• ESG Today

    Alok Sharma-COP 26: Μεγάλη η ευθύνη των G7 να αφήσουμε πίσω μας τον άνθρακα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις

    Alok Sharma,Πρόεδρος της COP26


    Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου πρέπει να αναλάβουν σημαντικές δεσμεύσεις για  να μείνει στο παρελθόν η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, εάν υπάρχει ελπίδα να επιτευχθούν οι διεθνείς στόχοι για την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της COP26 Alok Sharma, μιλώντας στην COP26, τη Σύνοδο για το κλίμα που ξεκίνησε χθες στη Γλασκώβη.

    Ο τερματισμός της χρήσης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είναι η βασική φιλοδοξία του Λονδίνου από τη Σύνοδο Κορυφής, όπως και το μεγάλο στοίχημα για επίτευξη δεσμευτικών συμφωνιών.

    Ο Πρόεδρος της COP26 Alok Sharma, σημείωνε, ότι αναμένει στη Σύνοδο αυτή οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών να δώσουν απαντήσεις για το πώς θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την κλιματική αλλαγή.

    «Αν δεν αφήσουμε πίσω μας την παραγωγή  ενέργειας από άνθρακα, ολόκληρος ο κόσμος θα το μετανιώσει», τόνισε ο κ. Sharma.

    Ωστόσο, γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στο COP26, καθώς τώρα είναι το απαιτητικό κομμάτι το   «πιο δύσκολο» να προσδιορίσουν τα έθνη στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, ενώ στο Παρίσι είχε γίνει μια αρχική συμφωνία πλαίσιο, αφήνοντας πολλούς από τους λεπτομερείς κανόνες να καθοριστούν αργότερα. Και τώρα βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο, που πρέπει να γίνουν τα συγκεκριμένα βήματα.

    Όπως έχει πει: «Είμαστε σαν στο τέλος μιας δύσκολης εξέτασης, όπου έχουμε αφήσει τις πιο δύσκολες ερωτήσεις προς το τέλος, έχουμε μισή ώρα για να το λύσουμε».

    Αποθαρρυντικό ξεκίνημα

    Το ξεκίνημα της Συνόδου,  επισκιάστηκε  από τις αποφάσεις ορισμένων παγκόσμιων ηγετών, όπως ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, να μην παρευρεθούν στη Γλασκώβη. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι  αν οι παγκόσμιοι ηγέτες συλλογικά, θα αποδείξουν πως θα κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους.

    Σημειώνεται ότι η COP26 αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο πλανήτης από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία έγινε με  καθυστέρηση ένα χρόνο λόγω της πανδημίας της covid-19, όμως την περίοδο αυτή η κλιματική αλλαγή δεν σταμάτησε.

    Κύριος στόχος της Συνόδου που ξεκίνησε χθες, είναι να διατηρήσει ζωντανή τη δέσμευση να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα επίπεδο το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα αποτρέψει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Όμως για να μείνει ο στόχος ζωντανός, απαιτούνται περισσότερα από λόγια.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ