• Business

    Γ. Τσοπέλας (McKinsey): Έρχεται επενδυτικό «boom» με σταθερότητα στη χώρα

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Γιώργος Τσοπέλας, McKinsey


    Αισιόδοξος για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο επικεφαλής της McKinsey, Γιώργος Τσοπέλας, από το βήμα του 9ου ετήσιου συνεδρίου της Capital Link για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ο κ. Τσοπέλας ανέφερε μάλιστα πως πάνω από 30 funds έχουν απευθυνθεί στην McKinsey, τον τελευταίο χρόνο, αναζητώντας συμβουλές για να επενδύσουν τα χρήματά τους στην ελληνική αγορά. «Υπάρχουν πολλά χρήματα στα σύνορα που περιμένουν δυο πράγματα για να τοποθετηθούν στην Ελλάδα: πρώτον σταθερότητα και δεύτερον η απόδοση της επένδυσης (returns)», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τσοπέλας υπογράμμισε πως τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας έχουν βελτιωθεί αισθητά, κάτι που δείχνει πως η Ελλάδα έχει περάσει τον κάβο της κρίσης, ωστόσο επεσήμανε πως η χώρα πρέπει να βρει τρόπο να αυξήσει κατακόρυφα τη συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ. Μόνο έτσι, είπε, θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να πετύχει υψηλή ανάπτυξη πάνω από 3,5% με 4% και να επιστρέψει νωρίτερα στα προ κρίσης επίπεδα.

    «Είναι απαράδεκτο», σημείωσε, να συμβιβαστούμε με τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% με 2% τα επόμενα χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστούν 14 με 18 χρόνια για να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα

    Για αυτό, στάθηκε στην ανάγκη να αλλάξει άμεσα το οικονομικό μοντέλο, ώστε το ελληνικό ΑΕΠ να αποτελείται κατά τουλάχιστον 30% από επενδύσεις.

    «Το σημερινό μοντέλο», υπογράμμισε «δεν μπορεί να μας πάει μπροστά».

    Αντίθετα, χρειάζεται να προσελκύσει η Ελλάδα πάνω από 40 δισ. ευρώ επενδύσεις σε ετήσια βάση, ένας στόχος που όπως είπε  ο επικεφαλής της McKinsey είναι εφικτός καθώς έχει επιτευχθεί στο παρελθόν ενώ υπογράμμισε τη σημασία αύξησης της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.



    ΣΧΟΛΙΑ