• ESG News

    Γιώργος Μίχος (ΣΙΔΕΝΟΡ): Με νέες τεχνολογίες, πράσινη ενέργεια και υδρογόνο στο δρόμο για μηδενικές εκπομπές

    Γιώργος Μίχος, CEO Σιδενόρ

    Γιώργος Μίχος, CEO Σιδενόρ


    Το 1/3 των επενδύσεων της Σιδενόρ είναι πράσινες, είπε χθες μιλώντας στο Delphi Forum o Γιώργος Μίχος, CEO της ΣΙΔΕΝΟΡ.

    Όπως εξήγησε, είναι προτεραιότητα στη στρατηγική της εταιρείας η μείωση των εκπομπών και τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών, χρειάζονται δύο προσεγγίσεις. Από τη μια μείωση των εκπομπών που παράγονται από την ανθρώπινη και βιομηχανική δραστηριότητα, και από την άλλη ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα.

    Επίσης, τόνισε ότι η εταιρεία θέλει να εκμεταλλευτεί νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και να πραγματοποιήσει πράσινα διμερή συμβόλαια για τη μείωση των εκπομπών. Για το υδρογόνο σημείωσε ότι είναι μια τεχνολογία που θα αργήσει να έρθει αλλά η εταιρεία πρέπει να είναι προετοιμασμένη.

    Στρατηγική της εταιρείας, είπε, είναι να προσπαθήσει να μειώσει τις εκπομπές με παρεμβάσεις σε δύο τομείς: στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στην ενέργεια που χρησιμοποιεί.

    Για την παραγωγή χάλυβα η Σιδενόρ χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς κλιβάνους και παλαιοσίδηρο και όχι μετάλλευμα και γαιάνθρακα όπως άλλες βιομηχανίες χάλυβα στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα. Μια από τις παρεμβάσεις που έκανε για να μειώσει το αποτύπωμά της ήταν η αντικατάσταση θερμικών φούρνων με ηλεκτρικούς κλιβάνους. Το αποτέλεσμα ειναι η Σιδενόρ να εκλείει το 1/3 των εκπομπών των μονάδων με υψικάμινο.

    Ταυτόχρονα, η ΣΙΔΕΝΟΡ, χρησιμοποιώντας παλαιοσίδηρο για να παράγει χάλυβα, είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης στην Ανατολική Ευρώπη.

    Τόσο ο χάλυβας όπως και το τσιμέντο εξήγησε, ο κ. Μίχος, που είναι τόσο δύσκολο να μειώσουν τις εκπομπές τους, ταυτόχρονα αποτελούν υλικά πολύ σημαντικά για την ενεργειακή μετάβαση. “Μια ανεμογεννήτρια χρειάζεται χάλυβα κατά 70% για να κατασκευαστεί και πολύ τσιμέντο και σκυρόδεμα για να στηθεί”, σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ