• Business

    Μιχάλης Τσαμάζ-τηλεδιάσκεψη: Θα πάρουμε σημαντικό μερίδιο των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού


    Την εκτίμηση ότι ο ΟΤΕ μπορεί να πάρει να πάρει σημαντικό μέρος στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ , μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Όπως είπε ο ΟΤΕ έχει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την αποδεδειγμένη ικανότητα υλοποίησης που απαιτείται,  ενώ επεσήμανε ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένονται στα μέσα του 2022. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει  τα έργα που θα μπορούσε να πάρει ο ΟΤΕ και  ότι συνολικά τα έργα του τομέα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε  5-6 δισ. ευρώ.

    Τα έργα αυτά, εξήγησε, μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα του ομίλου με δύο τρόπους σημείωσε. Πρώτον άμεσα με τα ψηφιακά έργα που θα βγουν σε διαγωνισμούς και δεύτερον, καθώς τα νέα project οδηγούν στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα αυξάνουν τη δραστηριότητα του οργανισμού με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, σημείωσε αν και  δεν είναι δυνατό να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση τω έργων αυτών, ο ΟΤΕ είναι πολύ καλά τοποθετημένος για να πάρει ένα πολύ καλό μερίδιο από τα παραπάνω νούμερα. Σημείωσε όμως ότι τα περιθώρια κέρδους στον τομέα ICT είναι χαμηλά.

    Η σταδιακή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα, ύψους €30,5 δισ., εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ο ΟΤΕ έχει την τεχνογνωσία για να ενισχύσει την ψηφιακοποίηση της χώρας και να προσφέρει το τεχνολογικό υπόβαθρο που θα επιταχύνει τη μελλοντική της ανάπτυξη.

    Σχετικά με την προοπτική για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε “παραμένουμε  θετικοί για την πορεία μας τα επόμενα χρόνια, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον κλάδο και ενισχύουμε τις δικές μας ικανότητες για να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και  τη θέση μας στην αγορά”.

    Όπως τόνισε, “ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσει ο ΟΤΕ  την επιτυχημένη πορεία του είναι μέσω της αριστείας, παρέχοντας στους πελάτες του υποστήριξη, καινοτόμα προϊόντα και την καλύτερη δυνατή εμπειρία”.

    Επενδύει στην ανάπυξή του

    Όπως έδειξαν εξάλλου τα αποτελέσματα του εννεαμήνου υπήρξε αύξηση των πελατών του ΟΤΕ, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή του ΟΤΕ να επενδύει στην ανάπτυξή του είναι σωστή. Η δυναμική ανάπτυξη των δικτύων FTTH και 5G του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Μετά την άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω COVID 19 και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα πετύχει ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας το 2021.

    Καθώς η ζήτηση για ευρύτερη πρόσβαση σε συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων αυξάνεται, ο ΟΤΕ σκοπεύει να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια τις επενδύσεις του σε δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΤΕ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

    Για το 2021, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν ελαφρώς τα €550 εκατ., ενώ η Διοίκηση συνεχίζει να αναμένει προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε έκτακτη αμοιβή προς τους μετόχους €174 εκατ., η οποία αποτελεί διανομή του καθαρού ποσού από την πώληση του ποσοστού που κατείχε ο ΟΤΕ στην Τelekom Romania (Σταθερή).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ