότητές του µέχρι το 2025. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2021 καταφέραµε να φτάσουµε στο 85% του στόχου µηδενικών εκποµπών που έχει τεθεί για το 2025. Ήδη το Πράσινο ∆ίκτυο της COSMOTE τροφοδοτείται µε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται από 100% ανανεώσιµες πηγές.

    Επιπλέον, δεσµευόµαστε να εφαρµόζουµε τις αρχές της κυκλικής οικονοµίας στις δραστηριότητές µας και να κάνουµε ορθολογική και αποδοτική διαχείριση των πόρων µας.

    Ως κορυφαίος πάροχος τεχνολογίας, η COSMOTE είναι έτοιµη να στηρίξει τους πελάτες της, τους συνεργάτες της και τη χώρα στην πορεία τους προς ένα κλιµατικά ουδέτερο και περιβαλλοντικά βιώσιµο µέλλον. Στη δηµιουργία ενός κόσµου ευηµερίας, όπου όλοι συµµετέχουν ισότιµα. Το 2021, η συνολική κοινωνική συνεισφορά του Οµίλου ΟΤΕ ξεπέρασε τα €2,7εκατ. και τους 4,1εκατ. ωφελούµενους.

    Πέρα από την οικοδόµηση µιας ψηφιακής κοινωνίας χωρίς αποκλεισµούς, τόνισε ο κ. Τσαµάζ, καταβάλλουµε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουµε κι άλλες σηµαντικές ανάγκες της κοινωνίας, στοχεύοντας στην ευηµερία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
    Τα µικρά ή µεγαλύτερα βήµατα που κάνει καθένας από εµάς µπορούν συνδυαστικά να συνεισφέρουν
    καθοριστικά στη δηµιουργία ενός βιώσιµου κόσµου. Γιατί ο πλανήτης µας δεν αξίζει τίποτα λιγότερο. Αυτό χρειάζεται ο κόσµος, από όλους εµάς. Μαζί, µπορούµε να διασφαλίσουµε ένα πιο λαµπρό μέλλον. Θα συνεχίσουµε να αναλαµβάνουµε πρωτοβουλίες και δράσεις σήµερα, για να διασφαλίσουµε έναν κόσµο καλύτερο για όλους αύριο.



    ΣΧΟΛΙΑ