• ESG Today

    McKinsey: Απαιτούνται 27 τρισ. πράσινων επενδύσεων στις ΗΠΑ ως το 2050- Ποιες 11 τεχνολογίες προτείνει

    Kevin Buehler

    Kevin Buehler, Senior Partner McKinsey


    Την  ανάγκη να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το κάθε δολάριο από τα 27 τρισ που πρόκειται να επενδυθούν για το κλίμα ως το 2050, τονίζει η  McKinsey, και προτείνει 11 τεχνολογίες που μπορούν να επισπεύσουν τους στόχους μείωσης εκπομπών και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των κεφαλαίων.

    Το βαρύ πυροβολικό των ΗΠΑ για την κινητοποίηση επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, το Ιnflation Reduction Act (IRA), αποτελεί ένα μηχανισμό που θα φέρει αλλαγές μεγάλης κλίμακας όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και την οικονομία, όπως αναφέρει η έκθεση και γι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί με πολύ προσοχή.

    Στην ανάλυση που υπογράφουν οι Senior partners της  McKinsey, οι Kevin BuehlerJason Eis, Nick Kingsmill, and Cindy L,  αναφέρεται ότι  εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύσεων μπορούν να  κινητοποιηθούν από ιδιώτες επενδυτές με στόχο τη μείωση των εκπομπών στις ΗΠΑ, οι οποίες εκτιμούν ότι χρειάζονται 27 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για το κλίμα, για να πετύχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

    Τονίζουν, ότι μέσω των πράσινων χρηματοδοτήσεων και ο στόχος είναι η πράσινη μετάβαση να γίνει με δίκαιο τρόπο μοιράζοντας τα οφέλη σε όλους, χωρίς να αφήνει πίσω μειονεκτούσες κοινότητες ή δραστηριότητες, σημειώνεται.

    Η ανάλυση, αναφέρει ότι μέσω πράσινων χρηματοδοτήσεων θα γίνει η εκταμίευση των 20 δισ. δολ. από τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εγκριθεί στο Ταμείο Μείωσης Αερίων Θερμοκηπίου (GHGRF), το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία  του IRA.  Και σημειώνει ότι αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να βοηθήσει στην κινητοποίηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων επιπλέον επενδύσεων για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050.

    Επενδύσεις 1 τρισ σε μια δεκαετία: Αυτές είναι οι 11 τεχνολογίες που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα

    Η Mckinsey επισημαίνει ότι με βάση την ανάγκη και τον αντίκτυπο των επενδύσεων, οι επενδύσεις πρέπει να στοχεύσουν σε 11 βασικές τεχνολογίες, σε τρεις τομείς: απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των νοικοκυριών και των κοινοτήτων, απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των επιχειρήσεων και τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος.

    Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων τα 700 δισ. από το 1 τρισ., προτείνει να προοριστούν για το μετασχηματισμό του ηλεκτρικού συστήματος,  με τις τεχνολογίες μετατροπής άνθρακα (coal conversion),  αποθήκευση ενέργειας και off shore αιολικά. Και τα υπόλοιπα για την απανθρακοποίηση κοινοτήτων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων με αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά και φορτιστές.

    Η ενίσχυση αυτών των συγκεκριμένων επενδύσεων, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να φέρει διπλάσια αποτελέσματα από τους στόχους του GHGRF για μείωση των εκπομπών και να ωφελήσει και τις μειονεκτούσες κοινότητες, εκπληρώνοντας παράλληλα την αποστολή του να παρέχει «προσθετικότητα» μέσω επενδύσεων που δε θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρηματοδότησή του.

    Όπως ορίζεται σε αυτήν την έκθεση, αυτές οι 11 τεχνολογίες θα χρειαστούν σημαντικούς όγκους χρηματοδότησης για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους κατά την πορεία της χώρας στις μηδενικές εκπομπές. Σε μια δεκαετία, θα χρειάζονταν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε μειονεκτούσες κοινότητες και πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε συνολική επένδυση.

    Ειδικότερα, εκτιμά ότι χρειάζονται επενδύσεις, 215 δισεκατομμύρια δολάρια για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας σε νοικοκυριά και κοινότητες, 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν ηλιακή ενέργεια, να απελευθερώσουν τη θέρμανση και να αναπτύξουν υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και 700 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, την ανάπτυξη αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας μακράς διάρκειας και την υποστήριξη της μετατροπής σταθμών άνθρακα σε νέες χρήσεις.

    Η επένδυση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε αυτές τις  11 βασικές τεχνολογίες για δέκα χρόνια έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο εντός όσο και εκτός των μειονεκτουσών κοινοτήτων.

    Η  ανάλυση της Mckinsey εκτιμά ότι η πράσινη χρηματοδότηση  θα μπορούσε να κινητοποιήσει περισσότερο από 12 φορές τις δημόσιες επενδύσεις του Ταμείου GHGRF σε διάστημα δέκα ετών μέσω κατάλληλης, ισορροπημένης μόχλευσης και ιδιωτικής συνεπένδυσης.

    Αυτό σημαίνει ότι τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο GHGRF, που θα μοχλευθούν σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη δημόσια χρηματοδότηση και ιδιωτική συνεπένδυση, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σημαντικές αλλαγές σε όλο το σύστημα.

    Αυτά τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στη διοχέτευση επενδύσεων σε κοινότητες που αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, να έχουν μετασχηματιστικό αντίκτυπο σε μειονεκτούσες κοινότητες και να συμβάλουν έως και το ένα έκτο των μειώσεων εκπομπών που απαιτούνται τα επόμενα δέκα χρόνια, για να επιτευχθεί ο στόχος των ΗΠΑ για καθαρό μηδέν ως το 2050.

    Οι επιπτώσεις των επενδύσεων 1 τρισ στην οικονομία

    Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, σε μια περίοδο δέκα ετών, οι επενδύσεις στις 11 προσδιορισμένες τεχνολογίες θα μπορούσε να δημιουργήσει 380.000 άμεσες θέσεις εργασίας, να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση κόστους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (κατά την αναμενόμενη διάρκεια ζωής των νέων επενδύσεων) αλλά και να αποφευχθούν χιλιάδες πρόωροι θάνατοι, μέσω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μειονεκτούσες κοινότητες.

    Αυτά τα οφέλη συνοδεύουν ευρύτερα οφέλη στις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους – συμπεριλαμβανομένων 850 μετρικών μεγατόνων μειώσεων εκπομπών GHG (CO2), ενός εκατομμυρίου άμεσων θέσεων εργασίας και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξοικονόμηση κόστους – βοηθώντας τη χώρα να σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τις φιλοδοξίες της για το κλίμα.

    Η συνειδητοποίηση της μεγάλης σημασίας των επενδύσεων βάσει της  κλίμακας των επιπτώσεων, θα απαιτήσει επίσης προσεκτική διακυβέρνηση και διαχείριση για να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση κεφαλαίων, να μειωθούν οι τριβές ή οι σπατάλες και να αποφευχθεί ο παραγκωνισμός των ιδιωτικών επενδύσεων, εμπόδια που θα μπορούσαν να εκτρέψουν τη χρηματοδότηση από τους επιδιωκόμενους στόχους και να μειώσουν τις δυνατότητες αντίκτυπου της υποστήριξης του Ταμείου GHGRF.



    ΣΧΟΛΙΑ