• ESG News

    Από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ο Δείκτης ESG του ΧΑ-Αυτές είναι οι 35 εταιρείες που συμμετέχουν

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών


    Από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκινά να ισχύει ο νέος Δείκτης ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου  κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

    Στον νέο Δείκτη θα συμμετέχουν οι εισηγμένες εταιρείες που ήδη δημοσιοποιούν μη χρηματοοικονομικά δεδομένα. Τον Οκτώβριο, με βάση τους νέους Απολογισμούς Βιωσιμότητας που θα έχουν δημοσιευτεί, θα  ενημερωθεί και θα εμπλουτιστεί ο Δείκτης και με άλλες εταιρείες.

    Ο νέος Δείκτη ESG, διαμορφώθηκε από το Εργαστήριο Επενδυτικών εφαρμογών του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από έρευνα σε 170 εισηγμένες με απαντήσεις από 104 εταιρείες. Οι 76 ερωτήσεις του ερωτηματολογίου αφορούσαν το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση, ενώ λήφθηκαν υπόψιν τα δημοσιευμένα στοιχεία κάθε εταιρείας. Σύμφωνα με την έρευνα στις 30 εταιρείες με την καλύτερη κατάταξη, οι 23 είναι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Ο νέος Δείκτης, Σταθμισμένης Κεφαλαιοποίησης, αρχικά θα περιλαμβάνει 35 εταιρείες και η τιμή εκκίνησης θα είναι 1,000 μονάδες. Η αναθεώρηση του θα γίνεται κάθε Νοέμβριο  και η στάθμιση του θα πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο (Ιούνιος και Δεκέμβριο).
    Για να μπουν οι εταιρείες στον Δείκτη ESG θα πρέπει να είναι εισηγημένες στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και να έχουν Ελάχιστη Ευρεία Διασπορά (Free Float) μεγαλύτερη από 15%. Επίσης η βαθμολογία τους στο ESG θα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 0.30.Η τελική στάθμιση της σύνθεσης του δείκτη θα προκύψει με βάση τις τιμές των μετοχών της 23/7/2021, ενώ η αρχική σύνθεση του δείκτη θα γίνει με βάση τις τιμές των μετοχών της 16/7/2021.

    Οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια καταληλότητας θα ταξινομούνται κατά φθίνουσα σειρά με βάση την τελική ESG βαθμολογία τους, οι 60  πρώτες εταιρείες της κατάταξης θα συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη, αν και στην αρχική του σύνθεση συμμετέχουν 35 εταιρείες.

    Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πριν από λίγο ο Δείκτης αρχικά θα περιλαμβάνει 35 εισηγμένες, οι οποίες είναι οι εξής:

     

    Τα Χρηματιστήρια διεθνώς  από την Αμερική μέχρι την Ασία πρωταγωνιστούν με μια σειρά πρωτοβουλιών  για τα θέματα ESG και ο ρόλος τους είναι σημαντικός στην προσπάθεια των εταιρειών να εναρμονιστούν. Όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, “θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια τη δραστηριότητα των εισηγμένων εταιρειών στα ESG και σήμερα υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός εταιρειών που μπορούν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο δείκτη”.

    Θύμισε επίσης  ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2019 δημοσίευσε τον Οδηγό για τη Δημοσιοποίηση Μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που παρείχε οργανωμένη πληροφόρηση  στις εισηγμένες για τον τρόπο που πρέπει κάτι που απαιτεί από τις εισηγμένες και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

     

    Διαβάστε επίσης

    Αύριο ανακοινώνει το ΧΑ τον Δείκτη ESG – Ποιοι είναι οι στόχοι

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ