• ESG Today

    Eνεργειακές εκπομπές άνθρακα (Εmber): Μειώθηκαν 12% στην Ευρώπη, 30% στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως αυξήθηκαν 5%

    Eνεργειακές εκπομπές άνθρακα (Εmber): Μειώθηκαν 12% στην Ευρώπη, 30% στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως αυξήθηκαν 5%

    To ανώτατο στέλεχος της Ember, Dave Jones


    Αυξήθηκαν οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα από την ενέργεια, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, κατά 12% από το περσινό  πρώτο εξάμηνο της πανδημίας, αλλά και 5% πάνω από το πρώτο εξάμηνο του 2019, προ πανδημίας,  αποκαλύπτει έκθεση της ερευνητικής δεξαμενής Ember με έδρα το Λονδίνο.

    Στην ΕΕ, οι εκπομπές άνθρακα στον τομέα της ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 12% χαμηλότερες από το πρώτο εξάμηνο του 2019 με την παραγωγή άνθρακα να μειώνεται κατά 16%. Αυτό οφείλεται στη σημαντική αύξηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας που αποτελεί πάνω από το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση.

    Στην Ελλάδα οι εκπομπές άνθρακα από την ενέργεια μειώθηκαν κατά 30% από το πρώτο εξάμηνο του 2019. Κι αυτό τόσο λόγω της απολινγιτοποίησης όσο και γιατί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας δεν ανακάμψε έναντι του πρώτο εξαμήνου του 2020 και παρέμεινε 7% χαμηλότερη από το εξάμηνο του 2019. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ήταν 45%υψηλότερη (+3TWh) το εξάμηνο του 2021, από ό, τι πριν από την πανδημία (H1-2019), η οποία οφείλεται στην ισχυρή αύξηση των αιολικών (+42%) και της ηλιακής ενέργειας (+29%) και της υδροηλεκτρικής παραγωγής (+1TWh).

    Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (31%) το Η1-2021-από 23% πριν από την πανδημία (Η1-2019). Η χαμηλότερη ζήτηση και η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει προκαλέσει μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων – παρά τη σημαντική πτώση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Το Η1-2021, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ήταν 15% χαμηλότερη από ό, τι πριν από την πανδημία (H1-2019), η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα ( λιγνίτη), μειώθηκε κατά 9% μεταξύ H1-2020 και H1-2021 και πλέον έχει μειωθεί στο μισό ( -3TWh) από τα επίπεδα πριν από την πανδημία (H1-2019).

    Το ένα τρίτο των μειώσεων στην παραγωγή λιγνίτη μεταξύ του πρώτου εξαμήνου 2019 και του εξαμήνου 2021 αντικαταστάθηκε από αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Συνολικά, οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 30% χαμηλότερες το Η1-2021 από την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία (Η1-2019).

    Διεθνώς η αύξηση στη ζήτηση ενέργειας παρέσυρε τις εκπομπές άνθρακα

    Ο λόγος των αυξήσεων των εκπομπών διεθνώς φέτος, είναι η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του 2021, που ξεπέρασε την καθαρή ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας την αύξηση τόσο της ενέργειας από άνθρακα όσο και των παγκόσμιων εκπομπών ισχύος πέρα ​​από τα επίπεδα πριν από την πανδημία,

    Η έκθεση αναλύει δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας από 63 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 87% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και συγκρίνει τους πρώτους έξι μήνες του 2021 με την ίδια περίοδο του 2019 για να δείξει την αλλαγή της ενεργειακής μετάβασης και την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας το 2020.

    Τα ευρήματα

    Οι εκπομπές είναι τώρα 5% υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το 2020 κατά διάρκεια των lockdowns η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είχε φτάσει στο 3% και οι εκπομπές άνθρακα στο 7%. Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από την πανδημία καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθε.

    Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε επίσης κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, εκ των οποίων το 57% καλύφθηκε από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο, το 43% της αύξησης της ζήτησης καλύφθηκε από μια αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης άνθρακα που απαιτεί εκπομπές.

    Το φυσικό αέριο ήταν σχεδόν αμετάβλητο, ενώ τα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά σημείωσαν μικρή πτώση. Για πρώτη φορά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν πάνω από το 1/10 της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σήμα κινδύνου

    Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της EmberDave Jones, «οι εκπομπές το 2021 αποτελούν σήμα κινδύνου για όλο τον κόσμο. Η μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να συμβαίνει αλλά όχι με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται. Οι εκπομπές κινούνται σε λάθος κατεύθυνση », προειδοποίησε.

    Οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δείχνουν πόσο μακριά από τον προσδοκώμενο στόχο είναι  η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

    Παγκόσμια στασιμότητα

    Καμία χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη μια πραγματικά «πράσινη ανάκαμψη» για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με διαρθρωτική αλλαγή που να συνδυάζει την υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 στον τομέα της ενέργειας. Αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας και της Κορέας πέτυχαν χαμηλότερες εκπομπές CO2 στον τομέα της ενέργειας σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία-με τον άνεμο και τον ήλιο να αντικαθιστούν τον άνθρακα-αλλά μόνο στο πλαίσιο της σχετικής αύξησης της ζήτησης. Οι χώρες με αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είχαν μεγαλύτερες εκπομπές, καθώς η παραγωγή άνθρακα αυξήθηκε μαζί με τις ΑΠΕ. Αυτές οι χώρες της «γκρίζας ανάκαμψης» βρίσκονται κυρίως στην Ασία: Κίνα, Μπαγκλαντές, Ινδία, Καζακστάν, Μογγολία, Πακιστάν και Βιετνάμ.

    Η παραγωγή καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθε στα επίπεδα πριν από την πανδημία. «Η παραγωγή άνθρακα ήταν μόλις 7% χαμηλότερη το πρώτο εξάμηνο του 2021 από την ίδια περίοδο του 2019, ενώ η παραγωγή αερίου ήταν σχεδόν αμετάβλητη. Αυτό οδήγησε σε μικρή πτώση 4% στις εκπομπές άνθρακα στον τομέα της ενέργειας των ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ