• Business

    ElvalHalcor-τηλεδιάσκεψη: Τα υψηλά επίπεδα ζήτησης σε υψηλές τιμές αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Η πορεία της ζήτησης, το επενδυτικό πρόγραμμα και η πορεία της εταιρείας τα επόμενα εξάμηνα κυριάρχησαν στις ερωτήσεις των αναλυτών στην τηλεδιάσκεψη της ElvalHalcor που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο.
    “Η έμφαση των επενδύσεών μας δίνεται σε βιώσιμα προϊόντα, απολύτως ανακυκλώσιμα τα οποία παράγονται με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα. Ο στόχος των επενδύσεων είναι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, της αύξησης της αποδοτικότητας με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία”, είπε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Σπύρο Κοκκόλης.
    Όπως εξήγησε ότι οι μάκρο-τάσεις δείχνουν συνεχή αύξηση της ζήτησης και τα επόμενα εξάμηνα, και γι αυτό δίνεται η δυνατότητα για υψηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτές το αυξημένο ενεργεικό κόστος που έχει προκύψει λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.
    Για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση η εταιρεία επιταχύνει τα επενδυτικά της προγράμματα και πρισθέτει και νέα με στόχο τους 520.000 τόνους το 2023.
    Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους, η αύξηση της ζήτησης είναι έντονη στους κλάδους που είχαν μείνει πίσω στην πανδημία, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και στους κλάδους που επηρεάζονται από τις μεγάλες τάσεις όπως η συσκευασία.

    Το πρώτο εξάμηνο ενδεικτικό των επόμενων

    Ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο εξάμηνο ήταν η ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανακάμψει σημαντικά ενώ η τάση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επίσης ενισχύει τη ζήτηση τόσο του χαλκού όσο και του αλουμινίου.

    Υπενθυμίζεται, ότι κατά το πρώτο εξάμηνο ο  κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 34,6%, με την οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) να διαμορφώνεται στα 85,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 25,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου.

    Ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,34 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 34,6% από τα 998,8 εκ. ευρώ του H1’20., ενώ  οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 16,5%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων. Η σημαντική αύξηση του τζίρου προήλθε τόσο από τον ανοδικό όγκο πωλήσεων όσο και από την άνοδο των τιμών των μετάλλων.

    Η καλή κερδοφορία της εταιρείας το 2021 αναμένεται να φέρει αυξημένο μέρισμα το 2021 (πάνω απο 0,30 ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν θα είναι ανάλογα αυξημένο με τα κέρδη καθώς η εταιρεία συνεχίσει να επενδύει, ενώ έχει και υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης λόγω της αύξησης της τιμής των μετάλλων.

    Όσο για την αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου, που αποτελεί  τον αρνητικό παράγοντα της σημερινής συγκυρίας που επηρεάζει τα κόστη της εταιρείας, εκτιμάται ότι ακόμη και στα σημερινή υψηλά επίπεδα, δεν επηρεάζει την κερδοφορία της εταιρείας, καθώς η ζήτηση είναι τόσο αυξημένη που η εταιρεία έχει το περιθώριο να μετακυλήσει κάθε κόστος στην τελική τιμή των προϊόντων της.

     

    Διαβάστε επίσης

    ElvalHalcor: Θεαματική αύξηση τζίρου και κερδών – Mέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ