• Business

    Αύριο ανακοινώνει το ΧΑ τον Δείκτη ESG – Ποιοι είναι οι στόχοι

    ΕΧΑΕ

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ


    Αύριο το μεσημέρι, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοινώνει τη δημιουργία και τη σύνθεση του νέου δείκτη ESG (Environmental, Social, Governance) καθώς και την ημερομηνία έναρξής του.

    Ο νέος ESG δείκτης, που θα συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, θα λειτουργήσει ως «ενθαρρυντικός», και όχι «τιμωρός», για τις εταιρείες, υπό την έννοια ότι το ΧΑ στοχεύει στο να λάβουν ερεθίσματα, κίνητρα για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους και οι άλλες.

    Τη δημιουργία του δείκτη είχε εξαγγείλει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, στα τέλη Μαρτίου.

    Όσον αφορά στον αριθμό εταιρειών που θα περιλαμβάνονται σε αυτόν, δεν υπάρχουν ακόμα σχετικές πληροφορίες, ωστόσο φαίνεται ότι ο στόχος του διευθύνοντος συμβούλου του ΧΑ  είναι «να φτάσουμε κάποια στιγμή τον αριθμό που σήμερα έχει ο γενικός δείκτης» (60).

    Ο στόχος του νέου Δείκτη είναι να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίσουν εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς και να κάνει πιο ελκυστικές στους επενδυτές τις ελληνικές εισηγμένες που έχουν καλές επιδόσεις ESG. Ταυτόχρονα όμως η συμμετοχή στο Δείκτη θα αποτελέσει και ένα ισχυρό κίνητρο για το σύνολο των εισηγμένων να επιταχύνουν την προσπάθεια ευθυγράμμισης με τα πρότυπα ESG.

    Για να συμμετέχουν στο Δείκτη οι εταιρείες θα πρέπει να δείχνουν ευαισθησία στην παροχή πληροφοριών προς την επενδυτική κοινότητα για τη δράση τους στον τομέα ESG και η πληροφορία αυτή να είναι δημοσίως προσβάσιμη στον Απολογισμό Βιωσιμότητα και  στα εταιρικά τους site. Γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη και τα θέματα ESG περιλαμβάνονται πλέον στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως.

    Στην αυριανή παρουσίαση θα δημοσιευτούν και τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης που διενήργησε το ΕΚΠΑ για λογαριασμό του Χρηματιστηρίου και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

    Στρατηγική προώθησης της βιωσιμότητας από το Χ.Α

    Το ΧΑ είχε αφουγκραστεί τον κρίσιμο ρόλο που η βιώσιμη ανάπτυξη θα παίξει όσον αφορά και στην επενδυτική συμπεριφορά, εγκαίρως. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η σωστή τοποθέτηση της ελληνικής αγοράς, η ανάπτυξη των βιώσιμων επενδύσεων
    και η επίτευξη του στόχου μιας πιο βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας.

    Στο πλαίσιο αυτό 2019 δημοσιοποίησε τον Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG, ένα πρακτικό εργαλείο βασισμένο σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, με στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες να προσδιορίσουν τα ουσιαστικά θέματα ESG που πρέπει να παρακολουθούν.

    Η βασική επιδίωξη αυτής της στρατηγικής είναι η διοχέτευση επενδυτικών κεφαλαίων προς αειφόρες δραστηριότητες μέσα από βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα που διευκολύνουν την ενσωμάτωση κριτηρίων ESG από επενδυτές, όπως χρηματιστηριακούς δείκτες βιωσιμότητας και πιστοποιημένα
    πράσινα ομόλογα.

    Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες ESG προκειμένου να καθορίσουν πόσο ανθεκτική και έτοιμη είναι μια εταιρεία να διαχειρίζεται τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται, κάτι που προσδιορίζει τόσο τον κίνδυνο όσο και την απόδοσή τους.

    Βασική προϋπόθεση για την διοχέτευση επενδύσεων προς αειφόρες δραστηριότητες και την ουσιαστική συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η διαφάνεια και η ύπαρξη αξιόπιστων στοιχείων.

    Οι άμεσοι στόχοι, του Χρηματιστηρίου,  είναι η προβολή και ενίσχυση της αναγνωσιμότητας των εισηγμένων εταιρειών, η χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων μέσω του Χρηματιστηρίου, η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του οικοσυστήματος για θέματα ESG και η ανάπτυξη πλατφόρμας για την καταχώρηση ESG πληροφοριών και δεδομένων σε πλατφόρμα του ΧΑ και τέλος η δημιουργία χρηματιστηριακού Δείκτη ESG.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα δημιουργήσει πλατφόρμα για τις εισηγμένες εταιρείες για την καταχώρηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Ο τρόπος που θα καταχωρούνται θα επιτρέπει την τυποποίηση και συγκρισιμότητα των πληροφοριών, την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων από θεσμικούς επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς και βέβαια θα δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης από την εταιρεία της θέσης της σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

    Όσο  για τα άμεσα οφέλη των εταιρειών που ευθυγραμμίζονται με τα κριτήρια ESG,  ο Γιώργος Σεραφείμ, Καθηγητής στο Harvard Business School και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είχε δηλώσει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο mononews.gr:

    «Για όσες εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις στρατηγικές σωστά, μπορούν να γίνουν πιο efficient μειώνοντας τα έξοδα λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, εξοικονομώντας ενέργεια η νερό στην παραγωγή, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Άλλες θα δουν περισσότερη ανάπτυξη και τα προϊόντα τους να αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά με αυτές τις εταιρείες να διαπραγματεύονται σε μεγαλύτερα multiples έχοντας χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου.

    Αλλά η επιτυχημένη εφαρμογή της στρατηγικής είναι δύσκολη. Με βάση τα στοιχεία μας μόνο το 20% των εταιριών καταφέρνει να εφαρμόσει την στρατηγική και να δει τα οφέλη. Για τις πιο πολλές εταιρίες τα θέματα esg παραμένουν μάρκετινγκ και χωρίς ουσία”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ