• ESG Today

    McKinsey Sustainability: Ενώνει Alphabet, Shopify, Meta και Stripe στην προώθηση τεχνολογιών αφαίρεσης άνθρακα

    Dickon Pinner, Global Leader of McKinsey Sustainability


    H McKinsey Sustainability ενώνει τις δυνάμεις των εταιρειών Alphabet, Shopify, Meta και Stripe σε μια οκταετή σύμβαση 925 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών μόνιμης αφαίρεσης άνθρακα. Η κοινή προσπάθεια, που ονομάζεται Frontier,  στοχεύει στην επέκταση της παγκόσμιας προσφοράς αφαίρεσης άνθρακα, αντί να αυξήσει τον ανταγωνισμό για την προσφορά που υπάρχει σήμερα.

    Σχετικά με το Frontier

    «Η επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας και για την υλοποίηση ενός μέλλοντος που προσφέρει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Οι αφαιρέσεις άνθρακα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο», λέει ο Senior Partner, της McKinsey Sustainability Dickon Pinner. «Το Frontier θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην παροχή δυνατοτήτων αφαίρεσης άνθρακα υψηλής ποιότητας», σημειώνει.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο περιορισμός της θέρμανσης στους 1,5°C θα μείωνε τις πιθανότητες έναρξης των πιο επικίνδυνων και μη αναστρέψιμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατες αναφορές από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος τρόπος για να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός 1,5°C χωρίς να μειωθούν γιγατόνοι CO2 που υπάρχουν ήδη στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς. Πράγματι, για να φτάσουμε σε ένα μονοπάτι στους 1,5°C, τα μοντέλα IPCC απαιτούν η αφαίρεση άνθρακα να αυξηθεί από 0,1 γιγατόνους CO2 σήμερα σε κατά μέσο όρο περίπου 6 γιγατόνους έως το 2050. Η αφαίρεση άνθρακα λειτουργεί παράλληλα με λύσεις μείωσης των εκπομπών και δεν αποτελούν υποκατάστατο.

    Αλλά πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός γιατί με τον τρέχοντα ρυθμό, ο αγωγός των έργων αφαίρεσης άνθρακα θα υπολείπεται του όγκου των αφαιρέσεων άνθρακα που η IPPC λέει ότι απαιτείται το 2025 κατά 80%.

     Δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2050 

    Αν και αυτή η προοπτική φαίνεται δυσοίωνη, η πρόσφατη ανάλυση της McKinsey Sustainability for the Coalition for Negative Emissions διαπιστώνει ότι είναι δυνατό να κλιμακωθούν βιώσιμα οι αφαιρέσεις άνθρακα για να καλυφθούν οι κλιματικές ανάγκες με μια σειρά λύσεων. Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες για νέες επενδύσεις, για την ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων και για την κλιμάκωση των αλυσίδων εφοδιασμού. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν οι αφαιρέσεις άνθρακα σε κλίμακα γιγατόνων, το μέσο κόστος θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά, εξοικονομώντας από 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη σε σύγκριση με το σημερινό κόστος. Επιπλέον, η ανάλυση δείχνει ότι η κλιμάκωση αυτών των προσπαθειών θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2050.

    Με αυτή την επείγουσα ανάγκη, η McKinsey Sustainability επέλεξε να συμμετάσχει στην προσπάθεια Frontier για την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογίας αφαίρεσης άνθρακα. Αυτή η κίνηση ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα και την άποψή της ότι η ένωση δυνάμεων με κορυφαίους οργανισμούς και η δημιουργία επεκτάσιμων λύσεων είναι απαραίτητα βήματα για την επίτευξη αυτού του ουσιαστικού στόχου. Ως μέρος της εταιρικής σχέσης, η McKinsey θα παρέχει επίσης συμβουλευτική υποστήριξη χωρίς χρέωση σε νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την αφαίρεση άνθρακα.



    ΣΧΟΛΙΑ