• ESG Today

    Με άνοδο 1,29% η πρεμιέρα του Δείκτη ESG του Χ.Α

    • ESG Team
    ΕΧΑΕ

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ


    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα, κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, ο νέος Δείκτης ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνοντας μάλιστα την καλύτερη επίδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους δείκτες του Χ.Α.
    Ειδικότερα, ο Δείκτης ESG σημείωσε άνοδο 1,29%, όταν ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 1,03% και ο Δείκτης Large Cap άνοδο 1.23%.
    Στον νέο Δείκτη μετέχουν εταιρείες με υψηλή βαθμολογία στα κριτήρια βιωσιμότητας και ελεύθερη διασπορά τουλάχιστον 15%. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ.

    Η τιμή εκκίνησης του νέου Δείκτη ήταν οι 1.000 μονάδες ενώ περιλαμβάνει 35 εισηγμένες εταιρείες.

    Η ταυτότητα του Δείκτη ESG

    Πρόκειται για το δείκτη που διαμορφώνεται με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) κριτήρια.

    Η διοίκηση του Χ.Α., ακολουθώντας το παράδειγμα προηγμένων διεθνών αγορών προχώρησε στην κατάρτιση του  με στόχο να προβάλει τις ελληνικές εισηγμένες που έχουν καλές επιδόσεις βιωσιμότητας και να ενθαρρύνει και τις υπόλοιπες να δώσουν έμφαση στα κριτήρια ESG.

    Ειδικότερα, στον νέο δείκτη έχουν περιληφθεί οι μετοχές των εταιρειών:

    Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

    Οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον Δείκτη ESG είναι οι Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ.

    Με την πρόοδο της συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών με τα κριτήρια βιωσιμότητας, στόχος είναι να περιληφθούν στο μέλλον και οι 60 μετοχές του Γενικού Δείκτη στον Δείκτη ESG, όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης.

    Αναθεωρήσεις στο δείκτη, που θα έχει σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης τις 1.000 μονάδες, θα γίνονται κάθε Νοέμβριο, ενώ τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στον δείκτη θα είναι το free float να είναι τουλάχιστον 15% και η βαθμολογία με βάση τα κριτήρια ESG να είναι τουλάχιστον 0,30.

    Η πρώτη επιλογή των εταιρειών που απαρτίζουν τον παρθενικό Δείκτη ESG έγινε με τη βοήθεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

    Το ΕΚΠΑ έκανε ειδική μελέτη, μέσα από την οποία προέκυψαν και οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια για το συγκεκριμένο δείκτη. Η μελέτη έγινε με τη συνδρομή του Χ.Α. και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέσω σύνταξης ερωτηματολογίου (ESG Diligence Questionaire) με χρήση δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, όπου αποτύπωσε την ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ