• ESG Today

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Βιαστήκαμε με την πράσινη μετάβαση και ξεχάσαμε την ασφάλεια εφοδιασμού

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    “Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όλους μας απασχολεί αλλά η ασφάλεια εφοδιασμού είναι επίσης επιτακτική και αυτό αποδείχθηκε με τον πιο έντονο τρόπο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία”, σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο Διεθνές συνέδριο με τίτλο The Future of Sustainable Finance διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Τετάρτη 29 Ιουνίου στο Μέγαρο Καρατζά, στην Αθήνα.

    Όπως είπε η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται προγραμματισμό και κοστολόγηση και δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.” Βιαστήκαμε να πάμε στην πράσινη μετάβαση και στην απολιγνιτοποίηση”, σημείωσε, και τώρα η Ευρώπη θέλει ταυτόχρονα να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου.

    “Κανείς δε  μας είπε ποιο είναι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και δε μίλησαν ποτέ για την ασφάλεια εφοδιασμού (security of supply) καθώς το θεωρούσαν δεδομένο. Εξαιτίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων είδαμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό τώρα τρέχουμε να βρούμε λύσεις για τη δημιουργία υποδομών και για την αποθήκευση ενέργειας. Επαναλαμβάνω, βιαστήκαμε”, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. “Τον πυλώνα “Ε” του ESG, δηλαδή το περιβάλλον και σε συνάρτηση με την ενέργεια, πρέπει να το δούμε από την αρχή”.

    Επίσης, σχολιάζοντας τα ESG, τόνισε ότι αντιμετωπίζονται όλες οι επιχειρήσεις το ίδιο και σημείωσε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνονται σταδιακά και να περνούν στο DNA των εταιρειών.

    “Ξεκάθαρα όταν μιλάμε για ESG μιλάμε για τρία πράγματα που συνδέονται αλλά εν μέρει”, εξήγησε μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο του συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς “Το μέλλον της Βιώσιμης Χρηματοδότησης”.

    Όπως είπε, το θέμα του περιβάλλοντος, του Ε (environment), το διαχωρίζει από το S και to G (κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης), γιατί τα δυο τελευταία όλες οι επιχειρήσεις το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια και είναι πολύ καλά διοργανωμένες. “Στο θέμα του “Ε” βιαστήκαμε πάρα πολύ και οι τράπεζες πρωτοστάτησαν σε αυτή τη βιασύνη”, τόνισε.

    Το “E”, όπως πρόσθεσε, είναι το πιο δύσκολο από τα τρία κριτήρια και υπόκειται σε διακυμάνσεις που εξαρτώνται από τις εταιρείες και τις κοινωνίες. Σε αυτό, οι Βρυξέλλες βιάστηκαν πάρα πολύ. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, για παράδειγμα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση όπως αντιμετωπίζει για παράδειγμα μία γερμανική. “Το πρόβλημα για μια ελληνική επιχείρηση είναι να πληρώσει τους μισθούς στις 31 του μήνα και όχι να αριστεύσει στο ESG. Αυτό είναι το πρόβλημα”, τόνισε ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. “Στις Βρυξέλλες συζητάνε πώς θα πρασινίσει η οικονομία και στο τέλος δε θα έχει μείνει καμία επιχείρηση όρθια για να γίνει πράσινη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ