• ESG Today

    Κιάρα Κόντη (EY Ελλάδος): Τι αλλάζει φέτος στους Απολογισμούς Βιωσιμότητας

    Κιάρα Κόντη, Associate Partner, Υπηρεσίες Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος


    Κάτι αλλάζει φέτος στους Απολογισμούς Βιωσιμότητας, ώστε να αυξηθεί η ουσιαστικότητά τους, δηλαδή να αφορούν τις περιβαλλοντικές επιδράσεις τους σε σχέση με το επειχειρηματικό μοντέλο και τα προϊόντα τους, δηλώνει στο ESG Today του mononews.gr η Κιάρα Κόντη, Associate Partner, Υπηρεσίες Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος.

    Η ΕY Ελλάδος, στο Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, την τελευταία σχεδόν δεκαπενταετία, υποστηρίζει περισσότερες από 70 εταιρείες, σε παραπάνω από 25 διαφορετικούς κλάδους, σε έργα που αφορούν στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για υποστήριξη στην ανάπτυξη εκθέσεων και στρατηγικής ESG.

    Όμως πλέον η ενεργειακή μετάβαση και η συμμόρφωση όλων με τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος τίθενται επιτακτικά. Όπως τονίζει η κυρία Κόντη, “σημαντικό πλαίσιο για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, παραμένει το νέο εθνικό σχέδιο δράσης. Πέραν της βελτίωσης του κανονιστικού πλαισίου, παραμένει σημαντική η παροχή κινήτρων και η διαμόρφωση αντικρουόμενων σκελών υφιστάμενων νομοθεσιών”.

    Τι αλλάζει φέτος στους Απολογισμούς Βιωσιμότητας; Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να είναι ευθυγραμμισμένες με τα κριτήρια ESG;

    Οι βασικές αλλαγές στους Απολογισμούς Βιωσιμότητας αφορούν την περαιτέρω εστίαση του περιεχομένου τους στις σημαντικότερες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις των επιχειρήσεων, όπως αυτές προκύπτουν από το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τα προϊόντα / υπηρεσίες που προσφέρουν, σε αντίθεση με την εστίαση σε μεμονωμένα οφέλη που προκύπτουν από φιλανθρωπικές ή χορηγικές δράσεις. Η έμφαση αυτή επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στη βελτίωση της ουσιαστικότητας των ESG δεικτών επίδοσης.

    Η τάση αυτή βασίζεται στην ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στην εταιρική στρατηγική, υπό την λογική της «διπλής ουσιαστικότητας», πόσο, δηλαδή, μία εταιρεία διαχειρίζεται, τόσο τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την ίδια από τις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης (π.χ. κλιματική αλλαγή), αλλά και πώς η ίδια συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία για τα ενδιαφερόμενά της μέρη και την ευρύτερη οικονομία, κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον.

    1. Όσον αφορά την εξειδίκευση από την Κομισιόν, τί περιμένουμε φέτος; Ποια πρότυπα υπάρχουν ήδη για το τί πρέπει να δημοσιεύεται στους Απολογισμούς Βιωσιμότητας;

    Οι κανονιστικές εξελίξεις για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, συνάδουν με τις ανάγκες ενημέρωσης των ενδιαφερομένων μερών των επιχειρήσεων, κυρίως των επενδυτών και λοιπών παρόχων κεφαλαίου, αναλυτών, μετόχων, πελατών / καταναλωτών, συνεργατών / προμηθευτών, εργαζόμενων, αλλά και εκπροσώπων των τοπικών και ευρύτερων κοινωνιών, όπως ΜΚΟ, ΜΜΕ, ενώσεις πολιτών, κ.ά.

    Η τάση για βελτίωση των Απολογισμών Βιωσιμότητας ενισχύεται, επίσης, από την ωρίμανση και την επερχόμενη ενοποίηση των προτύπων αναφορών για μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, καθώς και τις εφαρμογές τεχνολογίας και ψηφιοποίησης των ESG δεδομένων.

    Συγκεκριμένα, τα πιο διαδεδομένα πρότυπα σύνταξης αναφορών ESG παγκοσμίως περιλαμβάνουν το GRI, SASB, TCFD, CDP, κ.ά., με την τάση που επικρατεί να είναι η ενοποίηση αυτών των προτύπων, γεγονός που υποστηρίζεται, τόσο από το World Economic Forum, όσο και από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικότερα στο πλαίσιο της πρότασης Οδηγίας με τίτλο “Corporate Sustainability Reporting Directive” (CSRD) του Απριλίου 2021.

    Ειδικότερα στην Ελλάδα, για τις εισηγμένες εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αξίζει να σημειωθεί η δημιουργία του νέου δείκτη (Δείκτης ATHEX ESG), ο οποίος θα παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α., που υιοθετούν και δημοσιοποιούν τις επιδόσεις τους σε θέματα ESG.

    1. Τι ζητούν κυρίως οι επιχειρήσεις από την ΕΥ; Πώς τους βοηθάτε; Περισσότερες επιχειρήσεις προσέρχονται φέτος;

    Οι ανάγκες των επιχειρήσεων για παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης εξελίσσονται συνεχώς, γεγονός που επιβεβαιώνει την ωρίμανση της αγοράς. Στην EY Ελλάδος, στο Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, την τελευταία σχεδόν δεκαπενταετία, υποστηρίζουμε με συνέπεια περισσότερες από 70 εταιρείες, σε παραπάνω από 25 διαφορετικούς κλάδους, σε έργα που αφορούν στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για υποστήριξη στην ανάπτυξη εκθέσεων και στρατηγικής ESG, καθώς και μία σειρά πιο εξειδικευμένων λύσεων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, τις υπεύθυνες χρηματοδοτήσεις, την ενσωμάτωση λύσεων τεχνολογίας, κ.ά.

    Γεγονός παραμένει ότι, την τελευταία πενταετία, η τάση είναι σαφώς ανοδική, με αρκετά περισσότερες εταιρείες να ενδιαφέρονται για την κατανόηση των κινδύνων και ευκαιριών που τους επηρεάζουν και σχετίζονται με τις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό την προσαρμογή του επιχειρηματικού τους μοντέλου και, σε αρκετές περιπτώσεις, τη διαφοροποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, με γνώμονα τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.

    1. Πόσες ελληνικές εταιρείες έχουν ευθυγραμμιστεί με τα ESG σήμερα; Πόσες από τις εισηγμένες; Πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι υπόλοιπες;

    Γεγονός παραμένει ότι η πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα που ευθυγραμμίζονται με τα κριτήρια ESG, είναι εισηγμένες και μεγάλες επιχειρήσεις. Ο ρόλος, όμως, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει εξαιρετικά σημαντικός, ειδικότερα όσων αποτελούν κρίκο στις εφοδιαστικές αλυσίδες των μεγαλύτερων εταιρειών ή που συνεργάζονται με επιχειρήσεις από το εξωτερικό.

    Στο πλαίσιο της υπεύθυνης διαχείρισης που επιβάλει η ανάγκη ενσωμάτωσης της βιώσιμης ανάπτυξης στη στρατηγική των εταιρειών, η ευθύνη αναγνώρισης περιβαλλοντικών ή οικονομικοκοινωνικών επιδράσεων σε όλη την αλυσίδα αξίας, δημιουργεί την τάση για πιο στενή συνεργασία με προμηθευτές και συνεργάτες, και ανάπτυξης ESG δεικτών που αφορούν και τη δική τους επίδοση.

    1. Τι θα μπορούσε να κάνει η Πολιτεία για να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να μη χάσουν το τρένο των ESG αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να αποκλειστούν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μερικά χρόνια;

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πολύ πρόσφατα τον νόμο για το κλίμα, ο οποίος επιταχύνει τον στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, από 40%, σε τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Το ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έχει θέσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 56% έως το 2030, σε σχέση με το 2005, και αναμένουμε με ανυπομονησία τον εθνικό κλιματικό νόμο, ο οποίος διαφαίνεται ότι θα αφορά μία σειρά σημαντικών αξόνων πολιτικής σχετικά με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία (όπως η απολιγνιτοποίηση, η αύξηση των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανάδειξη των «πράσινων» νησιών και η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών διασυνδέσεων των νησιών, η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, η αύξηση της ηλεκτροκίνησης, κ.ά.).

    Παράλληλα, σημαντικό πλαίσιο για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, παραμένει το νέο εθνικό σχέδιο δράσης. Πέραν της βελτίωσης του κανονιστικού πλαισίου, παραμένει σημαντική η παροχή κινήτρων και η διαμόρφωση αντικρουόμενων σκελών υφιστάμενων νομοθεσιών.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ