F

ESG Today

Μιχάλης Στασινόπουλος: Η πράσινη μετάβαση φέρνει τα μη σιδηρούχα μέταλλα στο προσκήνιο των εφοδιαστικών αγορών

Ελληνική Παραγωγή: Απειλή για την ανάπτυξη η αύξηση του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση

Μιχάλης Στασινόπουλος


“H πράσινη μετάβαση φέρνει τα μη σιδηρούχα μέταλλα στο προσκήνιο των μεγάλων εφοδιαστικών αγορών” είπε χθες ο Μιχάλης Στασινόπουλος μέλος του ΔΣ της Viohalco παρουσιάζοντας τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργεί στον όμιλο της ElvalHalcor, η ενεργειακή μετάβαση και  η ανάγκη για βιώσιμα προϊόντα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

“Είχαμε την τύχη να δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν τον τομέα, αλλά και την ωριμότητα και τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε τις εταιρείες αυτές ώστε να είναι πάντα μπροστά και στην παραγωγική δυναμικότητα και στην κοινωνική ευθύνη” τόνισε. “Κάναμε επενδύσεις για την επεξεργασία του νερού, ενώ γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην ανακύκλωση διεθνούς τεχνολογίας και κλίμακας ενώ η Χαλκόρ είναι ένας πρωταθλητής στη χρήση σκραπ  και πραγματοποιούμε μια σειρά επενδύσεων για περιβαλλοντικά θέματα” είπε.

“Τώρα η μετάβαση στην πράσινη και την κυκλική οικονομία δημιουργεί νέες ανάγκες και η ψύξη και η θέρμανση αλλά και η ηλεκτροκίνηση σήμερα είναι στο επίκεντρο. Οι ενεργειακές εφαρμογές οδηγούν την ανάπτυξη της Χαλκόρ, ενώ  η συσκευασία και η πράσινη δόμηση είναι ισχυρές τάσεις που ενισχύουν τη ζήτηση για τα προϊόντα της Elval” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Στασινόπουλος .

Elval: Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται επ’ άπειρον

Η παγκόσμια στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες στον κλάδο του αλουμινίου δημιουργώντας ισχυρά διεθνή Macro Trends  από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια.

Το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και  μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.

Η ElvalHalcor με τις στρατηγικές της επενδύσεις και τις  συνέργειες που επιτυγχάνουν οι δύο τομείς και οι θυγατρικές της, έχει τοποθετηθεί έγκαιρα για να καλύψει τη δυναμικά αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού.

Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση αλουμινίου έναντι άλλων υλικών.

Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025 *.

Η Elval έχει ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές όπως η συσκευασία, οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι βιομηχανικές εφαρμογές και η θέρμανση – ψύξη – κλιματισμός (HVAC&R). Επικεντρώνεται στρατηγικά στους κλάδους συσκευασίας και μεταφορών που αποτελούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Συσκευασία:

    • Η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030*.
    • Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.**

Αυτοκινητοβιομηχανία:

      • Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023*.

Προϊόντα Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία  αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R. Ταυτόχρονα η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού.

Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, επίσης συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, ότι προβλέπεται να επιφέρει αύξηση της ζήτησης κατά 30% για ταινίες χαλκού.

Εκτός  της απευθείας χρήσης του χαλκού αλλά και των κραμάτων αυτού στα οχήματα, θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση για την  χρήση του, στις υποδομές των πόλεων και οδικού δικτύου, οι οποίες χρειάζονται για επαναφόρτιση μπαταριών αλλά και για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών οδεύοντας  προς την τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης.

«Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού» ανέφερε ο Παναγιώτης Λώλος, Γενικός Διευθυντής της Halcor.

Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και 4 φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά ενώ εκτιμάται ότι  140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.

Ταυτόχρονα τομείς όπως οι  ΑΠΕ αλλά και η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, φέρνουν αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού.

Μέσω των θυγατρικών του κλάδου χαλκού, η ElvalHalcor τροφοδοτεί τη βιομηχανία αυτοκινήτων με προϊόντα έλασης ή λάμες για ηλεκτρικούς συνδέσμους, πόλους μπαταριών, ζυγούς διανομής ισχύος, ηλεκτρονόμους, διακόπτες, ασφάλειες, κουτιά διανομής ρεύματος αλλά και σύρματα περιελίξεων για ηλεκτρικά μέρη αυτοκινήτων (συστήματα ABS, Start-Stop, ηλεκτρικοί καθρέπτες και παράθυρα).

Η ElvalHalcor επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή της μετάβαση, ενώ οι νέες τάσεις που παρατηρούνται διεθνώς στην αγορά ευνοούν το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, αυξάνουν τη ζήτηση και αναμένεται να οδηγήσουν τις εταιρείες του ομίλου σε ισχυρή και σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Και αυτό γιατί το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.

Η ElvalHalcor με τις στρατηγικές της επενδύσεις και τις συνέργειες που επιτυγχάνουν οι δύο τομείς και οι θυγατρικές της, έχει τοποθετηθεί έγκαιρα για να καλύψει τη δυναμικά αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Halcor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη, εξάγει σε 80 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού τζίρου και είναι κορυφαία βιομηχανία στον κλάδο της με καθετοποιημένη παραγωγή και ανταγωνιστικότητα παγκοσμίου επιπέδου.

Διαβάστε επίσης

Μιχάλης Στασινόπουλος: Από τότε που αλλάξαμε έδρα στη Viohalco επενδύσαμε στην Ελλάδα 1,5 δισ. ευρώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ